Mai mulți studenți pleacă în fiecare an la universitățile din Europa cu programul de studii Erasmus. Experiența inedită și oferă studenților șansa de a trăi într-un alt mediu, atât cultural, social, cât și academic. Doi dintre aceștia au vrut să împărtășească experiențași ne-au răspuns la câteva întrebări.
„studentul de rând nu apreciază la justa valoare atunci când nu scoate nici un ban din buzunarul propriu”
Vasile Cataraga (Facultatea de Istorie și Științe Politice din Constanța, anul II, este plecat în Atena, Grecia)
Talambuță Tatiana:Cum ai luat decizia de a încerca această experiență?
V.C.: Decizia mea a fost cumva influențată de experiența altor studenți care la fel au fost printr-o mobilitate Erasmus+. Discutând cu mulți care fuseseră deja mi-am dat seama că ar putea însemna și pentru mina o experiență unica, o experiență prin care îmi voi testa limitele, voi cunoaște diferite culturi și mă voi dezvolta atât pe plan profesional cât și personal. Frică nu mi-a fost, sunt tipul de persoană care mereu fac față provocărilor și sunt sigur pe puterile proprii.
T.T.: Cum decurg cursurile?
V.C.: Studenții greci și alți studenți Erasmus+ fac cursuri online în acest moment, ca mai apoi să se întoarcă în iunie la facultate pentru a susține examenele. La mine norocul a fost mai diferit, m-am înțeles cu profesorii și deja mi-au dat suportul de curs și subiectele de examene pentru a le putea susține oricând doresc eu. Este o formă foarte lejeră din punctul meu de vedere, tocmai din acest motiv mă folosesc de oportunitatea de a face cursuri online și cu colegii mei din Constanța, cumva lucrez pe două fronturi.
T.T.: Ai reușit să-ți faci prieteni?
V.C.: E cumva logic că, dacă nu era această pandemie experiența și relațiile de prietenie erau să fie înzecite, dar necăutând asta, am reușit să-mi fac un prieten italian, student și el prin programul Erasmus.
T.T.: Ce activități ai în timpul liber?
V.C.: Sunt implicat în activități de voluntariat, împreună cu un grup de inițiativă suntem în proces de înființare a unui nou ONG la Constanța sub denumirea de Comunitatea Tinerilor Basarabeni din Constanța, acolo unde eu sunt fondator și respectiv președinte. Împreună lucrăm la viitoarele noastre activități, proiectăm idei și ne implicăm activ în ajutorarea studenților Basarabeni ce vor să-și urmeze studiile post-liceale în România. Totodată, sunt implicat mai nou în ONG-ul internațional ,,Erasmus Student NetWork”, Constanța, acolo unde ne ocupăm de studenții Erasmus veniți printr-o mobilitate la Constanța. Pe lângă cele enumerate mai sus încerc să descopăr frumusețea Atenei și a plajelor din jurul ei în limita timpului disponibil.
T.T.: Ce părere ți-ai format despre sistemul de învățământ din Grecia?
V.C.: Sistemul de învățământ din Grecia este destul de complex, dar totodată destul de lejer. Și acum mă refer strict la experiența și specializarea mea – profesorii sunt amabili și predispuși să-și facă munca cu devotament și dorință. Am fost impresionat de atitudinea studenților greci față de facultățile de aici. Școlile și universitățile din Grecia fiind de stat, puțini studenți există care își onorează prezența la facultate regulat și demonstrează un interes sporit către facultatea lui. Iar unul dintre motivele invocate de profesori este faptul că tocmai că sunt publice, gratuite, iar studentul de rând nu apreciază la justa valoare atunci când nu scoate nici un ban din buzunarul propriu.
T.T.:Ți-ai dori să mai repeți această experiență?
V.C.: Cred că este una dintre cele mai proaste experiențe din istoria programului Erasmus+ a tuturor studenților care se află acum peste hotare. Cu siguranță aș mai vrea să fac o mobilitate Erasmus+.
Erasmus în pandemie
Victoria Anghel (Facultatea de Științe Economice și Administrație publică, anul II, este plecată în Spania, Ciudad Real)
Talambuță Tatiana: De ce ai ales să pleci cu programul Erasmus?
V.A.: Mereu mi-am dorit să plec cu Erasmus, încă din liceu, deoarece fiind din Republica Moldova, am ales să studiez în România, deci am trecut deja prin faza fricii de a mă adapta și știu că nu e așa greu cum ar părea, am fost sigură că voi reuși totul.
T.T.: Cum te înțelegi cu ceilalți studenți, te-ai împrietenit cu ei?
V.A.: Am reușit să-mi fac mai mulți prieteni din toate colțurile lumii, din Mexic, Brazilia, Grecia, Lituania, Franța, Rusia, dar și cu localnicii, ne înțelegem bine, vorbim în limba engleză, în luna februarie petreceam mult timp împreună, acum însă obișnuim să vorbim online.
T.T.: Ce părere ai despre cursuri, profesori?
V.A.: Facem cursuri pe diferite platforme online, pot spune că profesorii sunt prietenoși și încearcă să te ajute cu orice problemă, fiecare profesor folosește tehnica pe care o consideră bună, de exemplu la marketing folosim jocuri, facem cursul mai interactiv, la alte cursuri ne este dată partea din curs pe care trebuie să o studiem acasă și la lecție facem dezbateri.
T.T.: Te-ai gândit la posibilitatea de a mai rămâne în Spania după ce susții examenele?
V.A.: Mă gândeam să rămân înainte să înceapă pandemia și să călătoresc, aveam planuri, însă acum nu pot fi sigură de ce urmează și nu cred că voi rămâne pe mai mult timp aici.
T.T.:Ai mai repeta această experiență?
V.A.: Sigur că aș dori să repet experiența, însă în alte condiții (fără situația actuală din lume și pandemie).
T.T: Ce faci în timpul zilei?
V.A.: Fac sport, ascult cărți audio, învăț spaniola, mă distrez cu colegele de apartament, privesc filme și ies la plimbare în orele în care ne este permis.