Jurnalista Elena Robu:Echidistanță, integritate și transparență ar trebui să fie un motto zilnic pentru toate instituțiile de presă

Elena Robu , jurnalistă din Republica Moldova, stabilită în Franța, spune într-un interviu pentru VIVAT STUDENTIA, că a ales să facă jurnalism, pentru că a simțit că aşa poate fi mai utilă oamenilor, îi poate ajuta să-și dezvolte o gândire critică și îi poate informa corect despre ce se întâmplă în jurul lor. Cu o experienţă de peste 15 ani în jurnalismul de televiziune, şi-a lansat şi un blog persoanl, pe care ulterior l-a transformat într-un portal de știri din diaspora.
Ea susţine că cititorii trebuie să ştie că publicaţiile cu informaţii de calitate supravieţuiesc cu greu în comparaţie cu site-urile care difuzează știri false sau abordează teme lejere şi care au cele mai multe vizualizări şi, în consecinţă, câştigă cei mai mulţi bani.

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni în picioare


Daniela Dumbrava: De ce ați trecut de la blog-ul personal la un portal de știri?
Elena Robu: Am decis să lansez propriul blog în ianuarie 2016 din dorinţa de a-i ajuta pe oameni să înveţe să se informeze corect. Prin intermediul blogului, am avut posibilitatea să le cultiv oamenilor capacitatea de a face analiză, de a discerne adevărul de minciună din presa autohtonă, dar și din cea internațională. Cu cât mai multe surse de informare corecte,echidistante, cu atât mai bine pentru cetățeni, pentru public și în consecință pentru societate și țară. Acesta este raționamentul pentru care am recreat blogul personal într-un portal de știri.


D.D.: De ce anume ați ales să scrieți știri din diaspora?
E.R.: Prin intermediul portalului de știri ER NEWS, comunic cu oamenii, atât cu cei de acasă, cât și cu cei plecați peste hotare. De când sunt în diaspora, mi-am propus să fiu o punte de legătură între ei şi astfel am creat pe www.elenarobu.md două rubrici dedicate diasporei:Vocea diasporei și Jurnal de emigrant. Mi-am propus să le cultiv oamenilor dorința de a fi puternici prin informație, de a dezvolta o gândire critică, o analiză profundă a evenimentelor care se întâmplă în jurul lor și de a-i determina să își ceară drepturile care le sunt garantate prin Constituția țării. Îmi doresc să avem cetățeni cu spirit civic în această țară, nu o simplă turmă care poate fi ușor manipulată și direcționată acolo unde le convine politicienilor. Și mă refer aici la toți cetățenii R. Moldova, fie că sunt acasă, fie în diaspora.

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare, text şi în aer liber

D.D.: Cât de greu este să faceţi știri și să mențineți acest portal de știri?
E.R.: Nu este greu să scrii știri, mai ales când ai în spate o experiență de mai bine de 15 ani în jurnalism TV, este mai greu să îi vezi pe oameni trecând indiferenți pe lângă informația pe care le oferi.


D.D.: Cine mai participă sau vă ajută la menținerea acestui portal?
E.R.: Deocamdată sunt singură în acest proiect media pe care îl dezvolt. Țin, de asemenea, să vă spun că de când sunt plecată din țară, iar întreaga mea activitate este direcționată pe portalul de știri www.elenarobu.md, nu am fost remunerată cu niciun bănuț pentru toate articolele pe care le scriu. Totul este muncă de voluntariat. Acum cea mai mare sursă de venit o reprezintă site-urile care difuzează minciuni, știri false sau care abordează teme lejere, de divertisment. Site-urile care prezintă informație veridică, corectă, profundă nu au foarte multe vizualizări și în consecință nici bani. Dar informația veridică este la fel de necesară ca și pâinea, ori nimeni astăzi nu îți oferă pâine gratuit, noi însă oferim informația la care lucrăm zile în șir absolut gratuit. Ar fi un moment de gândit pentru consumatorii de informație.


D.D.: De ce nu ați mers pe un anume domeniu şi ați ales să faceți anume știri?
E.R.: Din câte se poate vedea, pe portalul de știri ER NEWS puteți găsi nu doar știri, ci și editoriale în care îmi exprim opinia despre fenomenele care se întâmplă acasă și în lume.Puteți urmări de asemenea interviuri cu conaționali de-ai noștri stabiliți peste hotare, atât în format video, cât și în format text. ER NEWS este mai mult decât un portal de știri.


D.D.: Cât de receptiv este publicul?
E.R.: Pot spune că www.elenarobu.md are în medie vizualizări zilnice mai multe decât alte
portaluri de știri din R. Moldova, dovadă că oamenii sunt interesați să se informeze corect. Am avut articole care au acumulat peste 20 mii de vizualizări într-o singură zi.


D.D.: Există critică răutăcioasă din partea publicului?
E.R.: Există. Există multă invidie și multă răutate. Dar asta nicidecum nu înseamnă a renunța, ci, dimpotrivă, mă determină să continui ceea ce fac în fiecare zi: să informez corect și echidistant cetățeanul nostru.


D.D.: Ce vă motivează să scrieți pentru portalul de știri?
E.R.: Ceea ce mă motivează să scriu în continuare este cetățeanul nostru, publicul care mă urmărește și care, sunt sigură, că merită o viață mai bună. Pentru asta scriu: ca oamenii noștri să aibă o viață mai bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *