„Cursurile online sunt eficiente, dar prefer predarea directă”

În această perioadă critică, profesorii au apelat la cursurile online pentru a-i ajuta pe elevi şi studenţi să fie la zi cu materia. Am stat de vorbă cu câțiva studenți despre eficiența cursurilor online și activitățile din izolare.

Daria Ilinca Grivei (Academia Forţelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu’’, Sibiu, anul 1)

Andrada Betej: Cum se desfășoară cursurile online?

Cursurile se desfăşoară într-un mod normal, la fel ca în facultate; poate primim, totuşi, mai multe teme şi proiecte de realizat.

A.B: Folosiţi o singură platformă pentru desfăşurarea cursurilor sau mai multe? Care sunt acestea?

Folosim o singură platformă, platforma proprie a Academiei.

A.B: Cât de eficiente ţi se par cursurile online?

Mi se par foarte eficiente, pentru că în acest fel nu vom rămâne în urmă cu toată materia care trebuia predată pentru perioada de examinare.

A.B: Câţi studenţi din grupa ta participă la cursurile online?

Toţi studenţii din grupa mea participă la cursuri.

Elena-Camelia Budilică (Facultatea de Litere, Craiova, profil: Pedagogie Muzicală, anul I)


Andrada Betej: Ce părere ai despre această situaţie?

Este o perioadă destul de grea pentru întreaga omenire. Cu toate acestea, consider că, este important ca măcar în acest moment să conştientizăm cât de importantă este natura, protejarea acesteia, precum şi protejarea celor dragi nouă.

A.B: Cum se desfăşoară cursurile online? Cât de eficiente ţi se par?

Cursurile online se desfăşoară destul de bine, am reuşit să luam legătura cu toţi profesorii. Mi se par eficiente, însă prefer mai mult predarea directă.

A.B: Ce platforme folosiţi pentru desfăşurarea cursurilor online?

Folosim platforma Zoom şi aplicaţia WhatsApp.

Mădălin Clipici (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, anul I)

A.B: Cum se desfăşoară cursurile online? Cât de eficiente sunt?

La mine la facultate a fost destul de facil să introducă trecerea în online, ideea este că aceste cursuri sunt extrem de obositoare în metoda implementată până acum. Sincer vorbind, sunt foarte eficiente, ideea este că sunt prost organizate, iar după un timp concentrarea scade mult şi astfel eficienţa cursului în sine, dispare.

A.B: Folosiţi o singură platformă pentru desfăşurarea cursurilor sau mai multe? Care sunt acestea?

Folosim mai multe, mai precis trei: Teams de la Office- cea mai utilizată, Zoom şi Classroom.

A.B: Cu ce îţi ocupi timpul?

Cel mai mult mă solicită facultatea în acest timp. Nimic nu mai este la fel, timpul petrecut acum pentru facultate este clar gestionat de tine, iar task-urile date pe zi ce trece sunt mult mai multe, faţă de vremea când efectiv, eram în cadrul facultăţii. Bine, într-adevăr eu mai lucrez şi în plus pentru înţelegerea unui nou limbaj de programare care o să-mi trebuiască ceva mai târziu, probabil din această cauză nu mai am timp şi de alte lucruri.

Elena Roxana Digulescu (Universitatea de Medicină şi Farmacie,,Victor Babeş”, Timişoara)

A.B: Cum se desfăşoară cursurile online? Sunt eficiente?

Cursurile online se desfăşoară la fel ca la facultate, domnii profesori sunt foarte deschişi cu noi, punem întrebări şi primim explicaţiile de care avem nevoie. Acestea mi se par foarte eficiente, mie îmi place foarte mult această idee.

A.B: Ce platforme folosiţi?

Folosim mai multe platforme: Google Meet, Teams şi Zoom.

A.B: Câţi studenţi participă la cursurile online?

Majoritatea sau chiar toţi.

A.B: Cu ce este înlocuită practica în această perioadă?

Fiind la medicină, practica la anatomie nu va putea fi înlocuită, însă la restul materiilor s-au afişat videoclipuri pe platforma Universităţii.

Tîlvescu Violeta (Facultatea de Educaţie fizică şi sport, Craiova, anul I)

A.B: Cum ţi se par cursurile online? Cât de eficiente sunt?

Având în vedere că în alt mod nu putem să ne desfăşurăm cursurile, ideea de a face cursurile online este chiar o idee bună şi eficientă pentru noi, pentru a nu rămâne în urmă cu materia, dar şi pentru a continua ceea ce vrem să facem pe viitor.

A.B: Câţi studenţi participă la cursurile online?

Toţi participăm la cursurile online.

A.B: Cu ce este înlocuită practica în această perioadă?

Practica e înlocuită cu foarte multe teme, pe care trebuie să le realizăm într-un timp scurt.

Robert-Andrei Păpălău (Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică, profil electronică aplicată și telecomunicații, anul II)

Claudia Pîrlogea: Ce părere ai de această situație?

Personal, cred că această situație aduce avantaje și dezavantaje. Avantajul cel mai mare, din punctul meu de vedere, este că avem suficient timp să ne odihnim și să realizăm anumite treburi gospodărești. Dezavantajul este lipsa de socializare cu exteriorul. Pe partea de cursuri online, mi se pare imposibil să înțeleg ceva de la o persoană care doar vorbește, fără să arate ceva pe tablă.

C.P.: Cum se desfășoară cursurile online?

Cursurile online se desfășoară normal. Mie îmi este greu să mă concentrez din cauza anumitor elemente perturbatorii cum ar fi: notificările de pe telefon, apelurile sau mesajele text. Cred că majoritatea studenților nu sunt suficient de atenți cât să înțeleagă ceva.

C.P.: Folosiți o singură platformă pentru desfășurarea cursurilor sau mai multe? Care sunt acestea?

Folosim platforma Google Classroom. Aici profesorii ne pot lasa materialele necesare pentru cursuri/ laboratoare/ seminarii.

C.P.: Cât de eficiente ți se par cursurile online?

Personal, mi se par ineficiente. Nu rămân cu nimic după participarea la un curs. Tot mai bine era la facultate, unde profesorii păreau că se chinuie să explice mai bine, iar studenții păreau că sunt atenți.

C.P.: Câți studenți din grupa ta participă la cursurile online?

În medie suntem cam 30-35 de studenți, dar pe parcursul unui curs online mai renunță.

C.P.: Cu ce este înlocuită practica în această perioadă?

Cu nimic. Laboratoarele, pe care le parcurgeam la calculator, le facem în continuare. Profesorii ne-au oferit platformele online împreună cu programele, iar noi avem un termen limită de rezolvare a temelor.

C.P.: Cu ce îți ocupi timpul?

Am început să văd câteva seriale și filme, ascult muzică, caut piese pentru mașini, iar din când în când accesez un joc în mediul online.

Ana-Maria Brosban (Facultatea de Drept și Științe Administrative, profil drept, anul I)

Claudia Pîrlogea: Ce părere ai de această situație?

Într-adevăr, e o perioadă destul de grea, mai ales din punct de vedere economic, dar, în același timp, pot spune că e „o vacanță” pentru noi toți, o perioadă în care putem să facem lucrurile pe care înainte le amânam și cel mai important e că petrecem timp cu familia. Sper să învățăm cu toții ceva din această „izolare”: să fim mai buni, să ne bucurăm de tot ceea ce avem și de ceea ce ne înconjoară.

C.P.: Cum se desfășoară cursurile online?

Nu e mare diferență. Profesorii ne predau normal, ca și cum am fi la cursurile de la facultate. Totul se desfășoară conform orarului: fiecare primește cursurile, iar pe baza lor avem diferite teme.

C.P.: Folosiți o singură platformă pentru desfășurarea cursurilor sau mai multe? Care sunt acestea?

Folosim platforma Moodle pentru a vedea cursurile și pentru a ne încărca temele, iar aplicația Zoom o folosim pentru predarea cursurilor de către profesori.

C.P.: Cât de eficiente ți se par cursurile online?

Sunt o stimulare pentru noi ca să nu pierdem cursurile și interacțiunea cu facultatea, colegii. În situația în care ne aflăm mi se pare cea mai bună soluție.

C.P.: Câți studenți din grupa ta participă la cursurile online?

Nu sunt sigură, dar cred că suntem în jur de 20.

C.P.: Cu ce este înlocuită practica în această perioadă?

Practica o facem prin activitățile de seminar în care discutăm și reevaluăm cursurile precedente.

C.P.: Cu ce îți ocupi timpul?

Sinceră să fiu, perioada asta dorm mai mult, mă odihnesc. O parte din timp citesc pentru facultate și urmăresc filme sau seriale.

Răzvan Sorin Ilie (University for the Creative Arts, Anglia, profil Film Production & Cinematography, anul I)

Claudia Pîrlogea: Ce părere ai de această situație?

Personal, consider că situația în care ne aflăm este una critică atât pentru economia lumii, cât și pentru societatea contemporană în sine. Am trăit până acum într-o societate în care lumea a profitat de libertate așa de mult încât acum, când trecem printr-un dezastru global, cu toții sunt ignoranți și nepregătiți. Această situație va rămâne în istoria omenirii și sper că după ce vom reuși să o combatem, oamenii vor învăța ceva: să devină mai precauți, mai buni și să ne ajutăm mai mult reciproc.

C.P.: Cum se desfășoară cursurile online?

Sincer, destul de mediocru. Deși scopul principal, de a comunica în această perioadă, este până la urmă atins prin tehnologia pe care o posedăm acum, la mine la facultate nu se mai pot face filme. Așadar, programul nostru este ruinat și sunt convins că în toate domeniile de genul acesta, munca este redusă.

C.P.: Folosiți o singură platformă pentru desfășurarea cursurilor sau mai multe? Care sunt acestea?

Noi folosim două platforme: Zoom pentru conferințele cu tutorii și studenții, iar Outlook pentru mail-urile ce ne sunt trimise de profesori cu orarul, programul și toate cele.

C.P.: Cât de eficiente ți se par cursurile online?

Personal, le văd foarte eficiente, însă depinde de domeniu. De exemplu, la mine, unde munca fizică este cheia, faptul că îmi este întreruptă activitatea este destul de enervant. Practic stăm pe loc cu filmele pe care le avem de terminat. Cu toate acestea, facultățile unde munca fizică nu este necesară, după părerea mea, au de câștigat mult, întrucât deplasările nu mai trebuie făcute și astfel se economisesc și bani.

C.P.: Câți studenți din grupa ta participă la cursurile online?

Toți studenții din toate grupele participă. În grupa mea suntem 5 și participăm toți.

C.P.: Cu ce este înlocuită practica în această perioadă?

Practica este înlocuită cu munca scrisă în loc de întocmirea filmelor. Acum scriem scenarii și eseuri foarte mult.

C.P.: Cu ce îți ocupi timpul?

În fiecare zi scriu la o carte despre filozofie, artă și psihologie, după care transpun ideile într-un scenariu. De asemenea, mă uit la foarte multe filme și le analizez, respectiv interviuri cu personalități uriașe din domeniul artei.

Andra-Mihaela Stanciu (Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, profil economia comerțului, turismului, serviciilor, anul I)

Claudia Pîrlogea: Ce părere ai despre această situație?

În ciuda luptei cu care se confruntă atât medicii, cei infestați și cei expuși, cât și economia de pretutindeni, care este o luptă măcinătoare, încerc să văd partea pozitivă, și anume pauza pe care a luat-o omenirea din a mai distruge natura, Pământul în sine.

C.P.: Cum se desfășoară cursurile online?

Profesorii explică informațiile din cursuri printr-un live, folosind și prezentări Power Point, iar întrebările pe care le avem sunt adresate în comentarii. În cazul lucrului practic (probleme), explică folosind Paint-ul. De asemenea, se efectuează și video-conferințe la anumite materii.

C.P.: Folosiți o singură platformă pentru desfășurarea cursurilor sau mai multe? Care sunt acestea?

Folosim mai multe platforme, acestea fiind Portalul de Instruire Online al UCV(Moodle), Google Classroom, Zoom și chiar Facebook.

C.P.: Cât de eficiente ţi se par?

Pentru ce au fost create să facă, sunt foarte utile, dar nu se compară cu desfășurarea cursurilor în cadrul Universității, deoarece nu permit un dialog la fel de deschis și ușor, liber.

C.P.: Câți studenți din grupa ta participă la cursurile online?

În jur de jumătate, aproximativ câți participau și la facultate.

C.P.: Cu ce este înlocuită practica în această perioadă?

Cu proiecte, referate și studii de caz.

C.P.: Cu ce îți ocupi timpul?

Citesc atât cursuri, cât și diverse cărți, petrec timp cu familia, fac mișcare, cam tot ce se poate face stând în casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *