După ce am văzut cât și cum cheltuie studenții, dar și ce probleme au legate de economisirea banilor, am stat de vorbă cu Claudia Oprescu (PR BCR). Ea ne-a spuns cât de important este să economisim, cum să ne stabilim corect bugetul, dar și ce să facem pentru a rămâne cu bani în buzunar la sfârșitul lunii. După părerea ei, cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem este să ne conturăm bugetul personal.
- Vom face un tabel în care să apară suma totală de bani de care dispunem lunar (veniturile) și cheltuielile curente. Putem face acest lucru într-un excel sau într-o aplicație pe telefon. Odată ce vedem în mod clar care au fost veniturile noastre și ce cheltuieli am avut, vom putea să luam decizii mai bune, să ne organizam mai bine viața, să înțelegem care sunt prioritățile, să ne estimăm propriul buget și să analizăm ce poate fi schimbat. Bugetul nu înseamnă zgârcenie, ci control.
- Cel mai important este să ne stabilim în mod realist prioritățile, să observam periodic (măcar trimestrial, dacă nu o dată pe lună) cheltuielile, ca să ne putem da seama la timp când apar excesele sau deficitele şi cum pot fi acestea corectate. E important să ne propunem să cheltuim mai puțin și să punem o sumă de bani deoparte, oricât de mică, și cu siguranță disciplina și responsabilitatea ne vor ajuta să ajungem acolo unde ne dorim.
- Trebuie să ne stabilim clar la începutul lunii ce cheltuieli avem și să ne propunem să plătim doar strictul necesar, fără alte cheltuieli inutile. Ne mobilizăm ca imediat ce primim salariul să punem o sumă de bani deoparte, oricât de mică ar fi, și abia apoi să începem să cheltuim. Trebuie să ne asigurăm că realmente nevoile sunt mari și că nu confundăm nevoile cu dorințele. De multe ori credem că nu avem de unde să punem bani deoparte, că avem multe cheltuieli, dar dacă luăm fiecare categorie de cheltuieli în parte cu siguranță vom remarca niște cheltuieli care pot fi eliminate.
- Oricare ar fi motivația din spate, este important să înțelegem că banii puși deoparte ne pot ajuta să ne îndeplinim mai ușor visurile. Sau, dacă economisim pentru un fond de rezervă, ne ajută să ne pregătim pentru situații neprevăzute și ne asigurăm în fața riscurilor. Economisirea este importantă pentru că ne ajută să fim pregătiți pentru tot ceea ce ni se poate întâmpla în viață. Economisirea reprezintă primul pas spre gestionarea responsabilă a bugetului și independență financiară.
Conform statisticilor (Realitatea Financiară), românii sunt pe primul loc din Europa la suma de bani cheltuită pe mâncare, sucuri și apă, raportată la cheltuielile de consum ale unei familii. Aceștia cheltuie 35,2% pentru mâncare, dintr-un total de 4.151 lei venit mediu pe familie. 14,4% sunt alocate pentru utilități, 7,5% pentru transport, 4,9% pentru îngrijirea sănătății, pentru cultură și recreere românii cheltuie 3,6% , iar pentru educație 0,4%.