Descoperă. Povesteşte!

Descoperă. Povesteş-te!

Caravana transfrontalieră “Descoperiţi frumuseţea culturii rrome”, proiect în cadrul programului Interreg V-A România-Bulgaria, a pornit la drum pentru 4 zile spre Bulgaria, având ca scop conservarea şi integrarea culturii rrome în managementul de dezvoltare al turismului durabil. Primul punct turistic al celor peste 40 de participanţi – jurnalisti, bllogeri şi ONG-işti atât din România cât şi din Bulgaria – a fost casa unui meşteşugar din cartierul oraşului Montana, un domn trecut de 65 de ani pentru care confecţia lanţurilor, aşa cum a învăţat de la tatăl său, a devenit principala ocupaţie şi sursă de venit a familiei. Urmând apoi descoperirea dansurilor  comunitatilor rrome, prin intermediul dansatoarelor căminului cultural, alături de copiii de etnie rromă cât şi de bulgari. Prima zi a caravanei se încheie în piscina hotelului SPA Hotel ATA din Varshets, urmand cu o sauna extrem de fierbinte si o cina pe cinste.

Vizita la mănăstirea Klisurski, 100 km până la casa de cultură din satul Mackresh, districtul Vidin, pentru a vedea grupul de dansuri tradiționale rrome, alte zeci de kilometri spre renumita fortăreață Baba Vida din Vidin, precum și prânzul acompaniat de formația fraților Anghelovi din Vidin a fost programul celei de-a doua zile în Nord-Vestul Bulgariei pentru participanți din toate părțile României și Bulgariei.

Fabuloasa seară de pe malul Dunării s-a încheiat la Eșelnița, cu un spectacol pe note de dans și multă culoare oferit de renumitul ansamblu de dans Eseroma.

După o noapte de petrecere și mult vin, autocarul vesel pornește spre Drobeta-Turnu Severin, la renumitul meșter lingurar al zonei, cu popas la cea mai mare statuie sculptată în piatră din Europa, “Capul lui Decebal”. Dumitru Linguraru, meșter popular, prieten cu toate tipurile de lemn, și-a început activitatea de la 20 de ani. Lucrările lui nu au fost însă expuse spre vânzări, ci doar pentru a oferi continuitate a ceea ce a învățat de la tatăl său. Expozițiile sale au ajuns să fie apreciate chiar și în SUA, Marea Britanie și alte țări.

După o lecție de cultură populară, urmează descoperirea Cetății Medievale a Severinului, situată la N-E-ul orașului pe malul Dunării, care a fost reconstruită din ruinele care au mai rămas în urma luptelor cu turcii în zonă.

La câțiva kilometri distanță, în comuna Șimian, județul Mehedinți, ne asteptă cu poarta deschisă un alt meșter căldărar de etnie rromă, care ne-a demonstrat câteva etape de confecționare a cazanelor și alte tipuri de confecții din metal. Iar ca de drum bun, un pahar de țuică încălzit la cărbune a trezit talentele artiștilor din noi.

Am ajuns și la Beharca, fascinați de cele vizitate, povestind între noi despre minunatele descoperiri ale minorității rrome. Pensiunea unde vom sta pentru o ultimă noapte împreună cu noii prieteni din cadrul proiectului “Descoperiți frumusețea culturii rrome”. Am mâncat pe săturate, am băut cel mai bun vin, am stat la vorbă, am zâmbit mult și am dansat în toate stilurile.

Am pornit spre Craiova. E ultima zi a proiectului și primul stop îl facem lângă poarta celui care de mai bine de câțiva ani dă viață fierului. Am întrat în atelierul mic de lângă șosea. Era în lucru, bătea în fier. Ne-a salutat călduros și ne-a povestit viața lui de când a început să se ocupe cu prelucrarea fierului. Pe final am avut parte de o mică demonstrație. I-am strâns mâna și am plecat spre urmatoarea destinație. Fostul Palat Jean Mihail, actualmente Muzeul de Artă Craiova, în care se află minunatul și gigantul tablou cu tematica unei minorități rrome, ca mai apoi să ne încălzim cu o ciorbă caldă la “Casa Ghincea” unde am avut parte și de o surpriză. Regala formație de muzică lăutarească “Puiu Bucătaru” ne-a creat o atmosferă de neuitat în cadrul proiectului “Descoperiți frumusețea culturii rrome”.

Proiectul își propune să pună în valoare tezaurul unei tradiții mai puțin cunoscute, “Descoperirea culturii rrome”.

Proiectul “Descoperiți frumusețea culturii rrome ” este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului Interreg V-A Romania – Bulgaria.
Mai multe detalii pe: www.interregrobg.eu și www.rromatreasures.eu

Realizat de: Ion Vasiliciuc; Raluca Nedelea; Aurelian Marian Soare; Maria Ștefan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *