Teodor Nichițelea: „Vreau să-mi realizez un drum în viață pe care să pot spune că am ajuns pentru că am vrut”

Un tânăr ambițios, inteligent, muncitor, talentat și pasionat de dispozitive electronice. Este premiant al specializării Automatică și Informatică Aplicată, de la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică. Student în anul III, la Universitatea din Craiova. Teodor Constantin Nichițelea a demonstrat că dacă vrei se poate.
A ales această facultate, pentru că a vrut să învețe cum funcționează lucrurile, cum poate să le creeze și să le controleze. În plus și-a dorit chiar să încerce să le facă automate. „În viața de zi cu zi, mașinăriile ne fac viața mai ușoară și majoritatea dintre ele acționează singure, fără prea multe intervenții din partea omului”, a spus Teodor.
Nu îi este ușor să lucreze. Uneori durează și cinci luni până duce la capăt un proiect, dar Teodor este un exemplu de ambiție oltenească. Așa că a dat frâu liber imaginației și a creat o mașină electronică. A început să lucreze din luna noiembrie, 2014 și până la sfârșitul lunii martie, 2015 totul a fost gata. Cu atât mai mult cu cât timpul era prețios pentru el. Urma concursul Freescale, pe care nu putea să îl rateze. Să participe la cât mai multe concursuri a fost principala lui preocupare în cei trei ani de studenție.
Motivația pentru participare a fost și mai mare, după ce în vara anului 2014 a obținut mențiune la concursul Codegolf oferit de firma Netrom.
            Pe lângă asta, a fost și în echipa pentru concursul MCURallyCar, desfășurat în Germania, cu o altfel de mașinuță inteligentă pe care a programat-o.
Pe parcursul studenției s-a implicat în diverse proiecte din cadrul facultății, precum Ubisoft Gaming Center sau Hella Embedded Club.
În noiembrie 2014 s-a înscris la concursul Freescalecu mașina electronică inventată chiar de el. Ideea apariției mașinii a fost dusă la capăt și i-a rezervat studentului oltean locul I la etapa regională.
Cot la cot cu el a lucrat și un alt coleg de facultate. „Am lucrat în echipă cu încă un coleg: el în special pe partea hardware, eu în special pe partea software a mașinii automate”, a adăugat Teodor.
„Am învățat și observat diferite aspecte atât despre oameni, cât și despre modul de a gândi un algoritm cât mai bun”

A participat pe 23-24 martie la prima etapă, cea regională, de la Iași. A avut cele mai bune rezultate. Locul I a fost numai al lui. Teodor nu a plecat cu mâna goală de la concursul Freescale. A luptat și a trecut mai departe la etapa europeană. S-a calificat pentru etapa europeană, împreună cu locul II care a fost ocupat tot de un craiovean. Pe locul III s-a clasat un student din Ucraina.
La etapa europeană s-a luat la întrecere cu studenți din toate țările Europei. S-a ținut la Torino, Italia, în perioada 28-29 Aprilie. Nici aici nu s-a lăsat mai prejos. Talentul și ambiția, munca și exercițiul au făcut să se afle pe locul 10 european.
„Experiența din Italia mă va ajuta foarte mult. Am cunoscut oameni noi, viitori ingineri, am învățat și observat diferite aspecte atât despre oameni, cât și despre modul de a gândi un algoritm cât mai bun”. Experiența a fost foarte antrenantă pentru olteanul ambițios. A reușit să îl facă să vrea mai mult, să fie mai bun.
„Profesorii ne dădeau indicații atunci când rămâneam fără idei”
 Tânărul inventator mărturisește că cele mai importante premii cu care a rămas în urma concursurilor la care a participat sunt experiența și adrenalina. Ele se amestecată cu o tentă de stres din cursele cu ceilalți concurenți și cu imprevizibilul.
Profesorii i-au fost alături și l-au îndrumat. „Profesorii ne dădeau indicații atunci când rămâneam fără idei. Ne îndrumau pe calea cea bună și ne explicau procesul ce are loc în sistem”, a spus inventatorul mașinii electronice.
A precizat că pe lângă profesori și facultatea a avut un rol important pentru obținerea rezultatelor. „Împreună cu diferiți profesori a reușit să ne găsească niște sponsori pentru a cumpăra traseul, o sală pentru teste și echipamente tehnice. Ne-a suportat financiar drumul la Iași și cel din Italia”.
Pentru tânărul inventator mulțumirea cea mai mare este că face totul cu plăcere. Chiar dacă a obținut locul I și a fost răsplătit doar cu un singur rucsac, Teodor muncește în continuare cu interes.
 Este pasiunea lui să descopre lucruri noi și să le și construiască. Nu se va da bătut și va face în continuare ceea ce a făcut și până acum. „Vreau să învăț, să acumulez experiență practică. În special, să fiu activ în viitoarele concursuri și proiecte.  Îmi doresc să mă dezvolt profesional și personal. Și, în final vreau să-mi realizez un drum în viață pe care să pot spune că am ajuns pentru că am vrut ”, a afirmat Teodor.

Claudia PREDILĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *