România prin ochi străini

„În România este tot ce nu găsesc în țara mea, un nivel de trai decent.”

Privind România noastră prin ochii unui străin, ne dăm seama că tot ce avem nevoie este aici, suntem prea orbiți de ce este în afara, de cum „câinii umbla cu covrigi in coadă” prin alte țări și nu privim și partea bună a situației „Suntem la noi acasă”.

Am stat de vorbă cu niște oameni minunați, unii au venit în România constrânși de situația din țara lor, iar alții pur și simplu au rămas datorită frumuseții și căldurii cu care au fost primiți.

Au și găsit aici ce nu au găsit la ei acasă. Unul dintre cei câțiva cu care am reușit să iau legătura mi-a spus „măcar aici este curent”. O vorbă care te lasă rece. Avem atât de multe și totuși și noi, la rândul nostru, suntem obligați să plecăm și să ajungem străini în alte țări pentru a ne asigura un trai cât mai decent. 

„Am întâlnit în România tot ce se puteam mai frumos, dar cel mai mult m-a uimit ospitalitatea si căldura oamenilor. La noi nimeni nu cunoaște pe nimeni, când ai nevoie de protecție pe stradă nu se uită la tine niciunul.” Mi-a spus Marie, o tânără franțuzoaică, de profesie fotograf. 

A venit ca turist și a rămas 

Majoritatea mi-au cerut să rămână sub anonimat, deși unii dintre ei mi-au mărturisit că „România e acasă!”

Manilo, în vârsta de 49 de ani, locuiește in România de 13 ani. Spune că s-a îndrăgostit și nu a mai plecat: „Am venit aici ca turist, voiam să vizitez țara asta cu renume, pe care toți o laudă la frumusețe și ca să vezi, m-am îndrăgostit! De doua ori chiar, prima dată de peisajele Dumnezeiești de frumoase, ceea ce m-a făcut să rămân, apoi la scurtă vreme de o domnișoara cum rar am mai întâlnit frumusețe ca a ei, care ulterior mi-a devenit soție și mama a doi copii minunați, gemeni.” 

 O altă persoană, un tânăr în vârsta de 26 de ani, cu care am avut plăcerea să  stau de vorbă, mi-a spus că în România e mult mai bine: „La momentul actual, România este cea mai bună țară din lume comparativ cu Libanul. La mine în țara exista o mare criză financiară. România mi-a oferit oportunități de afacere.” 

Ca in orice țară există și părți mai puțin bune, pe care acești oameni le-au observat: „Partea rea la România este că o parte din populație a rămas în urmă, la gândirea veche și puțin probabil să o schimbe, dar partea bună la România este că exista un guvern, poate ca este corupt sau nu, nu am de unde să știu, dar măcar serviciile primare sunt livrate la oameni și mai mult de atât țara este bogată, are și munte și mare.” 

          Datorită discuțiilor purtate cu aceste persoane, mi-am dat seama că în timp ce străinii plătesc bani să ne viziteze țara, noi ignoram frumusețile locurilor gratuite, suntem străini de Romania, străini de pământul care ne-a crescut. 

sursa foto: https://jobs.webhelp.com/work-abroad/destinations/romania/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *