de Livia Petroşanu
Vara la mare, iarna la munte. Tradiţia nu este valabilă pentru toţi. Vara, când toată lumea se prăjeşte pe plajă, curajoşii pot urca pe Transfăgărăşan, până la Bâlea-Lac. Dacă eşti norocos, găseşti şi zăpadă pe alocuri. Numit şi ,,drumul dintre nori”, traseul face legătura între Muntenia şi Transilvania şi se întinde pe o distanţă de 151 km, plini de curbe periculoase şi tuneluri care taie muntele.
Dacă vă hotărâţi să porniţi pe acest traseu cu maşina, trebuie să fiţi expert în ale şoferiei, pentru că drumul are serpentine periculoase, iar căderile de pietre sunt frecvente. Prima oprire, Barajul Vidraru. Aici, amatorii de senzaţii tari pot practica bungee jumping-ul, alpinismul sau pot străbate unul dintre traseele turistice. Dacă vreţi doar să vă bucuraţi de peisaj, există şi un ponton, de unde puteţi pleca într-o croazieră cu vaporaşul. În drum spre Bâlea-Lac, traversaţi un tunel de peste 800m, ce vă poartă spre altă lume, unde temperatura aerului scade cu 5-6 grade, aşa că nu trebuie să vă lipsescă hainele groase din bagaje. Deseori, ceaţa densă te împiedică să vezi mai departe de câţiva metri. În mijlocul unui lac înconjurat de zăpadă, se află cabana Bâlea-Lac, care parcă răsare din mijlocul unui lac glaciar. Cine nu vrea la cabană, îşi poate întinde cortul la poalele muntelui.
Cetatea Poenari, made by Vlad the Impaler, vă ,,aşteaptă” la întoarcere. Bu-hu-hu! Dacă aveţi condiţie fizică bună, puteţi urca până sus, pe cele 1400 de trepte.