Mă învârt de vreo zece minute în jurul rafturilor cu cărţi dintr-un hypermarket din Craiova. Caut DOOM2 şi un roman. Mă uit, scotocesc şi dau la o parte ce e inutil, dar nu găsesc dicţionarul. Ajung pe la literatura modernă şi răsfoiesc ce îmi pică în mână. Stau şi mă holbez la autori de care n-am auzit niciodată. Cel pe care-l caut eu nu-i aici.
Cărţile sunt neordonate, acelaşi autor găsindu-se pe mai multe rânduri. Îmi zic că e ceva normal şi mă întorc spre al doilea raft de literatura modernă. Liiceanu şi Pleşu sunt puşi împreună. Doar se cunosc, că au fost discipolii lui Noica. Sub cinci copii ale Cărţii preşedintelui găsesc un Stendhal. Merg cu privirea pe diagonală şi găsesc alte două cărţi ale autorului. Încerc să caut o logică pentru aranjarea asta. Cărtărescu e pus lângă singura ediţie a Viţelului de aur de Ilf şi Petrov. Mă uit ca la poarta nouă. Mai sus dau de alte titluri ale autorului român.
Între o scriitoare americană şi un romancier italian stă Swann de Proust. Mai jos, cu două rânduri, o altă copie a operei. Şi încă una. Un şir de cinci volume ale francezului stau pe rândul de deasupra. Cărţi aruncate din praştie. Mă mut la următoarele coloane. Sub un rând de opere găsesc pe cine caut: Carlos Ruis Zafon. Sunt două aici, una mai încolo, izolată, alte două ascunse după Francisco Goldman Rosteşte-i numele. Asta fac, dar romanul nu iese la iveală.
Parcă supărat, cineva a luat Nuvele inedite de Boris Vian şi le-a înghesuit între câteva ediţii ale Palatului de la Miazănoapte de Zafon. În semn de răzbunare pentru că i-au împrăştiat cărţile. Între Rătăcirile fetei nesăbuite şi Paradisul de după colţ ale lui Llossa, stă un Thomas Mann. Altul nu mai văd.
Cu un cotor de un roşu aprins şi copertă portocalie, Manualui războinicului luminii de Coelho, iese din decor. Scrierile lui sunt singurele ordonate. Într-o singură ediţie, Umbra vântului de Zafon e aruncată pe ultimul rând. O iau şi mă uit la preţ. O pun la loc. Mai stau câteva minute şi plec. Mă gândesc dacă o cumpăr sau nu. Ajung la vitrinele frigorifice. Salamul e la locul lui.
Alexandru GOȘEA