de Adriana Marinoiu
Convenţia Organizaţiilor Studeneşti – Universitatea din Craiova (COSUCV), membră a Uniunii Naţionale a Studenţilor din România, este singura organizaţie de acest tip din ţară care răspunde în totalitate de cazarea studenţilor în cămine. Am stat de vorbă cu Alin Stoica, student la Teologie în anul patru, preşedintele COSUCV.
Adriana Marinoiu: Cum se promovează, în rândul elevilor de liceu, căminele studențești din Craiova?
Alin Stoica: Nu avem o campanie separată, dar avem un parteneriat cu Centrul de Consiliere şi Orientare Profesională al Universității din Craiova, care organizează Caravana Învățământului Oltean. Studenți, membrii C.O.S au mers deja în fiecare liceu din Oltenia și au promovat tot ce ține de căminele studențești și viața de student.
A.M.: În ce perioadă se fac cererile de cazare în cămine?
A.S.: Perioada în care se depun cererile este împărțită în două: cea dintâi perioadă corespunde primei sesiuni de depunere a dosarelor de admitere la facultăți, iar cea de-a doua este în toamnă. Cererile se depun la căminul nr. 6, la sediul C.O.S, nu la secretariatele facultăţilor. Cererile depuse la secretariat nu sunt luate în considerare.
A.M.: De ce ar alege un student să locuiască în cămin şi nu în gazdă?
A.S.: În primul rând, pentru prețurile accesibile, pentru a sta cu colegii de facultate, pentru condițiile de care dispun majoritatea căminelor, nu toate. Au internet şi cablu TV gratuit.
A.M.: În ultima perioadă, ce investiții s-au făcut la nivelul căminelor?
A.S.: În căminul nr. 10 se fac renovări, care se vor termina anul acesta. În plus, studenții au la dispoziţie un nou cămin, care s-a construit de curând. Este vorba de căminul 14, unde este şi o cantină studențească.
„Căminul nr. 6 nu are miere”
A.M.: Deși la comisia de cazare nu se vorbeşte despre asta, nu mai e un secret pentru nimeni că, în căminele mai dotate, se intră pe pile sau pe bani. Cum comentezi?
A.S.: În primul rând, studenții care au întâmpinat dificultăți pot sa vină la C.O.S și să îşi facă auzită nemulțumirea. Există doar zvonuri. Nimic concret. Nu pot nici să confirm, nici să infirm cazările preferențiale. Subliniez că nu a existat ceva concret. Știu doar că există multă invidie între cei ce stau în căminele noi şi cei ce stau în celelalte. E posibil ca, din această cauză, să existe aceste zvonuri. Studenții cărora li s-a întâmplat ceva de genul ăsta ar trebui să îmi trimită un email, iar identitatea lor nu va fi
descoperită. Așa evităm orice fel de problemă. Trebuie doar să vorbească.
A.M.: Se zvonește că în căminul nr. 6 cazările le fac administratorii pentru 100 de
euro. Ce poți spune despre asta?
A.S.: Este derizoriu. Nu pot să spun că este adevărat. Căminul nr. 6 nu are miere. Și celelalte cămine sunt dotate, nu numai acesta, însă numai despre el se aud zvonuri negative. Aici nu administratorii fac cazările, ci studenții implicați în organizații.
A.M.: Ce formalități trebuie întocmite pentru decazare?
A.S: E simplu. Trebuie să anunți șeful de cămin şi administratorul cu cinci zile înainte de a te decaza. Dacă se întâmplă altfel de probleme, se soluționează cerând sprijinul C.O.S.
Dupa cum a spus si domnul Alin Stoica, este invidie din partea unor persoane, deoarece si in caminele nerenovate exista conditii pentru a se putea traii decent si pentru a se putea invata; exista posibilitatea conectarii la internet, cablul de televiziune, apa calda si apa rece, caldura si curent, iar toate aceste utilitati nu se platesc. Eu sunt un student al Universitatii din Craiova si locuiesc intr-un camin cu camere de 4 persoane si va pot asigura ca viata in aceste camine nu este deloc grea precum spun unii studenti care nu au prins loc in caminele renovate iar acum acuza conducerea C.O.S. si pe unii administratori pentru diferite lucruri. Pe aceasta cale doresc sa multumesc celor din conducerea C.O.S. pentru buna organizare a ocuparii unui loc in caminele studentesti , in special domnului Presedinte C.O.S. Alin Stoica.