Pe diploma absolvenţilor scrie că sunt specialiști într-un anumit domeniu. Majoritatea se bazează numai pe ceea ce scrie pe hârtie. Au impresia că sunt specialiști în domeniu și nu fac nimic altceva. Se întreabă de ce nu îi angajează nimeni, deși au aplicat la sute de job-uri. Mulți dintre ei nu știu să-și facă CV-ul. Alții pierd din cauza lipsei de experiență.
Absolvenţii de studii superioare găsesc tot mai greu job-uri care să corespundă competenţelor dobândite în facultate, aşa că sfârşesc prin a accepta job-uri în cu totul alt domeniu. Instituţiile de învăţământ superior din ţară nu au reuşit să îşi coreleze oferta cu piaţa muncii.
„Facultatea nu te pregătește pentru un anumit job”
Diana se numără printre tinerii care au absolvit facultatea și nu și-a găsit un loc de muncă în domeniul pentru care s-a pregătit. A terminat la specializarea Informatică Economică, în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor. „Pentru a mă angaja în domeniu mi se cerea experiență. În informatică se caută oameni bine pregătiți. Eu în facultate am învățat, am avut bursă, dar facultatea nu te pregătește pentru un anumit job. Înveți de toate. Informatică mai puțină, economie mai multă. Poți să te angajezi ca programator după, doar dacă înveți singur.”
A obținut un loc în domeniul vânzărilor și în prezent lucrează pe acest post, pentru că a fost mulțumită din punct de vedere financiar. „Nici nu am mai încercat să mă angajez în domeniu. Poate în viitor o să fac și eu asta, am baza din facultate, dar ar trebui să învăț mult singură”, spune Diana.
„Angajatorii nu acceptă persoane cu dizabilități ”
Piedicile de care se lovesc absolvenții sunt experiența cerută de angajatori, salariul pentru unii, lipsa locurilor de muncă din domeniul respectiv sau concurența prea mare.
În situaţia Dianei sunt mai mulți tineri din Craiova. Bogdan Vasile a terminat Facultatea de Ştiinţe Sociale, specializarea Asistenţă Socială, în 2009, şi masterul Dezvoltare Comunitară și Integrare Europeană, la Facultatea de Drept și Științe Sociale, în 2014. Până acum nu a avut nicio şansă se se angajeze. Și el a încercat să ocupe un loc de muncă în domeniul pentru care s-a pregătit, dar au fost multe bariere de care s-a lovit. „Am încercat să lucrez, dar faptul că am un handicap, mă trage în jos și să mă angajez dând atenții, ai mei chiar nu își permit. Angajatorii nu acceptă persoane cu dizabilități. Din start te resping, sau cei ce angajează sunt puțini.” Experiență i s-a cerut și lui. „ Unii angajatori nu consideră perioada de practică din timpul facultății ca fiind experiență. Ei vor să fii lucrat în domeniu înainte. Ca proaspăt absolvent nu prea ai cum”, mai spune tânărul.
„Atâta timp cât nu ai experiență minim 1 -2 ani pe piața muncii ești privit cu reticență de angajatori ”
De aceleași probleme s-a lovit și Mădălina Camelia, absolventă FEEA, specializarea Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor. A lucrat numai trei luni în domeniul pentru care s-a pregătit.
Afimă că cel mai greu i-a fost din cauza lipsei de experiență, pe care nu poți să o dobândești odată ieșit de pe băncile facultății. Lipsa unor job-uri vaste pe piața locurilor de muncă din Craiova este o altă barieră.
„Am încercat să mă angajez în domeniu și am lucrat 3 luni, în calitate de consilier financiar într- o bancă. Atâta timp cât nu ai experiență minim 1-2 ani pe piața muncii ești privit cu reticență de angajatori ”, spune Mădălina. Absolventa a menționat că din toate încercările a rămas și cu câteva lucruri bune. „Ajungi să participi la atât de multe interviuri încât ajungi să mergi la fiecare fără teamă, pentru că știi deja ce te așteaptă. Chiar dacă lucrezi pentru puțin timp undeva, poți să înveți lucruri utile, să te dezvolți atât pe plan profesional cât și personal.”
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), cea mai afectată categorie din România, cu o rată a şomajului de 32,5%, este cea a tinerilor sub 25 de ani, din mediul urban. Aproape o treime dintre tinerii sub 25 de ani din oraşele României sunt în căutarea unui loc de muncă, în timp ce şomajul în rândul tinerilor
Claudia PREDILĂ