Provocarea pe care am lansat-o câtorva studenți de la UCV sună cam așa: „Dacă nu ai fi ales specializarea de acum, ce ai fi ales? Cum ţi-ai fi schimbat destinul?”.
Probabil pentru unii, a doua șansa poate fi un exercițiu de imaginație, iar pentru alții un vis bine conturat demult în care poate nu au avut încredere. Auzim frecvent acel „Ce ar fi fost dacă…” sau „Dacă aș da timpul înapoi aș alege…”.
Felicia (anul II, Horticultură, specializarea Tehnologia prelucrării produselor agricole) mi-a povestit faptul ca întotdeauna a fost atrasă de oamenii în uniformă. Și-ar fi dorit să urmeze o carieră militară. „Sunt impresionată de militarii care își dedică viața, dar şi de devotamentul şi curajul de care dau dovadă”. Este convinsăde faptul că această meserie i-ar fi oferit mult mai multă tărie de caracter şi că acest lucru i-ar fi schimbat destinul.
Raluca (Anul II, Litere, specializarea Comunicare si relații publice) este pasionată de psihologie. Și-ar fi dorit să devină psiholog de penitenciar. Am întrebat-o cum crede că i-ar fi schimbat această decizie viața. „Probabil, făcând ceea ce îmi place, aș fi mai încrezătoare şi mai dornică de a persevera în meseria mea”. Ea crede că timpul nu este pierdut si pe viitor poate profesa în acest domeniu.
Surprinzător, și băieții se regăsesc în universul literelor. Am discutat cu Dragoș, student în anul I în cadrul Facultății de Drept, specializarea Administrare publică. El a descoperit că se poate face destul de rapid înțeles și ar fi ales specializarea Română-Engleză, pentru a deveni profesor. „Cel mai frumos sentiment este atunci când vezi că poți contribui la constituirea unui copil.” Un alt exemplu este Ionuț, student în anul II, în cadrul Facultății de Inginerie, specializarea Inginerie electrica si calculatoare. Întotdeauna s-a gândit că o limbă străină învățată este un atu pentru oricine, cu atât mai mult germana. Astfel, și-ar fi dorit săurmeze specializarea Engleză-Germană. Este interesat de lexic, dar şi de legăturile dintre cele două limbi, încă din copilărie.
Poate că nu m-aș fi gândit că economia poate avea legătură cu literatura, însă Lavinia, mi-a dovedit contrariul. Ea mi-a povestit că, deși a terminat un profil pedagogic în liceu şi urma să se înscrie la Facultatea de Litere, specializarea Română-Engleză, a ajuns să aleagă Economia. Acum este studentă în anul II în cadrul FEAA, specializarea Economie și afaceri internaționale în engleză. Nesiguranța mediei sale a făcut-o să aleagă această specializare, însă este mulțumită. O vede ca pe o provocare. Am întrebat-o dacă pasiunea ei pentru literatură are vreun ecou. Mi-a povestit despre blogul ei.„Nu știu ce scriu aici”. În mod ironic, chiar știe ce scrie: „În mare parte, pe blogul meu, am descris activitățile la care am luat parte sau am promovat diverse evenimente (Donează pentru Radu) însă este locul unde scriu despre cărți sau diverse povestiri”.
Studenții de mai sus sunt doar câteva exemple; ca ei mai sunt mulți alții. Oricât de diferite ar părea alegerile noastre secundare, ne reprezintă. Deci dacă te-ai putea întoarce la momentul alegerii, ai schimba ceva?