Amza Andreea: Ce reprezintă pentru dumneavoastră funcția de decan al Facultății de Agronomie?
Tudor Alexandru: În primul rând, sunt om și funcția de decan înseamnă să lucrăm împreună, să reușim să ridicăm facultatea la un nivel superior. Decanul e cel care dirijează sarcinile și primește feedback-ul de la colegii din facultate. Cele 49 de cadre didactice trebuie să lucreze în armonie și în unitate.
A.A.: Ca decan al Facultății de Agronomie, ce planuri aveți?
T.A.: Planuri sunt multe. Avem multe de făcut în complexul agronomic. Acesta a cam fost lăsat spre monument istoric, încercăm să reabilităm. În primul rând clădirea, este o clădire cu tradiție, o clădire care dăinuiește din 1947, care reprezintă începuturile învățământului superior în Craiova, deci temelia o reprezintă Facultatea de Agronomie. De asemenea, avem halele didactice, monument istoric din 1856. Deci, avem mult de muncă, am făcut ceva, vrem să întărim colaborarea cu mediul economic, vrem să accesăm fonduri europene, astfel încât emblema Facultatea de Agronomie să meargă în continuare și să punem umărul la agricultura nu numai din zonă, ci din toată țara.
A.A.: Dacă ar exista un cuvânt care să definească această facultate, care ar fi acela şi de ce?
T.A.: Excelență. Toată lumea să înțeleagă că avem experiență și pregătim studenți care să corespundă nu numai cerințelor din România, ci și din comunitatea europeană din care facem parte.
A.A.: De ce un absolvent de liceu ar alege Facultatea de Agronomie?
T.A.: Eu zic că toată lumea trebuie să mănânce și să producă, pentru că avem și Agricultură și Prelucrarea Produselor Alimentare. De asemenea, ca să facem o agricultură modernă, fără Teledetecție, GIS, Silvicultură, fără sistemul global de poziționare nu putem lucra.
A.A: Care este specializarea care are cel mai mare grad de promovare în acest moment?
T.A: La ora actuală, atracția cea mai mare este Controlul și Expertiza Produselor Agroalimentare.
A.A.: Care este relația decan-studenți?
T.A: Relația decan – studenți este relația de la om la om. Şi puteţi vedea acest lucru dacă vă duceți în orice an la care eu am contact, în special predau la specializările de Agricultură și Montanologie. Trebuie să fim în primul rând oameni, iar după aceea ne exercităm profesia.
„Studenta Alice Radu a fost declarată cea mai bună jucătoare a turneului”
A.A: Duminică, 15 mai 2016, s-a încheiat concursul științific studențesc Agronomiada, care de data aceasta a avut loc la Craiova. Cum s-a desfășurat?
T.A: La acest concurs au participat 350 de persoane. Pe lângă studenţii noştri, am avut 242 de studenți de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara.
A.A: Care au fost probele acestui concurs și la ce specializări au făcut performanță studenții de la Universitatea din Craiova?
T.A: La acest concurs am avut 14 probe teoretice şi 2 probe sportive. Dacă tragem linie, pot să vă spun că facultatea noastră a obținut la disciplina de Pedologie premiile I și II, la disciplinele de Teledetecție și GIS mențiuni, la Silvicultură premiul II, la tenis de câmp am obținut premiul I, iar studenta Alice Radu a fost declarată cea mai bună jucătoare a turneului. De asemenea, la disciplina de Microbiologie a Alimentelor am obținut Premiul I. Fiind gazde primitoare, la fotbal am primit 34 de goluri, zero puncte, deci am încasat tot, am luat lingura de lemn. Dar sperăm ca pe viitor să îndreptăm și aceste deficiențe.
A.A: Ce așteptări aveați de la acest concurs și care a fost realitatea, de fapt?
T.A: Așteptările au fost mai mari la nivel de concurs studențesc profesional și sportiv, n-am avut o modalitate de evaluare unitară a tuturor disciplinelor. Fiecare disciplină a evaluat individual modul de acordare a premiilor, dacă la disciplinele la care le-am patronat noi am respectat premiul I, II, III, la disciplinele patronate de facultatea parteneră, Facultatea de Horticultură, s-au mai dublat premiile, astfel încât să ia 90% din studenți premiu.
A.A: S-a întâmplat să apară vreo problemă în cadrul concursului?
T.A: Probleme nu am avut, pentru că organizarea a fost ireproșabilă, chiar în final am fost felicitați pentru respectarea programului și pentru locațiile în care ne-am desfășurat concursul.