De ce ați ales cariera aceasta ?
Nu am avut prea multe obțiuni, întrucât părinții mei au predat aceeași materie ca și mine, geografia, iar ăsta a fost un punct de la care am plecat, ei fiindu-mi mereu alături și învățându-mă cum se mănâncă aceasta meserie.
Dacă ați avea o oportunitate mai avantajoasă ați renunța la această meserie ?
Nu aș face acest lucru sub nicio formă, am avut extrem de multe învățat de-a lungul carierei mele, m-am acomodat foarte mult cu copii, iar aceștia m-au făcut să redevin și eu un copil ca și ei.
Care este relația dumneavoastră cu elevii în prezent ?
Relația mea cu elevii este una foarte strânsă. Mereu încerc să mă adaptez la dorințele lor și la modul în care le-ar plăcea să se desfășoare ora, aceștia fiind mult mai captivanți la ceea ce le predau.
V-a impresionat vreun profesor de pe vremea când erați copil ?
Țin minte cu exactitate orele de istorie, trebuie să recunosc că nu mi-a plăcut niciodată istoria, dar felul în care o preda profesorul din liceu m-a făcut să o iubesc și să învăț extrem de multe lucruri despre ea. Am încercat de nenumărate ori să abordez stilul dumnului profesor la clasă, dar trebuie să recunosc că nu poate fi copiat sub nicio formă.
România are o rată mare de abandon școlar ?
Da, România are o rată destul de avansată în ceea ce privește abandonul școlar. Am întâlnit nenumărate cazuri în care elevi de clasa a IX-a, respectiv a X-a, au preferat să renunțe la studii pentru a lucrat într-o altă țară, spunând că ei nu fac bani la școală.
Sunteți dezamăgit de sistemele de educație ?
Dezamăgit este puțin spus, sistemul are pretenția la lucruri atât de mărețe, dar nu ridică un deget cu privire la acest lucru.
Cum credeți că ar trebui să procedez Ministrul Educației pentru a aduce elevii în scoli ?
Dacă bursele de merit ar fi mărite sau existente, pentru că acestea nu pot fi benefice de elevii din toate școlile. Copii ar fi mult mai atrași de școală și ar învăța foarte bine pentru a le obține, aceștia ne mai fiind nevoiți să părăsească școala pentru a pleca în alte țări.
Care este cea mai proastă scuză pe care ați auzit-o de la un elev?
De-a lungul carierei mele am întâlnit fel și fel de scuze încât niciuna nu poate fi mai deosebită cu ceva de alta.
Dar care este cea mai întâlnită scuză pe care v-o spun elevii ?
Cea mai întâlnită, după cum bine știe toată lumea este scuza cu “Nu am știut că avem temă sau lecție.” sau am întâlnit cazuri în care mi s-a spus că “Nu am știut că avem oră azi.” Deși, noi o făceam de aproape un an la aceiași oră și în aceiași zi.
V-ați gândit să mergeți în străinătate și să lăsați România ?
Mi-au trecut prin cap zeci de gânduri cu privire la acest aspect, nu aș putea să mă adaptez niciodată la un mediu nou, la altceva față de locul unde m-am născut. Și mai presus de asta, este extrem se greu să profesezi această meserie într-o altă țară, fiind învățat cu modul practic de aici.
Elevii au momente în care nu vor să vină la școală. Dumneavoastră ați avut astfel de momente ?
Evident, orice persoană simte nevoia să ia o pauză, dar mă gândesc că asta este meseria mea și trebuie să o tratez ca atare.