Zilele de 6 și 7 iulie au fost pentru studenții din an terminal ai Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor pline de emoții și stres. Aceștia și-au sușținut lucrările de licență în fața unor comisii și au privit încrezători spre un viitor plin de opțiuni .
Pe holurile Universității din Craiova, studenții plini de emoții, unii cu un zâmbet timid pe buze, alții cu privirea pierdută în zare sau în slide-urile pe care le aveau de prezentat, așteptau nerăbdători și temători să intre în sală. Cu licențele în brațe și cu cele mai importante definiții, concepte sau teorii ale economiei pe foi repetau de zor, povesteau și se stresau.
Emoțiile care au fost înăuntru, dar și înainte de a intra, cum și-au pregătit licențele, ce teme și-au ales și ce visează să facă mai departe ne sunt descrise de trei dintre studenții care ,,au dat piept” cu licența și au învins-o.
,,Sunt absolventă a Facultății de Economie, astăzi am susținut proba de licență, unde am avut analiza fondului rulment și a trezoreriei nete în cadrul unei societăți și anume Transgaz”, asta ne spune Gabriela la doar câteva minute după ce a trecut prin emoțiile licenței. A avut parte de emoții constructive atunci când a prezentat. Fiecare membru al comisiei i-a adresat câte o întrebare, la care studenta a răspuns cu brio. Lucrarea de licență a făcut-o pe parcursul anului și și-a programat cam la sfârșitul lui aprilie s-o aibă deja terminată ca să fie liberă în sesiune. A avut susținere și ajutor la structurarea licenței din partea profesoarei cu care a lucrat. Iar în toamnă urmează să dea la master tot în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, pe aceeași specializare.
Andrei-Florin Moțățăianu (Finanțe și Bănci) spune că a fost minunat să poată prezenta o lucrare în fața unei comisii cu profesori de excepție. Iar dacă emoțiile au preluat controlul o bună perioadă de timp, pănă la primele cuvinte rostite, după totul a intrat în normal și a putut avea o discuție frumoasă pe tema lucrării de licență. ,,Singurul lucru care m-a stresat a fost faptul că lucrasem cu o seară înainte și speram ca oboseala să nu mă compromită”.
Lucrarea de licență a studentului s-a numit ,,Armonizarea fiscală la nivelul UE” și a vorbit despre evoluțiile în timp a normelor de reglementare și de ajustare a cotelor actuale de impozitare, ,,o temă extrem de interesantă pe care doresc să o continui și în următoarele două cicluri de studii superioare”, spune Andrei. I-a fost greu, dar în aproape două luni licența lui a fost gata. Timpul a fost scurt și nu a reușit să îl organizeze prea bine pentru că noaptea lucrează, iar ziua încearcă să se ocupe și de celelalte probleme. Dar cu calm, optimism și cu o gândire limpede reușim să le facem pe toate. Pe viitor, în plan personal, tânărul își dorește să termine cartea pe care o scrie în acest moment, iar, în plan profesional, etapa de master care o să înceapă în toamnă, apoi cursul de audit financiar și de licențiere în cadrul CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România).
Marinela Mic (Finanțe și Bănci) a avut emoții pentru că a fost prima persoană care a prezentat, dar de obicei este o persoană mai relaxată. ,,Am început cu emoții și am terminat fără emoții. Să sperăm că nota o să fie pe măsură. Licența m ea a fost despre rezultatul financiar al firmei. Nu mi-a dat bătăi de cap, am realizat-o cu ușurință, doar că am avut emoții la prezentare”. Studenta așteaptă să vadă ce medie o să aibă ca să vădă la ce master o să meargă.
Studiile universitare de licență din cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor oferă studentului o pregătire esențială pentru o profesie viitoare, care să se încadreze cerințelor pieței muncii, prin cunoștințe generale și de specialitate. Absolvenții care au obținut diplomă de licență pot profesa conform competențelor și drepturilor corespunzătoare diplomei dobândite sau își pot continua studiile prin programele de masterat.