Anul 2019 a fost un an bun? Așa a fost și în materie de carte? Am avut parte de târguri și evenimente culturale la nivel local care au adus în atenția cititorilor volume fie de ficțiune, dezvoltare personală, romane de dragoste sau cărți de specialitate.
Anul 2019 a fost numit oficial, printr-un decret presidențial, Anul Cărții în România. Proiectul de lege prevedea și lansarea programului ,,România citește” care are ca scop promovarea lecturii în școli. Așa că cititorul din România a fost motivat şi anul trecut să cumpere și să citească minimum o carte pe săptâmână.
Potrivit Eurostat, doar 6,5% dintre români cumpăra cel puţin o carte pe an. De aici, rezultă că în România, doar 1,3 milioane de persoane cumpără cărţi.
În Craiova, doritorii de carte pot apela la biblioteci, librării sau împrumut personal atunci când cartea de pe banca colegului îți face cu ochiul.
Beletristica ocupă primul loc și anul acesta cu thrillerul Pacienta tăcută de Alex Michaelide, cartea urmând să fie și ecranizată.
Cartea prezintă viața Aliciei Berenson care este aparent perfectă, o pictoriță renumită căsătorită cu un fotograf de modă. Într-o seara, soțul ei, Gabriel, se întoarce acasă târziu de la o şedinţă foto, iar Alicia îl împuşcă de cinci ori în faţă şi apoi rămâne tăcută mai mulţi ani.
Dintre cele mai îndrăgite povești mai menționăm următoarele:
Romanul Până la sfârşit al româncei Irina Binder, continuarea seriei Fluturi.
Ceva în apă de Catherine Steadman, este o carte plină de mister care îl face pe cititor să-şi pună multe întrebări. Erin este o realizatoare de filme documentare pe cale să dea lovitura. Mark este un investitor bancar arătos, cu planuri mari. Cei doi pleacă în luna de miere pe insula tropicală Bora Bora, unde se bucură de soare, de plaja şi unul de celălalt. Dar când fac scuba diving în marea cristalină, găsesc ceva în apă. Deodată, cuplul are de luat o hotărâre periculoasă: să spună adevărul sau să păstreze secretul. Decizia lor declanşează, însă, evenimente devastatoare.
Te-ai întrebat totuși vreo dată cât îţi ia să sapi un mormânt?
Orașul fetelor de Elizabeth Gilbert este o poveste de dragoste aparte, pe fundalul lumii teatrului newyorkez din anii ’40.
Din categoria dezvoltare personală, cele mai vândute cărți au fost:
Povestea mea de Michelle Obama. Autobiografia fostei primei-doamne a Statelor Unite a fost o carte foarte apreciată pentru sinceritatea și umorul său.
Sapiens. O scurtă istorie a omenirii de Yuval Noah Harari: din această carte vei afla cum 100.000 de ani pe pământ existau cel puţin șase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întâmplat cu celelalte şi cum am ajuns să fim stăpânii planetei?
12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostrude Jordan B. Peterson. Cartea ne învațăcum să revenim la virtuțile clasice și să ne asumăm responsabilitatea asupra acțiunilor noastre.
Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson. În acest ghid autorul ne învaţă că pentru a fi fericiţi, trebuie să renunţăm la a fi „pozitivi” mereu şi trebuie, în schimb, să ne perfecţionăm modul de a învinge obstacolele.