Mulți dintre noi ne-am apucat încă de prin liceu să fumăm. Ba corupți de prieteni, ba ca să fim în pas cu moda. Oricum ar fi, nu ne mai putem lăsa. Și continuăm să cheltuim până la ultimul bănuţ pe un pachet de țigări. Chiar dacă lăsăm portofelul sau cardul gol. Al nostru sau al părinților.
Alina T. este studentă în anul II la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) și spune că este fumătoare de aproape 5 ani: „Fumez de vreo 4-5 ani. Cam 10 țigări pe zi. Nu știu cam cât dau lunar pe țigări, cred că în jur de un milion și jumătate. Banii îi am din economiile mele, nu le cer părinților. ”
Și Beatrice S., studentă în anul II la Facultatea de Litere, fumează tot de 4 ani. Îmi zâmbește și îmi răspunde: ,,Doar ce le-am făcut calculul pachetelor de țigări. Nu le cer părinților bani, lucrez și dau aproximativ 780 de lei pe lună pe țigări”, spune aceasta. Nici economiile unei studente din anul II de la Facultatea de Sociologie nu au rămas neatinse. Iulia B. ne spune că „fumează tot de prin perioada liceului și cheltuie pe țigări în jur de 200 de lei, din banii ei de buzunar”.
Se pare însă că la băieți lucrurile stau altfel. Marius F., este student în anul IV la Facultatea de Automatică și a răspuns :„fumez de 6 ani, și le cer bani părinților. Nu lucrez și eu dau pe lună cam 2 milioane pe țigări. Nu aș avea de unde altfel.”
În schimb, Costin S., student tot la Facultatea de Automatică, însă abia în anul II, ne spune că „fumez de aproape 8 ani. Și 4 milioane din salariul meu se duc pe fumat.”
Și eu fumez. Dar nu calculasem niciodată costurile. Câți bani cheltui pe lună pe țigări. Doar ca să fac un click sau să am cu ce mă juca în timpul unei pauze.
Poate în felul acesta reușim și noi să ne lăsam cum a făcut-o Alina P., studentă în anul II la Facultatea de Medicină: „Am fumat timp de 3 ani și nu mai fumez de 3 săptămâni. Cumpăram cel puțin un pachet de țigări pe zi pentru că trebuia să mai hrănesc și alte guri. Dădeam cam 4 milioane și ceva pe lună. Și de exemplu, în ăstea trei săptămâni de când nu am mai cumpărat țigări și n-am mai dat banii pe taxiuri mi-am cumpărat o pereche de cercei și un pandantiv de aur. Cheltuiala a fost unul dintre motivele pentru care m-am lăsat de fumat, dar primul și cel mai important a fost sănătatea. Și sper să convingem cât mai multe persoane să se lase de tutun.”
Încă mă gândesc cum să mă las de fumat. Dacă aveți voi soluții le aștept cu mare drag pe blogul revistei.