Studenții de la Fizică Medicală şi Teologie au organizat, marţi, 23 februarie, de la ora 16.00, un atelier on-line dedicat tehnicilor de prim ajutor și situaţiilor neașteptate care pot pune viața în pericol.
În prima parte a întâlnirii, Adrian Aretu (ISU Dolj) a făcut câteva demonstrații prin care studenţii au înțeles cum trebuie să procedeze atunci când sunt puși în situația de a acorda primul ajutor. Am aflat astfel că resuscitarea cardio-pulmonară se face diferit în funcție de persoană, că la copii şi bebeluşi este mai diferit decât la adulți deoarece trebuie să procedăm cu foarte mare atenţie şi delicateţe, mai ales în cazul nou-născuților, cum trebuie acţionat atunci când persoana de lângă noi se poate îneca și cum să procedăm în situații de panică.
Studenții de la Fizică medicală Georgeta Neamțu, Mihaela Dinu, Dan Butaliu, toţi din anul al III-lea, coordonaţi de lect. univ. dr. Mihaela Tinca Udriştioiu şi conf. univ. dr. Silviu Săraru au fixat prin prezentări power-point ceea ce specialistul ISU demonstrase practic, şi au insistat pe tipul de informaţii necesare pe care trebuie să le oferim atunci când apelam 112. Panica şi graba nu sunt niciodată o soluţie, dimpotrivă. A asculta cu calm şi a respecta indicaţiile operatorilor 112 pot şi acestea să încline balanţa în favoarea vieţii.
,,Sunt convinsă că lucrurile stau puțin mai bine decât înaintea desfășurării acestei activități și că atunci când o să fiți puși într-o situație critică veți știi ce să faceți, cum să reacționați și cum să ajutați persoanele care au nevoie de voi.
Nu uitați de 112, numărul unic de la care puteți să primiți informații pentru acordarea primului ajutor. Să reținem că există stingătoare în orice instituție publică, pe care ar trebui să învățăm să le folosim cu toții. În școlă avem defibilator, trusă de prim ajutor, elemente importante care ne pot ajuta în situații limităʽʽ (Mihaela Tinca Udriștioiu)
Studentul Ilie Trică (anul III, Facultatea de Teologie), coordonat de prof. pr. Răzvan Stan, a încheiat atelierul cu prezentarea „Biserica și situațiile neprevăzute”. Accidente, momente de maximă intensitate, situaţii în care integritatea fizică şi chiar viaţa este pusă în pericol apar indiferent de zona profesională, iar cunoaşterea a câtorva mişcări şi a câtorva proceduri pot face diferenţa dintre supravieţuire şi moarte.
Organizatorii au pus la dispoziţia comunităţii universitare craiovene filmările realizate în colaborare cu ISU DOLJ, filmări din care pot fi deprinse acele câteva tehnici şi proceduri care pot salva vieţi.
Evenimentul a avut loc în cadrul Proiectului „Stagii de practică inovative şi interdiciplinare”, proiect implementat la Universitatea din Craiova şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova.