Atacul de la Smârdan, istoria libertății

Foto: Ion Vasiliciuc

Nicolae Grigorescu, „Atacul de la Smârdan”. Un tablou ce reprezintă Războiul de Independență evocat de cei care au participat direct în acel subru moment.

Un război despre care am citit doar de prin cărți. Un război de pe când nu erau bombe atomice sau arme chimice și biologice. Ci se lupta cu paloșul, baionetă și rar care aveau pușcă să tragă. Tancurile de acum, atunci erau tunuri, iar lupta se ducea față în față. Frică, dar totodată și curaj. Asta văd eu. Frig, zăpadă albă-roșie, ceață și plânsete. Pentru o clipă am fost și eu acolo. Poate nu am simțit tot ce au simțit și adevărații protagoniști, dar a fost destul doar să mă gândesc la asta ca să mă îngrozesc. Să treacă prin mine frigul lui Gerar. Dar și mai mult frica de moarte. Am văzut și curajul lor de a lupta. Eu cred că nu eram în stare. Dar ei au mers la ceva imprevizibil.

 Acest Tablou mic în poză, dar de mari dimensiuni în realitate 295 cm×388 cm, pare a fi o ușă ce deschide calea către acel an de glorie, trecut prin încercări grele. E ca un portal al timpului. E suficient doar să arunci o privire spre el și te-a înghițit în amintirea lui.

Foto: Ion Vasiliciuc

Acestă scenă e ca o zi de toamnă, mohorâtă, ploioasă, cu cer negru. O scenă care mai apoi va însemna victorie. Acel trup de jos al unui ostaș turc simbolizează speranță. Speranță la care au visat toți românii implicați în acea luptă de eliberare.

O stare stranie a fost că nu am simțit aceste trăiri atunci când am făcut poza. Mi-a fost ceva străin. Acum însă, după doi ani, când mi-am răsfoit amintirile mele am înțeles în sfârșit istoria acestui tablou. E ceva mult mai mult decât am putea înțelege la prima vedere.

Războiul de Independență al României este numele folosit în istoriografia română pentru participarea Principatului României la Războiul Ruso-Turc din anii 1877–1878. În urma acestui război, țara și-a obținut independența față de Imperiul Otoman, alături de Serbia și Muntenegru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *