Noutăți din optică și optometrie

Marți, 11 ianuarie 2022, Departamentul de Fizică al Universității din Craiova  a organizat online   activitatatea interdisciplinară,, Inovații în domeniul opticii și optometriei în 2022”. 

Activitatea coordonată de  Mihaela Udriștioiu, profesor în cadrul Departamentului de Fizică,  și-a propus să le dezvăluie studenților  noutăți din sfera opticii și optometriei. Cei doi invitați, Ionela Știrbeți, coordonatoarea de marketing  și de proiecte cu Universitatea din cadrul Essilor și   Adrian Lungu, director tehnic și training în cadrul Essilor România,  au adus în   prim-plan,  pe rând, un istoric al firmei, al lentilelor și  noile tehnologii folosite în realizarea lentilelor. 

De la  lentile simple, la lentile progresive 

Adrian Lungu a amintit că prima atestare a ochelarilor apare în jurul anului 1268, într-un tablou. De   la simplele lentile unite s-a trecut  în 1959, grație lui Bernard Maintenez,  la lentilele bifocale, progresive VARILUX. 

Essilor, firma născută din fuziunea altor două firme Essel și Silor, este, din spusele lui Adrian Lungu,, printre primii producători care a folosit tehnologia digitală, punct cu punct”. Alte  inovații amintite: Eyecode, tehnologie ce  determină cu maximă precizie  centrul de rotație al ochiului, Visioffice, devenit Vision -R, un dispozitiv,, o adevărată navă cosmică” , ce oferă un nou standard de precizie, mai rapid, mai confortabil, foarte ușor de utilizat și tehnologia   AVA. Cea din urmă tehnologie este folosită în realizarea lentilelor Eyezen, Eyezen Kids, recomandate persoanelor și copiilor ce stau mult în fața calculatorului sau depun un efort ocular mare, ,,ce se confruntă cu oboseală oculară”. 

Lentilele prezentului și viitorului 

Același Adrian Lungu ține să precizeze și câteva aspecte legate de materialele folosite în fabricarea lentilelor și să compare tehnologia Essilor cu cea standard. Menționează că: ,,Lentilele organice,  sunt lentilele prezentului și viitorului, sunt realizate din sticlă organică, optică , nu minerală, așa-zis plastic”. Un detaliu esențial este acela că în spre deosebire de lentilele standard care   sunt mai groase și au densitate mai mare,adică mai grele,  lentilele Essilor sunt subțiri și au densitate mică.  

Tratamentele antireflex  și  polarizarea lentilelor  sunt  alte două aspecte ce au  întregit  tema discuției. 

 Lentilele  antireflex , realizate de Essilor, și nu numai, vin în sprijinul celor ce conduc noaptea, iar cele polarizate protejează vederea celor  ce  se expun o perioadă îndelungată la lumina naturală sau artificială. 

Optica este o ramură a fizicii ce studiază proprietățile și natura luminii, modul în care se produce și legile propagării și interacțiunii luminii cu substanța. 

Optometria este o știință ce se axează pe studiul echipamentelor optice, al lentilelor și aparatelor pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor oculare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *