Dovleci, vrăjitoare, zâne rele. Pro sau contra

Sărbătoare păgână sau nu, Halloween-ul entuziasmează sau îi lasă deoparte pe studenți, pe copii, pe părinți și pe bunici. Plecând de la aceste premise am vrut să aflu ce înseamnă pentru unii studenți această sărbătoare.

Elena Daju (studentă în anul III la Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar) a mărturisit că adoră această sărbătoare, că de obicei se costuma, se întâlnea cu mai mulți colegi, dar anul acesta contextul pandemic nu i-a mai permis aceste bucurii.

Părerea este împărtășită și de Larisa Otea( studentă în anul II la Automatică și Calculatoare) cu câteva completări: „Îmi place la nebunie Halloween-ul! Mi se pare că este aducătoare de momente unice, ne oferă prilejul să ne petrecem timp cu prietenii. Îmi place să mă costumez în personaje negative din seria Disney… Parcă este o altă variantă a Crăciunului, însă cu un alt parfum, cu un alt decor.”

Andreea Truică( studentă în anul I la Litere) nu a sărbătorit niciodată Halloween-ul, dar i-ar fi plăcut să o facă. Și-ar fi dorit să se costumeze în Zâna cea Rea. Ea consideră că sărbătoarea „ne oferă șansa de a fi și altceva decât suntem în viața reală, și ne amintește că omul poartă cu sine lumină și întuneric, iar pentru a face loc luminii trebuie eliberat întunericul”.

Există și studenți care nu acceptă Halloween-ul. Alexandru Stamatoiu( student în anul II la Drept) cataloghează sărbătoarea ca fiind,, o zi obișnuită, o sărbătoare împrumutată pe care nu am sărbătorit-o și nu o voi sărbători.”

Claudiu Călinoiu( student în anul II la Kinetoterapie și Motricitate Specială) susține că „sărbătoarea nu este a noastră și cred că nu ne reprezintă. Chiar dacă personajele acelea simbolizează ceva, sunt urâte, iar eu încerc să evit răul și urâtul din viața mea, pe cât de mult posibil! Prin urmare, nu mă interesează”.

Cu sau fără admirația câtorva studenți, Halloween-ul, sărbătoarea tuturor morților, își urmează cursul în întreaga lume. Oamenii își împodobesc casele cu dovleci aprinși, cu tot felul de monștri și vrăjitoare, se costumează, pregătesc colinde și bomboane.

Halloween-ul amintește și de tradiția românească din Noaptea Sfântului Andrei (30 noiembrie), când românii pun usturoi la ferestre ca să fie protejați de strigoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *