Ana-Maria Predilă este redactor la Gazeta de Sud, a urmat cursurile Specializării Jurnalism. Stagiul făcut la Comisia Europeană şi Parlamentul European, precum şi emisiunile realizate la Parlamenul European au contribuit la formarea ei ca jurnalist specializat pe probleme de sănătate. A fost premiată pentru cel mai bun articol despre problemele pacienților cu TBC din România oferit de Ambasada SUA și Asociația Pentru Spriinirea Pacienților cu Tuberculoză Multi-Drog Rezistentă. A fost premiată pentru cel mai bun reportaj scris și video despre problemele pacienților cu boli rare oferit de Alianța Națională pentru Boli Rare România.
Daniela Vulpe:Ce reprezintă pentru tine postul de jurnalist?
Ana-Maria Predilă: Este meseria pe care mi-am dorit mereu să o urmez. Este modalitatea prin care pot să spun oamenilor adevărul, să trag semnale de alarmă și să contribui la schimbarea în bine a lucrurilor.
D.V.: Cât de mult te-a ajutat proiectul Erasmus din cadrul facultății?
A.M.P.: Perioadă în care am studiat in Franța a fost momentul în care am acumulat cele mai multe cunoștințe. Pe lângă studiu, am învățat ce înseamnă gândirea occidentală și mi-am demonstrat că atunci când îmi pun ceva în minte reușesc.
D.V.: Descrie-mi jurnalismul în 5 cuvinte!
A.M.P.: Cunoștințe. Pasiune. Agitație. Informație. Curaj.
D.V.: Cum te vezi, pe plan profesional, peste 10 ani?
A.M.P.: Sper să reușesc să rămân în lumea jurnalistică atâția ani, să contribui prin articolele și emisiunile mele la îmbunătățirea lucrurilor. Îmi doresc să mă implic în cât mai multe proiecte comunitare și să fiu un jurnalist profesionist.
D.V.: Cine te-a îndrumat către aceasta specializare?
A.M.P.: Dorința de a spune lucrurilor pe nume, de a contribui la schimbarea lucrurilor. Nu m-am sfătuit cu nimeni, am ales sigură și a fost cea mai bună alegere.
D.V.: Cum ai ajuns să lucrezi la Gazeta de Sud?
A.M.P.: Am mers în practică la sfârșitul anului II de facultate după ce am terminat studiile în Franța. Am început sa scriu articole, iar după ce am terminat perioada de practică, mi-am dorit să scriu în continuare, mi s-a dat voie şi am continuat. De trei ani, fiecare zi începe și se termină la redacție.
D.V.: De ce ai încuraja tinerii absolvenți de liceu să urmeze jurnalismul?
A.M.P.: Este o meserie grea și merită aleasă dacă o faci cu pasiune. Dacă îți place să lupți pentru adevăr și să contribui la schimbarea lucrurilor este meseria potrivită.
D.V.: Ce hobby-urui ai?
A.M.P.: Îmi place foarte mult să citesc, să mă uit la documentare și filme și să călătoresc.
D.V.: Enumeră-mi 3 performanțe pe plan profesional!
A.M.P.: Cred ca este important să lupți ca fiecare zi de serviciu să fie o zi care să conteze, care să aducă schimbarea şi nu doar câteva ore de program bifate. Atunci când ceea ce faci ajunge să îmbunătățească mersul lucrurilor câștigul este cel așteptat.
Daniela Vulpe