Am aflat câteva păreri ale studenţilor români despre colegii lor de peste Prut veniţi să studieze în România.
Fie că vin de la sute de kilometri distanţă faţă de Craiova, fie din altă ţară: Serbia, Moldova, Ucraina sau chiar de pe un alt continent, Universitatea din Craiova educă sute de studenţi din diferite colţuri ale lumii.
Alexandra Caşotă (Economie, I) apreciază diversitatea: ,,De ce să nu ne întâlnim cu toţii la un loc, să facem ce a făcut Cuza?” spune studenta râzând. „Avem şi noi câţiva în ASFEA şi sunt de treabă, sunt oameni cu care poţi să petreci.”
Pe holul Universităţii, Andreea Buşoi, Georgiana Cioc şi Gabriela Caragea (Finanţe-Bănci, I) îi consideră pe basarabeni deştepţi şi de treabă: ,,Sunt foarte sociabili şi ne place şi accentul lor” spun cele trei fete, foarte convinse.
Daniel Alexandru Botezatu (Geografie, I) crede că aceştia au făcut o alegere bună în momentul în care s-au decis să vină în România: ,,Ţara nostră şi profesorii de aici sunt foarte bine pregătiţi, structura noastră este grea, dar chiar se poate face ceva cu studiile la noi.” Chiar dacă nu s-a întâlnit cu nici un basarabean până acum, acesta spune că i se par ok.
Ştefan Mihnea (Informatica, I) spune ca nu a interacţionat cu foarte multe persoane din Basarabia, însă cei pe care i-a întâlnit i-au lăsat o impresie plăcută: ,,Sunt nişte persoane foarte dedicate şi foarte muncitoare, faţă de noi. Şi eu dacă m-aş duce într-o ţară străină aş fi mai motivat, mai ales dacă ar fi mai dezvoltată din punct de vedere economic. Per total, am o părere bună, cel puţin despre persoanele cu care am interacţionat, nu pot să generalizez.”
Studenţii basarabeni se fac remarcaţi prin munca şi dorinţa lor de a reuşi, iar acest lucru pare să-i bucure pe români şi să-i îmbrăţişeze cu căldură.
În acest moment, în cadrul Universităţii din Craiova învaţă aproximativ 300 de studenţi basarabeni.