A pleca în străinătate să studiezi pare un vis plăcut. Să fii într-o altă țară cu o altă cultură și altă limbă, să cunoști oameni noi. Mulți tineri aleg să plece din țară la facultăţi mai mult sau mai puţin de prestigiu.
Plecat în Olanda, Roland Popa, a studiat timp de 8 luni business internațional la Facultatea NHL Stendel din Leeuwarden. A avut șansa să plece și a ales să o urmeze chiar dacă a știut de la început că o să fie greu să se adapteze. Datorită voluntariatului făcut în timpul liceului la diverse instituții, a reușit să cunoască multe persoane care l-au ajutat să se hotărască și să aplice pentru facultate. Cât despre înscriere, tânărul spune că a fost destul de ușoară fiind foarte mult ajutat de cei de la Edmundo și Erasmus, organizații care îndrumă liceenii care vor să studieze în Europa.
Roland a ales să se întoarcă în România din cauza situației financiare de acolo: ,,Un elev român cu greu se poate descurca în străinătate. Ajungeam să plătesc pe lună aproximativ 800 de euro. În România prețurile sunt mult mai mici”. De anul acesta vrea să se înscrie la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Craiova și să-și ia anii de studenție de la capăt.
Despre experiența din Olanda spune că l-a ajutat foarte mult pentru că a văzut și un alt sistem de educație. „Sistemul din străinătate este exemplar, nu-l pot compara cu sistemul nostru, infrastructura și cadrele didactice sunt făcute fix pentru a realiza ceea ce-ți dorești pe domeniul ales”.
Pentru cei care termină liceul, Roland îi sfătuiește să rămână în țară chiar dacă crede că au mai mare șanse de reușită în străinătate: ,,Depinde de mai mulți factori, mi-aș dori ca mai mulți tineri să rămână și în țară”.
Potrivit HotNews.ro peste 6.000 de tineri au ales, anul trecut, să studieze în alte țări europene.