Studenţii de la Facultatea de Ştiinţe (Matematică, Fizică, Informatică, Chimie, Geografie) au fost așteptați, joia trecută, de 20 de firme de top din Oltenia la cel mai mare târg de joburi organizat pentru ei. Întâlnirea dintre potențiali angajați și firmele care i-au întâmpinat a avut loc în holul principal al Universității din Craiova. Târgul i-a avut în prim plan pe studenți, dar mai ales pe absolvenții de anul acesta, care vor să-și înceapă cariera profesională.
Firmele prezente la târg și-au amenajat standurile cu bannere uriașe, pline de gânduri pozitive și mesaje captivante. Au pregătit oferte de neratat pentru absolvenții dornici de muncă. Pe lângă culoarul plin de studenți în ţinute elegante, de pe margini, reprezentanții firmelor te ademeneau cu bomboane, creioane, agende, multe pliante și fluturași.
Majoritatea companiilor caută oameni pasionați, implicați și devotați.
Ana Maria Bușneag, reprezentat al firmei Quest ne spune că îi așteaptă pe absolvenți cu un program de academie-practică, desfășurat pe timpul verii. Dacă studenții se descurcă și par interesați de munca lor primesc un loc de muncă part time, pentru că facultatea e foarte importantă și nu trebuie să abandoneze cursurile. Anual programelor lor se li se alătură în jur de 200 de studenți dornici, interesați și încântați.
Elena Daniela Florea, studentă la Fizică și voluntar al firmei Continental, ne-a spus că nu firmele ar trebui să-i caute pe studenți, ci invers. Dacă ești interesat de ofertele lor, n-ai cum să pleci acasă fără să-ți găsești ceva. Firmele sunt implicate, organizează vizite la facultate, fac prezentări, vin la târguri anual şi așteaptă ca și din partea studenților să se vadă o implicare cel puțin la fel de mare ca a lor. În ceea ce privește CV-ul, Elena spune că voluntariatul, participarea la intership-uri, la practici cântărește destul de mult pentru angajatori. “Tot ceea ce se poate face în afara facultății este important. Plusurile cu care trebuie să convingi angajatorii trebuie să fie gândite bine”.
Reprezentantele Hella, două fete studente (una la master şi cealaltă în anul IV) au spus că au venit pentru a face recrutări, întrucât firma are programe de intership, posturi de angajare atât pentru juniori cât și pentru seniori. CV-ul studenților trebuie sa fie de tip Europass, completat în limba engleză și să conţină întreaga activitatea. “Contează să fii un om implicat, pasionat și să faci ce-ți place” şi în acest fel te potrivești firmei Hella.
“Oferta de lucru există, atâta timp cât studentul își dă interesul”
Am întrebat câțiva studenți dacă vor să muncească în România și pe ce bani și dacă studiile superioare te ajută să obții un loc de muncă mai bun.
Alexandru Potop este în anul II la Automatică și Informatică aplicată și spune că i-ar plăcea să lucreze în țară, însă salariile din România sunt prea mici. “Am în plan să lucrez prima dată afară, pe un salariu cât de cât ok și mai târziu să mă întorc în țară cu experiență, ca să nu pornesc de la minimul pe economie”. În ceea ce privește studiile superioare, Alexandru spune că în IT și programare facultatea contează numai pentru salariu. Dar contează și pentru că îți pune bazele și te formează pentru joburile din domeniul ales de tine. “Facultatea te ajută ca să le atragi mai repede atenția firmelor, dar dacă tu nu știi nimic, studiile tale sunt egale cu 0. În aceste domenii contează ce știi să faci, poți avea și 10 diplome”. Lui i-au atras atenția firme precum Hella, Pirelli, Quest.
O altă studentă la informatică spune că a găsit oferte interesante și că deja și-a trimis CV-ul. Ubisoft sunt cei care au cucertit-o. “ Mi-a plăcut la ei partea de gaming, de team work și faptul că se bazează mult pe engleză”.
Un studiu realizat de BCR pe un eşantion de 436 de studenţi şi absolvenţi români arată că aproape 50% dintre tinerii îşi găsesc cu greu un loc de muncă, iar aproximativ 85% dintre ei îşi caută un loc de muncă prin intermediul mediului online.