Cine stă în spatele Centrului de Limbă și Cultură Poloneză

Vă invit să o cunoaștem pe Magdalena Filary  care este lector de limbă polonă și coordonator al Centrului de Limbă și Cultură Poloneză din cadrul Universității din Craiova. Ea ne-a povestit despre experiența ei de tranziție din Polonia în România și despre Centrul de Limbă și Cultură Poloneză din Craiova.

Patrisia Lisovski:  Cum ați ajuns în România?

Magdalena Filary:  Când eram studentă la Catedra de Limbă și Literatură Română din cadrul Universității „Adam Mickiewicz” din Poznań, Polonia am aplicat pentru o bursă la o școală de vară în România și am fost repartizată la Universitatea din Craiova. Mi-a plăcut foarte mult la cursurile de vară, astfel încât am aplicat pentru o bursă guvernamentală. Ulterior, am aplicat pentru bursa Erasmus la Universitatea din Craiova. După care am urmat studii de doctorat la Şcoala Doctorală „Alexandru Piru” a Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova și am susținut teza despre „Receptarea operei ştiințifice a lui Mircea Eliade în Polonia”.Așa am și rămas în România.

P.L.:  De ce ați ales să studiați la Catedra de Limbă și Literatură Română?

M.F.:  Am ales să studiez limba română din întâmplare, dar întotdeauna mi-am dorit să studiez limbi străine și am fost atrasă de limbi rare. Când am descoperit că la universitatea mea se poate studia limba română, mi s-a părut o oportunitate foarte interesantă și am hotărât să studiez la Catedra de Limbă și Literatură Română. De-a lungul timpului, s-a dovedit a fi o alegere foarte bună.

P.L.:  Vi se pare româna o limbă grea pentru studiu? Dacă da, de ce?

M.F.:  Da, româna este o limbă grea de învățat, mai ales pentru un vorbitor de limbă slavă, în special gramatica limbii române, care este diferită față de gramatica limbii polone. În același timp, este o limbă frumoasă, îmi place foarte mult.

P.L.:  Care au fost primele impresii despre România?

M.F.:  Am văzut o țară frumoasă care are multe de oferit: peisaje superbe, vreme frumoasă și călduroasă, ceea ce mi-a plăcut mult pentru că în Polonia e mai rece. Iar oamenii pe care i-am întâlnit au fost foarte prietenoși, deschiși și dornici să te ajute.

P.L.:  Cum credeți, există vreo diferență între mentalitatea oamenilor din Polonia și a celor din România?

M.F.:  Cred că polonezii și românii au o mentalitate asemănătoare. Micile diferențe între ei rezultă din specificul fiecărei țări, din tradiția și istoria celor două țări, ceea ce le face, de altfel, unice în felul lor.

P.L.:  Acum să vorbim și despre Centrul Cultural Polonez din Craiova. Povestiți, vă rog, care este menirea acestui Centru.

M.F.:  Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză din cadrul Universității din Craiova a fost înființat în 2014 şi are ca scop promovarea culturii, limbii şi literaturii poloneze prin organizarea de expoziții, conferințe, seri de film, muzică şi poezie poloneză. În cadrul Centrului se desfăşoară cursuri gratuite de limbă polonă pentru studenți, oameni de afaceri, precum şi pentru toți cei interesați de a cunoaşte mai îndeaproape Polonia. De asemenea, unul dintre obiectivele Centrului este sprijinirea oamenilor de afaceri din regiune, care vor să colaboreze cu firmele din Polonia. Centrul oferă burse la cursurile de vară de limbă, literatură şi civilizație polonă la diferite universități din Polonia, precum şi burse pentru efectuarea unor stagii de 3 luni în Parlamentul Polonez.

P.L.:  Cum își desfășoară activitatea Centrul în perioada aceasta?

M.F.:  În perioada aceasta cursurile de limbă polonă se desfășoară în regim online. Am organizat recent o expoziție exterioară despre limba polonă pentru a putea fi vizionată de un public mai larg și mai organizăm una în perioada următoare.

P.L.:  Care sunt cele mai remarcabile evenimente/activități organizate de Centru?

M.F.:  De-a lungul celor 8 ani de activitate am organizat numeroase expoziții și conferințe internaționale, lansări de carte, seri tradiționale etc. La evenimentele noastre de multe ori au participat înalți invitați, ambasadori și consuli ai Poloniei, autoritățile locale. Printre cele mai remarcabile evenimente organizate de Centrul Polonez se enumeră festivitățile de comemorare a 75 de ani de la izbucnirea celui De-al II-lea Război Mondial și primirea refugiaților polonezi în România la care a participat mareșalul Republicii Polone, Forumul oamenilor de afaceri polonezi în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova și Camera de Comerț și Industrie Dolj sau festivitățile de sărbătorile Zilei naționale a Poloniei.

P.L.:  Ce obiective doriți să atingeți în cadrul Centrului?

M.F.:  Am dori ca Centrul Polonez să atragă cât mai mulți studenți care doresc să învețe limba polonă și să cunoască cultura poloneză. Unul dintre obiectivele noastre este dezvoltarea parteneriatelor între Universitatea din Craiova și universitățile poloneze în scopul facilitării schimbului de studenți. De asemenea, dorim să consolidăm colaborarea cu instituțiile culturale poloneze și instituțiile locale pentru a promova cultura poloneză în rândul unui public cât mai larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *