Sâmbătă, 17 mai, a avut loc etapa finală a concursului de programare ,,Constantin Belea-ProCon’’. Liceenii doljeni au avut posibilitatea să își dovedească aptitudinile și să pună în aplicare tot ce au învățat în etapa de antrenament. Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electrotehnică în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj au fost organizatori.
Concursul s-a desfășurat pe parcursul a patru etape (n.r.: etapa de înscriere a echipelor în concurs, etapa de antrenament, etapa de preselecție, etapa finală) și are drept scop încurajarea și motivarea elevilor din liceele cu profil real, specializarea Matematică-Informatică, prin premii în valoare de 27.000 lei, cumulat. Toate cele 3 premii, cât și cele două mențiuni, vor primi obiecte în valoare de: 11.250 lei, locul I; 6.750 lei, locul II; 4.500 lei, locul III și 2.250 lei, cele două mențiun. Premiile vor fi acordate cu ajutorul sponsorilor (n.r.: Hella, Netrom, CS Romania si Ubisoft Craiova).
,,Domeniul IT este un domeniu în continuă dezvoltare care oferă foarte multe posibilități de angajare atât în țară, cât și în străinătate. Tinerii par să conștientizeze din plin asta, după cum ne-a spus prof. univ. dr. ing. Marius Brezovan, director al Departamentului de Calculatoare și Tehnologia Informației, cu care am luat legătura pentru mai multe detalii.’’
Diana Gruia: Cum v-a venit ideea să organizați un concurs de programare pentru liceeni doljeni?
Marius Brezovan: În regiunea Oltenia, până acum, nu a fost un concurs de programare organizat de Facultate sau de firmele care lucrează în domeniul IT. În alte regiuni din țară am văzut că există așa ceva și m-am gândit că ar fi cazul să organizăm și noi un astfel de concurs.
D.G.: Azi este etapa finală. Din postura de organizator, cu ce impresii rămâneți?
M.B.: Este greu de organizat un concurs, mai ales când este la prima ediție. Ai o satisfacție mare la sfârșit, când totul este bine, dar lucrurile au fost dificile pe parcurs: probleme de organizare, de gestiune a tot felul de resurse, dar până la urmă, sper să iasă bine.
D.G.: Mai sunt tinerii interesați de programare?
M.B.: Spre surprinderea mea, sunt destul de mulți tineri interesați de programare. În etapa de preselecție au fost 25 de echipe, aproape 100 de participanți, dintre care s-au calificat 15 echipe.
,,Ar trebui să se revină la predarea intensivă a informaticii în licee’’
D.G.: Considerați că desființarea claselor cu predare intensive,din învățământul liceal are un efect negativ în pregătirea tinerilor care se îndreaptă spre o carieră în IT?
M.B.: Cu siguranță da, pentru că nivelul lor este mai scăzut decât al celor de acum câțiva ani. Eu cred că ar trebui să se revină la predarea intensivă a informaticii în licee.
,,Sper ca după ce termină liceul, să vină în Facultatea din Craiova și să rămână într-o firmă de IT din Craiova.’’
D.G.: Se știe că județul nostru are performanțe notabile la Olimpiadele Naționale și Internaționale de Informatică. Important ar fi ca acești tineri să rămână în Craiova. Cum ar putea fi motivați?
M.B.: Una dintre ideile concursului a fost aceasta. Noi nu am organizat singuri concursul, l-am organizat împreună cu Inspectoratul Județean, dar am avut și firme care au sponsorizat concursul și care acordă premii substanțiale. În felul acesta, au fost motivați mulți elevi să vină, pe de-o parte, iar pe de altă parte, în timpul de pregătire al concursului s-au făcut vizite la firmele cu profil IT și se pare că au fost plăcut impresionați . Sper ca după ce termină liceul, să vină la Facultatea din Craiova și să rămână într-o firmă de IT din Craiova.
D.G.: Va mai urma și o a doua ediție?
M.B.: Da, în mod normal. O să tragem o concluzie după ce se termină această ediție , dar cred eu că vor fi mai multe, pentru că am văzut că este un nivel destul de ridicat.