Toţi am ajuns cel puțin o dată în situația de a ne gândi mai mult asupra economiilor. Numai că, în perioada studenției, e greu să pui bani la ciorap când nevoile și dorințele sunt mari, iar bugetul mai modest. Dacă unii studenți dau cei mai mulți bani pe cărți, suport de cursuri, alții aleg să-i cheltuie pe lucruri care le aduc plăcere, precum jocurile de noroc. Unii își cheltuie resursele din prima zi a săptămânii, pe când alții se străduie să economisească. Am stat de vorbă cu câțiva studenți și am aflat cât cheltuie pe lună, pe ce dau cei mai mulți bani, dar și cum economisesc.
Andi (Educație Fizică și Sport, Agronomie) crede că un student are nevoie de 200-300 lei pe săptămână pentru că „așa ar putea ieși și în oraș o dată sau de două ori”. Lui nu i se pare important să economisim, pentru că „suntem la vârsta la care ne dorim «să gustăm din toate»”. „Cheltui 300 lei pe săptămână, dar nu-i folosesc pentru strictul necesar, mai mult pentru ce mă face să mă simt bine: motorină, jocuri de noroc, filme, plimbări în oraș. Nici nu economisesc pentru că planurile mele de viitor nu constau în asta și momentan am tot ce-mi doresc. Economiile sunt pentru mine, de fapt, bani pentru dorințe.”
Loredana (FEAA, I) crede că unui student îi ajung 800 roni pe lună pentru un trai decent, chiar dacă ea cheluie în medie 900. „E important ca un student să economisească să nu moară de foame la sfârșitul lunii. Eu am două carduri. Pe unul pun bani separat pentru zile negre”.
Alexandra (FEAA, I) spune că unui student, care nu se limitează la cheltuieli și trăiește la cămin, îi sunt de ajuns 900-1000 roni. Aceasta susține că este important să economisești, mai ales când ești departe de casă și trebuie să te înveți să gestionezi banii. „Încerc să nu cheltui atât de mult. Nu am făcut vreo medie, dar cred că în jur de 500-600. Un student trebuie să economisească pentru că e o perioadă în care nu poți să-ți permiți chiar toate. Când ești într-o țară străină ești mai independent, și financiar. Trebuie să te înveți să gestionezi, să economisești pentru a nu ajunge în situații critice când nu mai ai deloc bani și nu știi ce să faci. Eu nu pot să-mi permit chiar totul, doar strictul necesar: mâncarea, căminul, poate uneori haine. Foarte mult cheltui pe suportul de cărți și xerox”.
„Studenții nu prea economisesc”, spune Ramona (Contabilitate și Informatică de gestiune, II). După părerea ei un simplu student ar avea nevoie de maximum 500 lei, pe când unul care are mai multe pretenții – puțin mai mult, 800 lei, în care nu se include chiria. „Eu dau 600 pe chirie, plus că sunt fumător și cheltui mai mult. Ajung undeva la 1200-1300. E important să economisim pentru că ne ajută pe noi pe viitor. Eu nu economisesc. Nu reușesc. În momentul în care reușesc să economisesc ceva bănuți, întotdeauna se găsește ceva ce am nevoie și-l iau.”