Studenții UCV, rectori pentru o zi

De zeci de ori pe zi luăm decizii mai mult sau mai puţin importante, mai mult sau mai puţin evidente, în privinţa vieţii personale, a programului din ziua respectivă, a cumpărăturilor pe care le facem sau a viitorului. În cea mai mare parte, decizia reprezintă o provocare.

Pentru a înțelege mai bine efectele pe care le-ar putea avea luarea unor decizii, am provocat studenții, cei care mai mult sau mai puțin sunt puși de multe ori în această situație, să îmi de-a un raspuns la întrebarea:

Ce vei face dacă ai fi rector al Universității din Craiova pentru o zi?

Foto: Ion Vasiliciuc Jurnalism I
„Dacă aș fi rector în UCV pentru o zi, deși nu ar fi suficient timp…”

Roxana Ciocan (Jurnalism, III) spune că: „Dacă aș fi rector în UCV pentru o zi, deși nu ar fi suficient timp, aș încerca să fac ceva ca lucrurile să nu mai fie atât de formale. Nu vorbesc doar despre faptul că nici jumătate dintre studenți nu vin la cursuri. Vorbesc despre alte lucruri. De exemplu, căminele studențești. Nu consider că ar trebui să existe vreun criteriu (medie sau altceva) după care să se ocupe locurile în cămine. Nu sunt unul dintre studenții din cămine, așa că încerc să privesc obiectiv situația. Cred că toate căminele din oraș ar trebui recondiționate. În prezent, în principiu, în funcție de medii sunt repartizați studenții. Așa că, aș recondiționa toate căminele. Bani sunt, trebuie doar gestionați corect. Bine, foarte important este să înțelegem că nu doar directorul unei școli sau rectorul unei universități poate face de unul singur toată treaba. Multe lucruri pornesc de sus, într-adevăr, dar sunt și multe lucruri care țin de fiecare dintre noi.”

Un alt student, de la Comunicare și relații publice, anul III, este sigur că punerea unor baze de parteneriate ar fi cea mai bună soluție pentru o zi ca asta. „Aș încerca să pun bazele unor parteneriate cu firmele private pentru integrarea studenților pe piața muncii. Astfel, aș putea acoperi nevoia de învățare practică și de ciocnire cu realitatea din cadrul unei firme /companii. Încât să nu se mai rezume totul doar la șiruri de teorii interminabile.”

„Dacă-aș fi rector al UCV aș organiza de mai multe ori pe an Ziua Porților deschise în Universitate”

Alex Besnea (franceză-italiană, I): „Aș vrea să-i cunosc pe acei studenți care vor după absolvire să devină profesori, care sunt acei studenți pasionați și nu doar cursanți la modulul pedagogie şi psihopedagogie și aș încerca să le dedic mai multă atenție, îndrumare și suport. Pentru că aici este secretul societații românești, aici este salvarea unei națiuni.

Foto: Ion Vasiliciuc Jurnalism I

Nicolae Covali (RISE, I) vrea însă să organizeze de mai multe ori pe an Ziua Porților deschise. „Dacă-aș fi rector al UCV aș organiza de mai multe ori pe an Ziua Porților deschise în Universitate. De ce ? Pentru ca toți doritorii inclusiv elevii de clase gimnaziale să poată admira sălile de curs și clădirea în toată splendoarea ei, pentru că e o clădire istorică.”

Truică Ionuț Andrei (Traducere și interpretare, I), crede că studenții nu au suficient timp pentru că au orarul prea încărcat. „Dacă aș fi rector, aș modifica orarul studenților pentru că nu este suficient timp de pauză între cursuri. În primul rând, aș mai schimba programul din orar deoarece nu poți să te relaxezi între cursuri, cum, spre exemplu, ziua de joi este foarte încărcata pentru mine de la 8 dimineața la 8 seara. În al doilea rând dacă nu avem timp sa ne relaxăm între cursuri există posibilitatea să dăm un randament mai slab în timpul acestora și aș mai propune deasemenea să fie pauză în fiecare zi cu timp îndeajuns pentru masa de prânz. În concluzie cred ca dozarea timpului trebuie regândită.”

Am aflat și părerea lect.univ.dr. Melitta Szathmary: „Dacă aș fi o zi rector, aș încerca să aflu, de la studenții, profesorii, personalul didactic auxiliar, personaul nedidactic din universitate, cât mai multe răspunsuri la întrebarea  «ce ați face dacă ați fi o zi rector?», pentru un program managerial cât mai realist și cât mai eficient”.

Suntem toți rezultatul deciziilor noastre. Luarea deciziilor este o abilitate importantă de viață pentru ca studenții să se dezvolte. Dacă ai luat o decizie bună, bucură-te de ea şi de succesul ei, iar dacă nu, învaţă din experienţă şi mergi mai departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.