Ziua de 1 noiembrie pentru Bulgaria este marcată ca sărbătoare oficială a militanților pentru binele poporului. Sărbătoarea a fost inaugurată în anul 1909, curând după ce Bulgaria anunța independența sa politică, în anul 1908. Această sărbătoare reprezintă recunoștința față de mințile luminate ale Bulgariei, care au păstrat și transmis de-a lungul secolelor, spiritul bulgar, cultural și literatura bulgară.
Lectoratul bulgar de la Universitatea din Craiova a organizat un un eveniment care să marcheze această dată. Programul artistic a fost susținut de Ansamblul de cântece și dansuri de la Casa de Cultură Obrazovanie 1898, soliștii de la Departamentul de Arte și Corul Colegiului Național Pedagogic „Ștefan Velovan” din Craiova.
Au participat, de asemenea, Borislav Borislavov – Atașatul cultural al Ambasadei Bulgariei de la București și Anton Kancev – Președintele Federației Bulgarilor, Radu Constantinescu, prorector al UCV, Anamaria Preda, decanul Facultății de Litere, Mihaela Popescu – prodecan al Facultății de Litere, Dimitrinka Dimitrova, lectorul de limba și cultura bulgară, și Daniela Andrei, traducător de limba bulgară.
Despre eveniment, dar şi despre relaţii dintre România şi Bulgaria, despre necesitatea dialogului cultural, am stat de vorbă cu Dimitrinka Dimitrova:
Ce apreciați cel mai mult la români?
Ceea ce apreciez cel mai mult la români este legătura dintre oameni. Am fost impresionată de sărbătoarea iei românești. Sărbătoarea este ziua prin care românii își recunosc rădăcinile.
Ce ați îmbunătăți la relația româno-bulgară?
O colaborare mai strânsă și pe mai multe plauri și nu doar în domeniul învățământului și al culturii. De cele două părți ale Dunării există minorități române și bulgare. Cele două popoare balcanice au o legătură strânsă atât între ele cât și cu celelale popoare, având în vedere religia ortodoxă a acestora. De asemenea, bulgarii și românii au sărbători comune, exceptându-le pe cele religioase cum ar fi 1 Martie (Mărțișorul și Martenița), Sântoaderul și Totoro Sen, Rusaliile și multe altele.
Ce mesaj le transmiteți studenților craioveni?
Să continue și să intensifice legăturile între cele două popoare. De asemenea, să-și desăvârșească cunoștințele și să foloseacă din plin programele Erasmus, având în vedere că popoarele noastre fac parte din UE. Ideal ar fi ca tinerii noștri studenți să-și manifeste dorința de a învăța mai mult limba bulgară având în vedere relațiile de colaborare dintre cele două țări, în toate domeniile. Aceeași urare aș dori să o adresez și stundenților bulgari cărora li se oferă posibilitatea să-și continue activitatea pe teritoriul României.