„Nu avem nevoie de o pandemie ca să realizăm cine suntem, ci de o pauză ca să ne reamintim”

Izolarea ne-a ținut departe de cei dragi și ne-a fost luată libertatea. Totuși, odată ce vom ieși, vom privi oamenii de lângă noi cu alți ochi, ne vom acorda timp și vom face ceea ce ne place. Am învățat că orice moment trebuie să conteze, însă, mai presus de toate, trebuie să fim oameni: curajoși, uniți și puternici. Câteva tinere ne-au mărturisit ce a însemnat pentru ele izolarea, ce le-a lipsit și ce au învățat din această experiență. Tu ce ai descoperit la tine?

Diana Ravai din Alba Iulia ne spune că primul lucru pe care îl va face când va ieși din izolare va fi să îi pregătească iubitului, de ziua lui, o surpriză. După timpul petrecut cu familia, Diana simte lipsa oamenilor dragi din viața ei „Îmi lipsesc mult ieșirile cu cei dragi și momentele de neuitat alături de ei.” Totuși, ea consideră că timpul petrecut în izolare nu a învățat-o prea multe, fiind mai mult o perioadă de relaxare și meditare „Am reușit să dorm mai mult decât o făceam când lucram. Am meditat asupra ideilor și viitorului meu.” Diana ne oferă un sfat care a ajutat-o în această perioadă „Stay safe and love yoursef!”

O tânără din Iași, Andreea Elena Boghiu, mărturisește că îi lipsesc prietenii „Mi-e dor să ies cu prietenii mei buni și să vorbim de ale noastre, indiferent unde sau despre ce am vorbi.” Ea consideră statul în casă frustrant și ne spune că îi este dor de bibliotecă „De mai bine de 8 ani iau în fiecare lună 4-8 cărți de la bibliotecă. Sunt genul ăla de persoană care are mereu o carte în geantă.” În ciuda faptului că multe persoane se bucură că pot lucra de acasă, Andreei îi lipsesc colegii de muncă și oamenii cu care interacționează. „Vorbesc fără oprire cu tot felul de oameni. Dacă ai momente când te simți prost din punct de vedere intelectual, într-o săptămână de lucru la postul meu vei scăpa definitiv de aceste gânduri.” Ea crede că este important să nu uităm de noi, să ne răsfățăm și să ne acordăm pauze „O ciocolată caldă, o mască pentru față sau un tratament de păr, o baie cu spumă, un film sau să recitesc o carte preferată, toate lucrurile mărunte de care nu am timp când sunt într-o fugă continuă.”, dar, mai ales, să riscăm și să luptăm pentru ceea ce ne dorim.

Ioana-Georgeta Mărginean este studentă la Facultatea de Științe Exacte și Inginerești din Alba Iulia și ne mărturisește că îi lipsește facultatea „Cel mai mult, sincer, îmi lipsește facultatea: cursurile, laboratoarele, seminariile, dar recunosc că îmi lipsesc și ieșirile cu prietenii.” Totuși, izolarea nu a ținut-o departe de învățat „Majoritatea activităților pe care le am sunt legate de proiecte și întâlniri cu profesorii pe aplicațiile online.” Ea consideră că această experiență a ajutat-o să aprecieze timpul cu familia. Un sfat pe care îl poate oferi este să ne adaptăm situației și cel mai important „să respectăm regulile, să avem grijă de noi, dar și de cei dragi.”

Ioana Cristina Șoșoi din județul Olt ne spune că îi este dor de plimbările în aer liber și ieșirile cu prietenii. Interdicțiile au ținut-o departe de școală și de cei dragi „Cel mai dor îmi este de familie, prieteni, chiar și de școală, colegi.” Ea mărturisește că îi lipsesc socializarea și libertatea „Chiar dacă avem telefoane inteligente și putem socializa ușor, discuțiile față în față sunt mai plăcute.” De asemenea, Ioana consideră că această perioadă a ajutat-o să își dea seama că timpul trece foarte repede și că „trebuie să prețuiesc orice clipă, să mă mulțumesc cu ce am și să acord mai multă importanță celor care țin la mine cu adevărat”. Sfatul ei este să ne bucurăm de timpul petrecut cu familia, să nu fim egoiști și indiferenți.

Cu cât verbalizezi, cu atât va scădea


Potrivit psihologilor, până la un punct, anxietatea poate avea un efect pozitiv: ne poate responsabiliza. Dincolo de acest punct e nevoie de ajutor specializat.
Mihai Copăceanu, psiholog: „Două soluţii mi se par foarte importante în această perioadă. În primul rând, să ne recunoaştem emoţiile şi dacă sunt de un anumit impact, ne dau o anumită stare să le conştientizăm, să lucrăm cu ele, să le analizăm şi chiar să le verbalizăm. Cu cât verbalizezi ceva care te afectează, cu atât anxietatea emotivă va scădea. Şi, de asemenea, să ne provocăm gândurile, să vedem cât sunt de reale, de posibile şi cât sunt de exagerate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *