Cum să te pregăteşti pentru examene? Învaţă și fii încrezător!

Te întrebi de ce elevii care sunt buni, reușesc să fie buni în întregul an de studiu, iar cei care pornesc cu stângul au rezultate slabe până la sfârșitul anului?

Asta se întâmplă datorită atitudinii elevului. Dacă elevul crede că poate să învețe și că va reuși să ia o notă mare, datorită abilităților lui de învățare, atunci va avea parte de un succes. Pe de altă parte, dacă nu are încredere în propriile forțe, nu va putea să aibă parte de un succes. Deci, ce ar trebui să faci?

Ar trebui să ai încredere în tine și să-ți spui că poți reuși.

Un exerciţiu foarte bun este ca în fiecare zi, imediat după ce te trezești, să te gândeşti la trei lucruri pe care ți-ar plăcea să le faci în ziua respectivă și la felul în care ți-ar plăcea să le faci.

Să ai un plan concret și să te motivezi să termini trei lucruri într-o zi te poate entuziasma extraordinar de mult. Finalizarea unei anumite sarcini va reprezenta o auto-încurajare uriașă privind productivitatea ta.

Acordă-ţi suficient timp pentru învăţare

Dacă eşti la şcoală sau la universitate citeşte cursurile la timpul lor. Chiar dacă pare o pierdere de vreme această metodă este cea mai sigură pentru a acumula informaţiile uşor şi la timp. Apoi, când se apropie data examenului, fă-ţi un plan de învăţare-recapitulare, unul care să îţi permită să parcurgi toată materia cu răbdare şi atenţie. Majoritatea lasă totul pe ultimele zile şi devin foarte stresati. Intră în panică. Unii reuşesc să termine totul la timp, alţii se panicează şi au parte de un eşec. Contează cum gândeşti.

Claudia Pîrlogea (Facultatea de Litere din Craiova, specializarea: jurnalism, anul II) este foarte stresată înainte de un examen. ,,De obicei, las totul pentru ultima zi și cu toate că mă simt tensionată și am impresia că nu voi termina la timp, devin implicată și focusată pe ce am de făcut, ba chiar mă simt foarte inspirată în acel moment. Încep să îmi scriu de mână ce am de făcut la acel examen și le rezolv pe rând în funcție de dificultate. Citesc de mai multe ori cursurile și mi-e mai ușor să le înțeleg pentru că am mai trecut prin ele, profesorii ne-au explicat de-a lungul semestrului și într-un fel am totul tipărit în cap.”

Găseşte-ţi stilul de învăţare potrivit

Unii învaţă mai uşor dacă iau notiţe. Pentru alţii e mai uşor să facă conexiuni cu lucruri deja cunoscute. Oricum ţi-ar fi ţie mai uşor, important este să eviţi tocitul. Este important să înţelegi ceea ce citeşti, să vizualizezi partea practică din teoria pe care o studiezi astfel încât să poţi răspunde la întrebările de la examen în stilul tău, dar aplicat pe ceea ce ai învăţat. Cristian Anuţoiu ( Facultatea de Chimie, Biologie,Geografie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, anul II) reţine informaţia mai uşor sub formă de schiţă sau imagini.

Pregăteşte-ţi „cuibul”

Înainte să înveţi asigură-te că tot ce este în jurul tău îţi oferă o stare bună de concentrare. Unii pot învăţa într-un loc liniştit, unde totul este aranjat, dar totuşi unora să li se pară că e dezordine pentru ca ei să poată învăţa acolo. Aşadar, fiecare învaţă unde se poate concentra, unde este liniştit. Lumina este şi ea importantă, fie că alegi să înveţi pe timp de zi sau noapte.

Georgiana Claudia Săpoi (Facultatea de Ştiinţe din Craiova, anul II) nu poate învăţa în zgomot: ,,Atunci când învăţ am nevoie de linişte. Când e cald îmi place să învăţ afară, la umbra unui copac, dar când vine iarna prefer să învăţ în camera mea, la căldură.”

Cristian Anuţoiu poate învăţa atât în camera lui, în bucătărie, cât şi la bibliotecă sau în parc: ,, Nu contează locul unde învăţ, atât timp cât mă simt comfortabil în acel loc şi am parte de linişte.”

Odihneşte-te!

Nimeni nu poate lucra neîntrerupt ore întregi şi să-şi păstreze concentrarea la cote maxime. Acordă-ţi pauze, dezmorţeşte-te, uită-te câteva minute pe geam, ca să îţi odihneşti ochii, ia o gustare dacă simţi nevoia. Şi nu uita să nu te laşi totuşi furat de peisaj şi întoarce-te la învăţat cu forţe proaspete.

Şi, mai ales, nu pierde noaptea de dinaintea examenului ca să înveţi. Vei fi atât de obosit încât îţi va fi teribil de greu să te concentrezi asupra subiectelor primite.

În ziua examenului încearcă să eviţi să stai iar cu nasul în cărţi. Încearcă să te relaxezi, poate faci şi câteva exerciţii de respiraţie şi încearcă să ai încredere în tine.

De ce nu ar trebui să înveți în noaptea dinaintea examenului?

Dr. Robert Stickgold, un profesor de psihiatrie la Harvard Medical School a spus că cele mai importante funcții ale somnului sunt legate de preluarea informației învățate în timpul zilei.

Dacă îți dorești să înveți o nouă abilitate, Dr. Stickgold spunea că ai nevoie de mai mult de 6 ore de somn pe zi, în perioada în care înveți. Dacă nu dormi îndeajuns de mult după ce ai memorat lucruri în timpul zilei, informația nu va rămâne în Lobul Temporal și va dispărea în curând.

Altfel spus, în timpul somnului creierul analizează și procesează informația pentru tine. Asta înseamnă că dacă înveți în timpul nopții, creierul nu va putea să proceseze informația respectivă pe termen lung.

Dacă se apropie un examen fii încrezător! Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *