Atunci când alegem ceea ce vrem să urmăm, trebuie să ne gândim dacă ne caracterizează, dacă ne vedem făcând lucrul respectiv și uneori să și simțim.
Am vorbit cu studenți ai Universității din Craiova și nu numai, care ne-au împărtășit poveștile, dorințele și gândurile lor cu privire la viitor.
„dorința mea de a privi dincolo de barierele care ne limitează”
Cătălina Blotu (Drept, II) spune că tot timpul a apreciat sinceritatea și că în privința alegerii făcute nu a stat pe gânduri „nicio secundă”.
„Eu întotdeauna am fost o persoană care a apreciat sinceritatea şi o lume corectă, bazată pe adevăr. Cred că motivul pentru care am aplicat la Facultatea de Drept este unul pur subiectiv, dorința mea de a privi dincolo de barierele care ne limitează. Pot spune că, da, pentru mine dreptul este o pasiune, nu m-am gândit nicio secundă dacă aici va fi sau nu locul meu, eram sigură de asta când am intrat în sala de examen. Cât despre povestea alegerii mele, ei bine, ea nu există, a fost un instinct, instinct pe care azi nu îl regret şi care începe să mă facă fericită, şi de asemenea, uşor-uşor, să-mi ating scopul.”
„dintr-o opțiune a devenit o pasiune”
Florentina Cojocaru (Științe, Geografie, III) spune că Geografia fusese pe locul doi ca opțiune, însă ca să fie sigură că intră undeva în caz că nu intra la Facultatea de Medicină și Farmacie pentru care a optat inițial. Ceea ce s-a și întâmplat. Nu a intrat la Medicină, ci la Geografie.
„M-am înscris la Geografie doar pentru a avea un loc sigur la o facultate, în caz că nu intram la Medicină. Cand am ajuns la Universitate nu știam care va fi cea de-a doua alegere și mi-a apărut în față un afiș cu specializările de la Geografie. Nu am stat să mă gândesc mult și mi-am zis «aici vreau». Pot spune că nu regret că am intrat aici. E un domeniu foarte frumos, care cu timpul m-a atras tot mai mult. Dintr-o opțiune a devenit o pasiune.”
„să facem tot ceea ce ne dorim, să riscăm în alegerile făcute”
Roxana Bobaiță (FEAA, Contabilitate și informatică de gestiune, I) subliniază faptul că nu vrea să-și transforme viața într-o monotonie. Își dorește să-și „urmeze visul cu pași mici, dar siguri”.
„M-am hotărât încă din clasa a X-a în ceea ce privește această alegere. Visul meu este să devin inspector anti-fraudă și sunt mai mult ca sigură că specializarea aceasta este un punct de plecare spre împlinirea acestui vis. Deși am doar 19 ani, mă pliez ușor între participarea la cursuri și locul de muncă. Sunt învățător și poate și faptul că mi-am dorit să studiez ceva total opus de menirea de a fi cadru didactic m-a împins să aplic la FEAA. O viață avem, așa că trebuie să o trăim din plin și să facem tot ceea ce ne dorim, să riscăm în alegerile făcute. Dacă nu riscăm, căpătăm doar o viață monotonă, și poate mai târziu vom regreta faptul că nu am făcut anumite alegeri la timp. Poate la început a fost un risc alegerea acestei specializări, dar după ce am trecut de prima sesiune sunt sigură că este ceea ce îmi trebuia mie ca persoană, ca să mă perfecționez și să îmi urmez visul cu pași mici, dar siguri.”, spune aceasta.
„Știu că este un drum dificil”
„să lupt”
Ionela Cruceru (Medicină și Farmacie, I) spune că o fascinează de mică tot ce ține de doctorie. De la seriale și filme, până la poveștile de viață ale bolnavilor pe care ea vrea „să-i ajute și să le asculte problemele”.
„Am ales să studiez medicina generală la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, deoarece în liceu mă atrăgea cel mai mult dintre toate materiile, biologia. Mereu mi-a plăcut să ajut oamenii și să le ascult problemele. De mică, atunci când voiam să mă relaxez, mă uitam la seriale și filme despre doctori și îmi plăcea extrem de mult cum doctorii salvau viețile oamenilor indiferent de cât de bolnavi erau. Am ales din pasiune această facultate. Știu că este un drum dificil, dar emoția din inima mea îmi va da energia necesară să lupt. Pentru a intra la facultate nu am muncit exagerat, dar am renunțat la câteva hobby-uri (cititul, călătoritul și timpul cu prietenii) pentru a lăsa destul timp ca să învăț.”
„pasiunea a fost principalul factor”
Izabela Bîlteanu (Litere, Pedagogie muzicală, I) ne împărtășește pasiunile ei: copiii și muzica. Cele două se împletesc perfect așa încât să facă din suflet meseria ce o va avea.
„Am aplicat la secția Pedagogie muzicală deoarece îmi place foarte mult să lucrez cu copiii și în același timp să fac muzică. Opțiunea mea principală a fost aceasta deoarece mai departe chiar vreau să profesez în acest domeniu. Așa că pasiunea a fost principalul factor.”
„sper să nu mă dezamăgesc în alegerea dată”
Nicoleta Stog (Litere, Jurnalism, I) a ales Jurnalismul pentru că l-a ales „și gata”.
„Am ales Jurnalismul pentru că eu l-am ales și gata. Un argument frumos nu am și sper să nu mă dezamăgesc în alegerea făcută. Am luat decizia să aplic la Jurnalism cu trei ani în urmă, când am început să fac voluntariat la Bas-tv din Orașul Basarabeasca, Republica Moldova. Am lucrat împreună cu semenii mei și cu cei din redacție la emisiunea Cartierul Tineretului. Acolo au fost primele lecții despre lucrul într-o redacție. De asemenea, mă bucur că nimeni nu cerea profesionalism de la noi, iar cei de la redacție ne ajutau în orice reportaj propus de noi. De la noi se cerea să fim tineri, ingenioși, responsabili și deschiși la tot ce e nou. Emisiunea a avut un succes în micul meu orășel și când am început în mod regulat să apar la televizor și pe rețelele de socializare în calitate de prezentatoare sau într-un reportaj, oamenii au început să mă recunoască. Miroase a laudă când spun asta, dar eu nu sunt întruchiparea modestiei. Colegii de grupă de la Jurnalism au auzit această istorie de o mie de ori și acum a o mie unu oară.”
„voiam să mă fac preot”
Florin Preduț (Teologie Ortodoxă, IV) spune că el a ales să studieze la Facultatea de Teologie pentru că această alegere nu a fost nici pasiune și nici o opțiune, ci a venit de undeva din suflet și din dorința pe care o are în suflet de mic copil, aceea de a fi preot.
„Am ales să urmez cursurile Facultății de Teologie pentru că atunci când eram copil voiam să mă fac preot. Până și la grădiniță am spus doamnei educatoare că vreau să devin preot. Prin urmare, dacă nu alegeam Facultatea de Teologie, nu mă simțeam împlinit sufletește. Deci, nu am ales această facultate ca o opțiune, ci am ales chemarea inimii, am răspuns de îndată la chemarea lui Dumnezeu. Cred că în fiecare student teolog, Dumnezeu a învestit chemare divină, după cum spune Mântuitorul Hristos «nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi».”
„ce am ales nu este ceea ce mă reprezintă”
C.S. (Științe Sociale, II) spune că a avut două opțiuni în a-și alege facultatea dorită. Prima opțiune nu s-a putut realiza, deoarece facultatea respectivă nu era în Craiova, iar cea de-a doua opțiune da, așa că Facultatea de Științe Sociale a fost a doua opțiune a studentei.
„Această facultate a fost a doua opțiune din ceea ce îmi doream să urmez. Nu am putut aplica la prima opțiune fiindcă specializarea nu era la Universitatea din Craiova. Nu am o poveste, dar pot spune că este o experiență ce mă dezvoltă. Cred că a fost și este o opțiune ce mă aduce cât mai mult spre ființa mea. Mi-am dat seama ulterior că ce am ales nu este ceea ce mă reprezintă și înțelegând acest lucru, mă îndrept spre ce mă caracterizează, partea artistică. Dacă nu aveam și această opțiune diplomatică, poate nu îmi dădeam seama.”
Alegerea unei specializări, pentru unii studenți o opțiune, pentru alții este ceea ce-și doresc cu adevărat.