Biblioteca universitară are un rol complex pentru că ea este o componentă a programei universitare. Trebuie să răspundă necesităților didactice și de cercetare aflate în permanentă schimbare, să-și adapteze colecțiile și serviciile, punând accent pe latura științifică a acestora. Biblioteca Universității din Craiova face eforturi, în limita bugetului disponibil, să-și îmbunătățească funcțiile de informare, documentare și cercetare cu ajutorul tehnologiei și al multimedia. De asemenea, aceasta încearcă să ia de pe umerii utilizatorilor partea grea a muncii de acces la resurse, unificând sistemele componente (cataloagele alfabetic și sistematic) astfel încât acestea să nu mai reprezinte o problemă de orientare și învățare, aceștia fiind liberi să se dedice activității de studiu. Serviciile oferite de bibliotecă îmbină spațiul fizic (sistematizarea colecțiilor din sălile de lectură, cu acces liber la raft) cu spațiul digital (catalogul online al bibliotecii și bazele de date străine).
Care este rolul bibliotecarului?
Bibliotecar pe departamentul de Litere, Oana Marinescu ne spune mai multe despre activitatea acestui domeniu, ne prezintă titlurile cele mai căutate de studenți, dar și de ce este necesar să venim la bibliotecă.
,,Rolul esențial al bibliotecarului este acela de implementare a tuturor dezideratelor Bibliotecii. O mare parte din activitatea bibliotecarului nu este vizibilă, nu este cunoscută de către utilizatori, dar este esențială pentru buna desfășurare a activității în bibliotecă și se reflectă în calitatea serviciilor oferite utilizatorilor. Partea care este vizibilă în munca bibliotecarului este cea de îndrumare a cititorului în utilizarea serviciilor și colecțiilor bibliotecii, de ușurare a accesului la informația de calitate”. În bibliotecă, studenții au acces la materialele de studiu (cursuri, cărți, multimedia) de calitate, uneori unicate și gratuite. Important este că fără consultarea diferitelor lucrări științifice în timpul anilor de studiu, nici un absolvent de facultate nu poate pretinde că este un bun profesionist și că merită diploma obținută. ,,Diploma este doar o bucată de hârtie dacă nu se reflectă în pregătirea celui care o deține”.
Oana Marinescu ține să ne aducă aminte că: ,,Despre beneficiile cititului s-a tot vorbit (modelarea personalității, empatia, îmbogățirea vocabularului, concentrarea, relaxarea și, să nu uităm, cititul poate însemna distracție), s-au făcut studii științifice, iar concluzia este una singură, fără citit nimeni nu poate afirma că este Om”.
Majoritatea studenților cu care am încercat să vorbesc nu au avut ce să îmi spună sau nu au vrut să stăm la taclale când au auzit că este vorba despre bibliotecă. Dar câțiva dintre ei, oameni cu suflet mare și cu răbdare multă, studenți care citesc, dar și care nu citesc au avut câte ceva de spus.
,,Mersul la bibliotecă ține și de a cunoaște modalitatea prin care se schimbă lumea”
,,Merg la bibliotecă destul de des sau mai bine zis cât de des pot pentru că am o afecțiune locomotorie și mă deplasez destul de greu, dar îmi plac cărțile și îmi cumpăr foarte multe cărți legate de Drept”. Studentă la Drept, în anul IV, Mădălina Cristina Marancea preferă cărțile din acest domeniu, cărțile romantice și cărțile științifice. Cartea ei preferată este ,,Crimă și pedeaspsă” de F.M. Dostoievski. Tânăra îndeamnă studenții să meargă la bibliotecă pentru că prin cărțile de acolo ei pot cunoaște o altă lume. O lumea mai frumoasă decât realitatea în care trăiesc. Mersul la bibliotecă ține și de a cunoaște modalitatea prin care se schimbă lumea.
,,cărțile sunt și vor fi acelea care ne ajută să ne dezvoltăm”
Rotaru Vladislav (Economie, Specializarea Management, II) spune că merge la bibliotecă pentru a se informa despre diferite teme pe care le are de aprofundat, pentru a acumula un bagaj mai mare de informație, dar și pentru a citi și împrumuta cărți gratuit. ,,Mă duc cam o dată pe lună sau o dată la două luni, depinde. Când sunt mai ocupat mă duc mai rar, dar când am mai mult timp liber pot să mă duc mai des la bibliotecă”.
Citește multe cărți care țin de domeniul antreprenoriatului, din economie, cărți de dezvoltare personală, psihologice, cărți din domeniul sociologiei, dar și în limba engleză pentru că acestea, consideră el, ne îmbogățesc bagajul de cunoștințe pe termen lung, pe când romanele ne stimulează mai mult imaginația și creativitatea pe termen scurt.
Băiatul îi sfătuiește pe studenți să citească, nu contează dacă sunt cărți de la bibliotecă sau cărți cumpărate din altă parte. ,,Atunci când citești te dezvolți, iar într-o perioadă în care omenirea, chiar economia, se dezvoltă foarte mult și au loc schimbări de la o zi la alta, este foarte important să ne dezvoltăm și noi și să fim în rând cu această evoluție. Iar cărțile sunt și vor fi acelea care ne ajută să ne dezvoltăm”.
,,nu ni se cere la facultate”. Despre asta să fie vorba?
Studente la Științe Sociale, Isabel și Maria spune că ele nu merg la bibliotecă pentru că nu li se cere la facultate. ,,Dacă vreau să mă informez de ceva mă uit pe net. Nu am mai fost cred că din clasa a 9-a la bibliotecă”. Fetele îi sfătuiesc pe studenți să meargă la bibliotecă doar în anul III, când este licența. Atunci merg mai mulți studenți și tot atunci se cer mai multe materiale și acolo se găsesc, la bibliotecă.
,,Nu am mai fost de foarte mult timp la bibliotecă. M-am bazat foarte mult pe cursurile pe care le primesc pe platforma online la facultate”, ne spune Bianca (Informatică Economică, I). În domeniul informaticii, tânăra crede că nu ar găsi foarte multe cărți la bibliotecă care ar putea să o ajute. ,,În general citesc, majoritatea cărților mi le-am cumpărat. Nu cred că mi-am mai luat de ani buni o carte închiriată de la bibliotecă. Contează foarte mult cât dorește fiecare să cerceteze, cât e de curios și trebuie să-ți și placă să-ți aloci timpul pentru citit. Cu timpul stăm cam prost în secolul ăsta. În rest sunt mulți pasionați de citit”.
Dostoievski, Sartre, Pleșu
De la Biblioteca Facultății de Litere aflăm că studenții preferă două tipuri de cărți, care în același timp sunt și sugestiile doamnei bibliotecar pentru cei care vor să citească. Dintre cărțile clasice, studenții preferă: ,,Idiotul” de F. Dostoievski, ,,Ulise” de J. Joyce, ,,Muntele vrăjit” de Th. Mann, ,,Jocul cu mărgele de sticlă“ de H. Hesse, ,,Snopes” de W. Faulkner, ,,Marea fertilității” de Y. Mishima, ,,Privește, înger, către casă“ de Th. Wolfe, ,,Greața” de J.-P. Sartre, ,,Salonul roșu” de A. Strindberg, ,,Rodul pământului” de K. Hamsun, ,,Revolta lui Atlas” de Ayn Rand. Dintre comtemporani, preferați sunt: ,,Obosit de viață, obosit de moarte” de Mo Yan, ,,Pe vremea fluviului Amur” de A. Makine, ,,Laur” de E. Vodolazkin, ,,Mă numesc Roșu” de O. Pamuk, ,,O singurătate prea zgomotoasă“ de B. Hrabal, ,,Generalul armatei moarte” de I. Kadare, ,,Binevoitoarele” de J. Littell, ,,Sticletele” de D. Tartt, ,,Cei goi și cei ” de N. Mailer și ,,Pata Umană“ de Ph. Roth.
M. Cărtărescu, A. Pleșu, G. Adameșteanu, Max Blecher, M. Sebastian, Camil Petrescu, G. Călinescu, M.Sorescu, I.L. și M. Caragiale se regăsesc printre scriitorii români cei mai îndrăgiți.
Biblioteca Facultății de Litere este deschisă de luni până vineri, de la 08:00 până la 18:30 în timpul anului universitar. În perioada vacanței, biblioteca are program scurt de la 08:00 până la 15:00, tot de luni până vineri. Singura excepție este în luna august, când Biblioteca este închisă.
,,Vă aștept cu bucurie să îmi răsfoiți cărțile”. Cu drag, Biblioteca.