I
Dacă ești un bun vorbitor de limba engleză și vrei ca meritele tale să fie recunoscute, atunci îți punem la dispoziție un articol despre câteva examene importante, care au loc la noi în universitate.
Sunt trei tipuri mari de teste. Unul dintre ele este IELTS (International English Language Testing System), cel mai popular test integrativ, pune accent pe competențele de comunicare, are două module, unul general (pentru piața muncii) și unul academic (pentru universități). Diferența între acest test și celelalte o face dificultatea. IELTS nu acordă calificativele ADMIS–RESPINS, ci oferă o evaluare obiectivă a studiului de cunoaștere a limbii engleze. Cei care susțin pot să obțină așa numitele bends, calificative. Ele merg de la 1 până la 9, iar nivelul de cunoaștere a limbii certificat este între A1 și C1, nu se poate lua C2.
Majoritatea universităților solicită un scor de 6 până la 7,5 sau mai sus pentru modulul academic, de asemenea, pentru modul general, medicii și asistenții trebuie să obțină cel puțin 7, ca să poată fi angajați în sistemul medical.
IELTS conține patru părți. Prima parte listening/ ascultare cu o durată de treizeci de minute, textul este ascultat o singură dată (cu mai multe accente străine australian, canadian) și diferite tipuri de exerciții.
Am stat de vorbă cu Sorin Cazacu, directorul Departamentului de Studii Britanice și Americane din Craiova ca să ne spună ce trebuie să știm, când alegem un astfel de examen.
Cea de-a doua parte reading/citit, cu o durată de o oră. Sunt trei texte care trebuie urmate de întrebări de diferite tipuri, volumul de înțelegere este foarte mare, fără pregătire prealabilă nu se pot lua calificative mari.
Cea de-a treia probă este writing/scris. La modulul academic, sunt două părți. Prima, redactarea unui raport bazat pe un grafic. Va trebui să fie utilizat un limbaj, formal, precis și obiectiv. A doua parte presupune redactarea unui eseu pe teme actuale cum ar fi: sistemul educațional, piața muncii, protecția mediului, etc.
Ultima parte, cea de-a patra, este separată de cea scrisă. Se poate susține chiar și la un interval de o săptămână față de prima, durează între douăsprezece și 14 minute. Testul este înregistrat, iar evaluatorii evaluează cunoștințele candidatului. Rezultatele finale vin în 13 zile.
Valabilitatea testului IELTS este de doi ani, însă dacă aplicantul a petrecut un timp într-o țară străină, cunoștințele i se vor evalua, chiar dacă au trecut trei, șase luni de când valabilitatea testului a expirat.
Cursurile din Universitatea din Craiova pentru studenții care vor să dea IELTS, se organizează de două ori pe an, respectiv mai 2019, noiembrie 2019, cu trei luni înaintea susținerii examenului. Cursul de pregătire are durata de cincizeci de ore și costă cinci sute de lei, el se desfășoară prin intermediul Centrului de Limbi Străine Interlingua din cadrul Facultății de Litere.
IELTS are loc în Universitatea din Craiova în colaborare cu British Council. Sunt pregătite toate cele patru părți ale testului prin programe de instruire, coordonate de cadrele din mediul Studiilor anglo-germane. Foarte important, modulul de speaking este coordonat de lectorul american Michelle Tomei. Data limită pentru înscriere este până pe 5 aprilie, iar înscrierea se face la sala 209.
ETA (English Teaching Assistant) prin programul Fullbright. Orele se programează după ora 17, de trei ori pe săptămână, inclusiv sâmbăta și duminica. Este deja la a cincea ediție și are un mare succes.
În funcție de numărul de aplicanți se poate organiza și testul Cambridge English Advanced (CAE). El se adresează mai mult liceenilor, are o parte pur de gramatică. Dacă există solicitanți se poate organiza şi pregătirea și în universitate.