În fiecare an, mii de studenți români ajung să testeze Visul American, prin programul Work&Travel. Deși astăzi, nu mai este atât de greu să obții o viză pentru a ajunge măcar o dată în ,,Țara tuturor posibilităților”, un astfel de program te ajută să încerci și tu marea cu degetul. Orice student cu vârsta până la 30 de ani, poate aplica pentru acest program. Contează să urmezi o facultate la zi și să ai totuși o mie și ceva de dolari pentru taxe. Una din participantele acestui program este Nicoleta Jomiru, absolventă la FEAA în 2021 în cadrul universității din Craiova care a fost în SUA acum doi ani.
Elena Cîșlaru: Ce te-a determinat să pleci cu Work&Travel ?
Nicoleta Jomiru: Ştiam de Work&Travel de foarte mult timp, însă niciodată nu m-am gândit că aş putea participa şi eu. Mi-am dorit de mică să ajung în New York şi uite că visul s-a împlinit. Când am început studiile la Universitatea din Craiova am aflat de agenția American Experience care are sediul în blocul central al universității. Am zis să le fac o vizită într-o zi pentru a afla mai multe detalii. Am ieşit din biroul lor determinată să particip într-un program ce avea să-mi schimbe complet viziunea asupra multor lucruri. Sunt genul de persoană căreia îi plac provocările, aventurile. Iar o vară petrecută în SUA pe cont propriu era una din cele mai mari provocări ale vieții mele de până atunci. Voiam o schimbare şi am făcut-o.
E.C: Cât timp ai fost plecată şi ce job ai avut ?
N.J: Am fost plecată 3 luni și jumătate. În SUA ca să supraviețuiești ca un student J1 (viză specială acordată vizitatorilor pentru schimburi culturale) trebuie să ai 2 joburi, cel puțin din ce știu eu, poate sunt şi excepții. Joburile principale au fost hostess şi parking attendant (am fost norocoasă cu astea două).
E.C: Care sunt avantajele plecării cu Work&Travel ? Dar dezavantajele ?
N.J: Sunt foarte multe avantaje. În primul rând, îți faci prieteni de pe tot globul pământesc, am întâlnit persoane din multe țări ale lumii. Începi să cunoști cultura americanilor, înțelegi modul lor de gândire. Faptul că lucrezi la două joburi te ajută să dobândești o mulțime de cunoștințe în domeniul afacerilor, deoarece ești în interiorul întregului proces și îți dai seama cum funcționează lucrurile, greșeli, strategii. Pe lângă asta, să faci parte dintr-o echipă include și distracție, în fiecare seară se organiza câte o petrecere pe undeva. Dezavantaje ar fi că ai putea rămâne dezamăgit dacă nu ești tipul de om care lucrează foarte mult, iar în America se muncește mult. Un alt minus ar fi că riști să te întorci fără nici un ban, programul e destul de costisitor. Dacă ești ambițios și nu te dai bătut poți să obții orice, chiar și în SUA.
E.C: Ți-ai fi dorit să rămâi acolo ?
N.J: Da, mi-aș fi dorit enorm de mult să rămân acolo. În ultimele zile ale șederii mele în America am primit o ofertă de muncă atrăgătoare, însă nu aveam o viză de lungă durată și nici nu eram pregătită să las facultatea. Construirea unui astfel de plan în ultimele zile nu mă avantaja deloc.
E.C: Dacă ai putea repeta experiența, ai schimba ceva ?
N.J: Nu, nu aş schimba nimic. Sunt bucuroasă de fiecare decizie, deoarece mi-a adus o experiență de neuitat.
E.C: Ți-ai făcut prieteni acolo ?
N.J: Foarte mulți. Mi-am făcut prieteni atât din America, cât și din alte țări. Cu unii din ei țin și acum legătura.
E.C: Cum sunt americanii ?
N.J.: Americanii sunt niște oameni foarte drăguți, primitori, deschiși, zâmbesc foarte mult. Sunt oameni liberi care nu judecă, nu critică și te lasă pe tine să faci parte din acea libertate. Unul din cele mai frumoase sentimente este să te simți liber. Sunt genul de oameni pe care ai vrea să îi ai în jurul tău.
E.C: Ce sfaturi le dai celor care vor să plece în SUA cu Work&Travel ?
N.J: Să încerce de toate, să nu le fie frică, să fie ambițioși pentru că atunci când ai ambiție nici destinul nu-ți poate sta în cale. Să profite de acele 3 luni la maximum, pentru că niciodată nu știi ce se poate întâmpla mâine.