Marile companii, marile firme și corporații au nevoie de un spirit tânăr care să se adapteze ușor, care să fie la curent cu tehnologia și care emană creativitate. Ei bine, absolvenții sunt unii dintre acele spirite tinere, pline de calități și energie, care își caută un loc de muncă și care reușesc aproape în orice domeniu, chiar dacă sunt la început. Vom afla în materialul de mai jos ce calități trebuie să îndeplinească un absolvent pentru a putea fi angajat, din spusele câtorva studenți.
Andreea Ghiorghe (Facultatea de Comunicare și Relații Publice București, anul I) o fire comunicativă și directă ne spune că: “ În primul rând nu trebuie să mintă în CV. Adică în momentul în care afirmă că a terminat o facultate, deci ca atare că este specialist în domeniu, în cazul meu specialist în comunicare și relații publice, să poată să dovedească faptul că el chiar știe cu ce se mănâncă acesta. Mai mult decât atât, să știe să pună în practică ceea ce a scris în CV. Spre exemplu eu, ca viitor specialist în comunicare și relații publice, trebuie să știu să organizez conferințe de presă, să elaborez comunicate de presă, etc și trebuie să îi arăt angajatorului că eu știu să fac acest lucru practic și nu doar în CV. Totodată, creativitatea este o calitate puternică pe care un absolvent trebuie să o aibă; în felul acesta el va fi capabil să vină cu idei și soluții în gestionarea diferitelor situații care se ivesc la locul de muncă. Dacă vrei să te angajezi într-o companie de prestigiu, cultura generală și capacitatea de a vedea lucrurile dintr-o perspectiva deschisă, pot fi, de asemenea, calități dezirabile. În zilele noastre angajatorii nu mai caută oameni “încuiați” și merg în căutare de oameni deschiși, capabili să privească lucrurile altfel. O ultimă calitate, și cea mai importantă pentru mine este originalitatea, care a început sa se caute din ce în ce mai mult. Creează-ți un stil propriu, o marcă prin intermediul căreia ceilalți te vor recunoaște și atunci vei avea succes cu siguranță. Eu cred că pentru a fi angajat trebuie doar să fii tu, fără sa încerci să devii brusc o altă persoană. Dacă angajatorul vede ce trebuie în tine, vei fi angajat; dacă nu, atunci tu nu pierzi nimic. Pentru că sigur nu-ți va plăcea să ai un job unde nu poți să fii tu și astfel ești liber să încerci până găsești ceva potrivit ”.
Adelina Preda (Facultatea de Psihologie și Științele Educației București, anul I) vede oamenii dincolo de înfățișare și de aparențe, ne spune că: “ Păi, în primul rând eu cred că trebuie să îndeplinească simpla calitate de a fi om. Și când zic asta mă refer la tot ce ține de moralitate, de felul cum trebuie să se comporte cu restul. Pe lângă asta, calitățile de care ar trebui să dispună ar fi creativitatea, deschiderea către nou, dorința de a performa în domeniu și nu în ultimul rând, acceptarea eventualelor eșecuri. Cu siguranță sunt mai multe calități, în funcție de propria individualitate, dar în mare, cam astea cred eu că ar fi ”.
Daniel Alexandru Botezatu (Științe, Geografie, anul I) vrea să devină profesor și spune că “ seriozitatea” stă la baza oricărui job, indiferent de domeniu. Ca profesor spune el trebuie “ să ai răbdare, să ai metode de predare moderne, să fii dinamic, să fii în pas cu noutățile, să fii documentat, să cunoști cel puțin două limbi străine și să te adaptezi ușor.
Roxana Tudosie și Roxana Bobocel (Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, anul II) două fete cărora le plac copii “ trebuie să și cântăm, să și desenăm, să fim buni manageri și limbile străine iarăși sunt un atu. Le am întrebat pe cele două “Dacă s-ar bătea” pe același post în învățământ, care ar fi acel ceva care le-ar diferenția ?” Roxana T. “ Păi eu sunt mai sociabilă, ma plac toți copii, am abilități la desen și sunt bună la chestiile practice, iar Roxana B. este foarte veselă, e mult mai energică decât mine .
Mădălin Ionuț Rușețelu (Facultatea de Drept, anul I) are o opinie foarte interesantă și cu totul diferită. “Calitățile sunt în opinia mea un titlu care îți conferă un drept. Pentru mulți tineri, acestea capătă un rol semnificativ atunci când devii absolvent și îți dorești să aderi într-o companie sau să accezi într-o funcție la care ai aspirat. Cred că aceste calități trebuie să fie bine definite și eficiente, pentru a-ți asigura ulterior succesul. Atitudinea, creativitatea, punctualitatea, competențele lingvistice și sociale, managementul de proiect, entuziasmul, dar și flexibilitatea sunt câteva dintre aptitudinile necesare viitorului absolvent. Pe lângă acest set de aptitudini, atitudini și deprinderi, pot spune că cel mai important lucru este să devii un bun specialist în domeniul în care vei activa, o persoană care să îi inspire și pe alții, la fel cum și aceasta, la rândul său, a fost inspirată.
Am aflat impresii și păreri nu numai de la studenții craioveni, ci și de la studenții bucureșteni, care vin cu câteva idei care ar putea să te ajute la început de carieră.