Rocca di Papa

  La periferia capitalei Italiei, cu case construite în munte se află Rocca di Papa. Un sat în care fiecare străduţă e o nouă descoperire.

La 30 km distanţă de Roma, ajungi într-un loc parcă uitat de timp. Străzile pavate, casele cu ziduri ascunse în piatra muntelui, arhitectură rustică, toate te întâmpină încă de la poalele muntelui.

Câţiva copaci, câteva bănci şi o fântână arteziană, cele două cafenele, aprozarul şi staţia de autobuz formează centru satului şi aproape singurul loc unde vezi oameni.

Spre vârful muntelui trebuie să mergi pe străduţe înguste de nici un metru şi jumătate, înconjurate de ziduri înalte de patru metri şi acoperite de picturi. Poţi să te pierzi prin labirintul dintre case, şi chiar să faci o vizită cuiva atunci când trece vreo maşină şi trebuie să te opreşti în faţa uşilor.

Foarte puţini italieni au mai rămas în localitate, acum în Rocca di Papa ai toate şansele ca, lovindu-te de cineva pe stradă, să auzi mai degrabă „îmi cer scuze” decât „scusa”, dar şi să îţi spună ceva ce nu vei înţelege în veci dacă nu ştii chineză sau zulu.

În vârful muntelui se află două minimarketuri şi pizzeria, în faţa căreia se strâng cei mai mulţi oameni, iar seara Roma seamănă cu o instalaţie de Crăciun aprinsă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *