Roxana-Ionela Stoicoiu (Facultatea de Ştiinţe Sociale, anul II) are 20 de ani şi este din Gorj. A terminat Liceul Teoretic Novaci. Printre pasiunile sale se numără cititul, fotografia, politica, îi place să viziteze locuri noi, dar și voluntariatul. Studenta este plecată cu bursa Erasmus în Spania, Madrid la Universitatea Francisco de Vitoria.
Daniela Vulpe.: Cine te-a încurajat să aplici la bursa Erasmus?
R.I.S.: Cea care m-a încurajat a fost coordonatorul Erasmus de la facultatea mea. O persoană extrem de importanta pentru mine, deoarece datorită ei am aplicat pentru această bursă.
D.V.: Spania este ţara în care doreai sa calatoreşti? De ce?
R.I.S.: Mi-a plăcut dintotdeauna Spania. Cunoşteam limba şi peisajele din filmele. Asta mi-a creat curiozitatea de a o vizita, iar așteptările nu mi-au fost înșelate!
D.V.: Ce te-a făcut sa alegi această facultate?
R.I.S.: Am ales această facultate deoarece face parte din sistemul privat. Ceea ce înseamnă o facultate bună, dar şi legătura cu ceea ce eu studiez în România.
D.V.: Care sunt diferenţele dintre cursurile de la Universitatea din Craiova şi cele din Spania?
R.I.S.: În primul rând, cursurile de aici sunt mai interactive şi nu implică doar transmiterea de informații de la profesor către student, ci şi studentul are un rol important în desfăşurarea cursului, dezbătând idei şi argumentându-şi opiniile, ceea ce face cursul mult mai interesant. În al doilea rând, profesorii sunt mult mai deschiși faţă de studenţi, ceea ce face ca desfășurarea unui curs să fie ceva mai relaxant sau mai interesant (deşi avem şi în Craiova astfel de profesori), cred că diferenţa substanţială stă în sistemul de învățământ în sine.
D.V.: Încurajezi studenţii să aplice la bursle Erasmus? De ce?
R.I.S.: Da. Cred că fiecare student ar trebui să plece cu bursă deoarece este o experienţă definitorie. Te maturizează şi te face să întelegi şi să vezi altfel viaţă, pe lângă cunoştinţele pe care le acumulezi, te schimbă ca om. Asta mai ales pe noi, cei care venim din Romania, deoarece diferenţele pot fi uneori uriaşe între modul de viaţă şi între nivelul de trai. Îţi poate deschide ochii în sensul cel mai bun cu putinţă.
D.V.: Dacă ai avea oportunitatea de a rămâne acolo, ce ai face?
R.I.S.: Nu cred ca aş accepta să rămân, deoarece sunt obişnuită şi îmi place ceea ce înseamnă ţara mea, chiar dacă aici oportunităţile ar fi altele.
D.V.: Ţi-ai găsit un job?
R.I.S.: Nu, deoarece prioritatea mea este facultatea, care îmi ocupă suficient tim
D.V.: Ce îţi displace la aceasta experienţă?
R.I.S.: Cred că singurul dezavantaj este faptul că trebuie să înveţi să te descurci singur şi dorul de casă, poate fi un impediment, însă nu e ceva să îmi displacă complet.
D.V.: Care este cea mai frumoasă amintire de până acum?
R.I.S.: Cred că cea mai frumoasă amintire este prima zi de facultate de aici, când am cunoscut Universitatea, unii colegi şi profesori. Fiecare zi aici se transformă într-o amintire frumoasă.
D.V.: Povestește-mi o întâmplare amuzantă din Spania!
R.I.S.: Cred că cea mai amuzantă întâmplare am trăit-o în prima seară când am ajuns în Madrid. Cartelele noastre nu funcționau, deci nu puteam efectua niciun apel telefonic şi trebuia să ne întâlnim, eu şi colega mea, cu persoana care ne aştepta şi trebuia să o anunţam că am ajuns. Din lipsă de alte opţiuni, am intrat într-un magazin şi i-am cerut tipului care vindea telefonul său, nu ne-am exprimat corect în spaniolă, i-a luat ceva să înţeleagă, se şi speriase la început, a fost foarte comică faza, dar până la urmă a fost bine. Ne-a înțeles şi ne-a ajutat.
D.V.: Descrie-mi în trei cuvinte experienţa!
R.I.S.: Aventură, prietenie și oportunitate.
Daniela Vulpe