Alte Specii, melodii culese de prin cartiere alese

Alte Specii, melodii culese de prin cartiere alese

Trupa craioveană de hip-hop „Alte specii” încearcă să reînvie, printr-o nouă abordare, frumusețea muzicii de acest gen pe care marea majoritate a oamenilor o marginalizează. Pasiuni, trăiri, sentimente și imaginație sunt cuvinte cheie pe care membrii trupei le enumeră atunci când vorbesc despre piesele lor.

Marius Mihai Risipeanu (28 ani), cu numele de scenă Dog, este cel care a înfiinţat trupa. Prima dată au fost 9 persoane în trupă, fiecare cu „specia”(„felul”) lui de viață pe care o exprimă în versuri, dar au renunțat la asta.

„Am rămas doar eu și colegul meu Cristian Georgescu (21 ani). Cauzele despărțirii de trupă pentru care doi colegi au ales să rămână pe drumuri separate sunt minore. Momentan nu știm nimic despre ei. Restul au renunțat la muzică sau pur și simplu au plecat din motive personale”, spune fondatorul trupei.

Poezii vii care elimină anturaje și droguri din vene

„Alte specii” are 12 piese care exprimă viața de noapte, cu referiri şi la viitorul copiilor care cad pradă capcanelor din jur. Piesele încurajează tinerii să nu mai creadă că viața de pe stradă e ca în filme, ci să aibă grijă la anturajele din cartiere.

Trupa vrea să readucă hip-hop-ul la un nou standard, pentru că în zilelele noastre genul acesta de muzică este privit ca unul interzis care încearcă să denatureze realitatea.

„Hip-hop-ul nu înseamnă înjurături, agresivitate sau droguri, așa cum îl înțeleg mulți oameni. Personal, nu sunt de acord cu piesele care incită la ură, agresivitate și promovează un limbaj inadecvat. Vreau să le arătăm oamenilor, în special tinerilor, că acesta este cel mai numeros public căruia ne adresăm, că muzica înseamnă ‚poezie vie, bucăți rupte din fiecare și puse pe hârtie’. Muzica e frumoasă. A fost făcută să fie frumoasă. Ea vindecă suflete și vrem ca prin asta să fim ca un «spital» pentru toți cei care nu mai cred în genul acesta”, ne spune Dog.

Trupa își realizează piesele la studioul Anturaj Stradal Records, din Craiova. Atât trupa cât și reprezentanţii studioului încurajează tinerii să deprindă muzica, să o înțeleagă și să se exprime cât mai mult și cât mai des prin versuri, dacă simt să facă acest lucru.

Tot pentru promovarea tinerilor și pentru încurajarea lor de a privi hip-hopul cu alți ochi și de a-i scoate din anturaje grele, trupa organizează diferite evenimente în Craiova, pe care Dog le menționează:

„ Încercăm să organizăm la fiecare două săptămâni câte un concert care să le ofere posibilitatea tuturor celor pasionați de hip-hop să se exprime prin muzică. Concertul începe cu persoane selectate care au fost înscrise pe rețele de socializare prin intermediul unui videoclip trimis cu o piesă cântată, pentru a vedea potențialul lor. Apoi aceștia evoluează pe scenă, prezentând două piese. După primul moment, urmează concursul care are la bază mai multe etape: freestyle (piese deja scrise care vor fi cântate pe un instrumental ales de DJ) , off the dome (versuri compuse pe loc rulate pe instrumentale alese aleatoriu), batlle ( „bătălia” dintre doi cântăreți pe un instrumental prin schimb de replici compuse pe loc). La finalul concursului se aleg câștigătorii, iar premiile sunt simbolice şi rămân surpriză până la decernare.”

După o pauză de trei ani de când „Alte Specii” a organizat primul eveniment în Craiova (în februarie 2017), în 2019 au reușit să organizeze și alte evenimente. Fondatorul Trupei „Alte Specii” încurajează, promovează și ajută tinerii să creadă că prin muncă multă se poate ajunge departe. El speră ca tinerii care evoluează în evenimentele organizate de trupă să continue mai departe pe drumuri bune și să reușească să-și întemeieze propriile trupe.

Trupa poate fi găsită pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/altespeciioficial/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *