Este duminica pentru scrutinul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Doi candidați luptă pentru fotoliul de șef al statului. Anul acesta la începutul lunii martie, judecătorii Curții Constituționale au decis ca președintele moldovean să fie ales prin vot direct de către popor pentru prima oară după aproximativ 20 de ani. La Craiova, secția de votare a fost amenajată la Universitate, în clădirea rectoratului.
În România, pentru 30 octombrie se propusese o Hotărâre de guvern ce prevedea gratuitatea biletelor de tren pentru studenții basarabeni ce trebuiau să meargă la vot în cel mai apropiat oraș în care existau secții de votare. În presă s-a mediatizat mult acest subiect, însă nu s-a spus și despre faptul că hotărârea nu a fost acceptată, astfel că tinerii au aflat în ultima zi și mulți dintre aceștia au renunțat să își mai exercite datoria de cetățeni, fapt pentru care la secția de votare din Craiova a fost doar 184 de alegători. Hotărârea a fost totuși acceptată și a vizat alegerile din turul II.
Pentru că la Alegerile Prezidențiale din primul tur m-am prezentat la vot pe la orele 9.30 și eram prima alegătoare, la turul al doilea am decis să vin mai târziu. O dimineață îngrozitor de friguroasă, cu un vânt năprasnic. Ramuri rupte și împrăștiate peste tot pe străzi, panouri publicitare puse la pământ, acoperișuri smulse de pe clădiri.
O mulțime de tineri, la intrarea în Universitate. N-aș fi crezut că fuseseră la vot, dacă nu aș fi văzut afluxul de tineri din holul principal al Universității. După primele saluturi dintre ei: „Privet” , „Zdarova” și alte rusisme, am înțeles că de fapt ei sunt moldoveni veniți să voteze.
„Aș fi venit să votez mai de dimineață, dar am fost să îmi întâmpin la gară prietena de liceu, studentă acum la Pitești. A venit și ea să voteze”, îmi spune Nadia C. (Drept, I, UCV), după ce a văzut fața mea uimită că mai aveam cel puțin 40 de tineri ce așteptau să voteze la rând în fața noastră.
„Eu învăț la Piteşti și nu am reușit să vin la vot în primul tur, dar sper ca astăzi să votez pentru adevărata schimbare, pentru un președinte demn și onest ce va lupta cu corupția și nu o va întreține”, se alătură Dumitru S. , student la Universitatea din Pitești.
Tinerii vin și pleacă grăbiți. Trei bărbați, ce par să aibă peste 40 de ani, se apropie și ne roagă să îi lăsăm să treacă în față, căci se grăbesc, dar nu uită să strângă două-trei mâini în timp ce se înghesuie prin mulțime aruncând și urări: „Bravo copii, ne bucurăm că sunteți atât de mulți”. „Votați Maia Sandu, copii, doar ea merită să fie președinte!” zice altul dintre ei în timp ce mai avea doi-trei pași pâna în sala unde se afla secția de votare.
„Și tu, pe cine ai votat, ai votat tot Dodon?” zice un tânăr zâmbind ironic la adresa unui alt băiat ce tocmai ieșise din sală, moment în care alte câteva feţe încruntate s-au întors spre el ca să vadă expresia ce înghețase la gluma care clar nu a atras prea mulți părtași.
„Eu am venit din Petroșani aici ca să votez și nu îmi pare rău că am bătut atâta drum. Ştiu că votul meu contează și îmi pasă de ce se întâmplă la noi în țară. Mi-am convins și părinții să nu voteze cu acel comunist și sper ca de mâine să avem un președinte capabil să spună o propoziție ca lumea fără să se bâlbâie, și să facă ceva în țara aia, ca să nu fim nevoiți să plecăm pentru un viitor ce ne va permite să trăim nu doar să supravețuim”, îmi spune pe nerăsuflate Ana I. (Universitatea din Petroșani).
După câteva zeci de minute mi-a venit și mie rândul să intru în sală să votez. La ușă, și de data aceasta trei polițiști urmăresc ca alegerile să nu fie întrerupte de scandaluri. Am ieșit mândră de alegerea făcută, moment în care aud chicotitul unui tânăr ce le spune celorlalți că ar fi trebuit să ceară trei buletine de vot pentru că fetele din comisie păreau prea drăguțe și amabile. Rândul pare să nu mai fie la fel de mare, dar ieșirea din Universitate este blocată de zecile de studenți din Pitești – e momentul în care își ridică mândri pașaportul cu care au votat, sus, pentru o ultimă poză, urmând să o încarce pe site-urile de socializare. Sunt destul de organizați. „Ne vedem la 16.00 la gară cu toții. Sper să nu vă rătăciți. Ne împățim în grupuri, căci suntem prea mulți să intrăm atâția într-un local”, a strigat un băiat către mulțimea de tineri ce plecau către Centrul Vechi. „A vorbit șeful”, se amuzau unii dintre ei. Mai aveau doar vreo două ore de hoinărit.
Craiova nu a fost printre secțiile de votare unde s-au terminat buletinele de vot, precum cele din București, iar dreptul la vot a fost încalcat astfel. Până la ora 15.00 au votat peste 300 de alegători, iar la sfârșitul zilei, dintre cele 429 de voturi unul a fost anulat, 8 i-au revenit lui Igor Dodon, iar restul de 420 candidatei Maia Sandu, conform Comisei Electorale din Craiova.