Viața studențească, între dimineți grăbite și independență

Noi, studenții, avem multe lucruri pe cap. Viața noastră se împarte între  familie, facultate şi prieteni. Facultatea este cea care ne solicită atât fizic, cât și mental. Studenții Universității din Craiova se confruntă cu trezitul de dimineață, restanțele, profesorii nu tocmai înțelegători și cu programul destul de încărcat.  

Uneori mă întreb ce caut aici. Mai mult din obligație

Rezemată de o bancă, Silvia Teodorescu, studentă la Traducere și Interpretare, ne spune răspicat că trezitul de dimineață îi complică viața mult, mai ales că și lucrează.

Din timpul lor își răpesc trei studente de la română-franceză care povestesc despre programul foarte încărcat: „Important este câte ore avem libere. Weekend-ul e liber. Şi nici ăla. În general avem în fiecare zi de la 08:00 până la 18:00”. Întrebate ce le motivează să vină în continuare la facultate, studentele spun că nici ele nu știu. „Uneori mă întreb ce caut aici. Mai mult din obligație. Momentul ăla unic este când se face prezența, altfel nu te bagă nimeni în seamă ”.

Deodată apare și profesoara. Nu are nicio treabă cu ce se întâmplă în sala de curs. Nu o interesează de ce e gălăgie. Își vede de cursul ei, fără să țină cont dacă studenții sunt atenți sau nu. Probabil nici nu știe care sunt studenții ei.

Studentele mai spun că: ,,Avem și profesori care ne ajută și cărora le pasă, de exemplu domnul Coșoveanu, doamna Tilea și doamna Manolescu”. 

Pe scări, doi studenți de la Teologie, Adrian Neacșu și Mario Neacă, se duc la cursul de Pedagogie. Coșmarul vieții studențești, în opinia lor, este sesiunea, urmată de trezitul de dimineață. Vin la facultate din obișnuință, iar motivația lor se naște din „ideea că vrei să afli cât mai multe chestii și să te dezvolți intelectual și spiritual”.

„Nu e nimic să-mi displacă” răspunde radioasă Ana-Maria Grădinaru, studentă la Drept. Îi place forma de învățământ, aspectul facultății și faptul că are toate condițiile necesare la îndemână (lift, cantină, bibliotecă, sală de sport). Ana-Maria este foarte mulțumită și de orar: „Noi anul ăsta suntem anul III, sunt cu licența. Avem de luni până miercuri cursuri. Joia și vinerea suntem liberi. Într-adevăr băgăm în ălea trei zile, dar totuși le avem pe celelalte libere. Sunt ok și toți profesorii, dacă e să înveți. Nu trebuie să fi de 10. Nu se fac diferențe între noi ca studenți, iar doamnele de la secretariat, sunt până la urmă, de treabă”.

Trebuie să alegi.

Venit din Iordania, Amer Adel Shakur este în ultimul an la Mecanică și, în paralel, face cursuri de psihologie, de care este foarte pasionat. La facultate nu îi place pentru că programul de studii este foarte încărcat, iar dacă vrei să lucrezi nu poți: „Dacă ai nevoie de un job, nu poți să te duci la job și să faci și facultate. Trebuie să alegi. De asta foarte mulți nici nu vin la facultate sau se lasă”.

Amer mai mărturisește: „Coșmarul meu cel mai mare, nu o să zic ca mulți că e să am restanță sau că nu o să termin facultatea. Cine învață nu are nicio șansă să pice. Singurul coșmar, așa cum înțeleg eu cuvântul, e să termin și să nu găsesc loc de muncă, nu neapărat că am nevoie de bani, doar ca dorința să fiu independent”.

Studenția nu este ușoară, dar ceea ce trăim acum ne vom aminti peste ani și vom zâmbi. Să ne bucurăm din plin de ea și să nu ne lăsăm doborâți de nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *