Plagiatul este activitatea prin care cineva își însușește prin copiere, parafrazare sau rezumare o idee, concepție, expresie, text, schemă, publicate sau nepublicate, aparținând unei alte persoane, prezentând-o drept a sa, fără a menționa explicit sursa la care a apelat, potrivit Universităţii din Craiova.
La întrebarea „Cum faci un referat să nu fie plagiat?” răspunsurile sunt împărțite, fiecare alegând diferite surse de documentare, diferite moduri de structurare a informației. Originalitatea este din ce în ce mai rară, tocmai din cauză că informația poate fi atât de ușor găsită, iar efortul de a crea sau pur și simplu de a concepe o ideea, de a o gândi și de a o pune pe hârtie este imens. Generațiile de astăzi sunt atât de obișnuite ca totul să se întâmple rapid, să afle orice informație în câteva secunde, încât plagiatul este foarte accesibil. De ce să îmi bat capul să scriu un text, să mă documentez, să citesc cărți sau să întreb oameni, când pot da un search pe google și prin metoda copy-paste să fac referatul în numai cinci minute?
Andrada Betej (Litere, Jurnalism, II) mizează pe documentare și capacitatea sa de asimilare și formulare: „În realizarea unui referat adun mai multe informații: caut pe mai multe site-uri, în diferite cărți. Apoi încerc să înțeleg informația cât mai bine și să o redau în stilul meu. Eu mă documentez atât de pe internet, cât și din cărți.
Internetul: sursă de inspirație, nu plagiat
În această perioadă am fost nevoiți să evităm ieșirile, așa că internetul a fost singurul nostru ajutor. Pentru realizarea referatelor la examene am folosit suporturile de curs, informații de pe internet, cărți pdf, precum și unele fișe de lectură. Fișele le-am făcut în primul an de facultate, dar mi-au fost de mare ajutor în pregătirea referatelor pentru examenele din acest an. Pașii: îmi aleg tema referatului, dacă nu am primit una; caut informații pe internet, în cărți; vorbesc cu specialiști în domeniu; îmi structurez cele mai importante informații, după care le aștern pe foaie în stilul meu.”
Mihai Tiberiu Gheți (Colegiul Național Silvania, Zalău, Matematică-informatică intensiv, clasa a-IX a) mizează pe subiectivitate și expresivitate, pornind de la schițe: „Putem considera un referat că nu este plagiat atunci când are amprenta celui care îl scrie. Subiectivitatea și modul expresiv al scriitorului generează originalitatea textului și oferă o perspectivă unică. Pentru a realiza un referat propriu ai nevoie doar de tine însuți și de modul tău de a percepe tema/subiectul pe care te axezi. Eu unul folosesc cărțile și internetul pentru informare, iar pe baza a ce găsesc acolo îmi realizez o schiță pe care încep s-o dezvolt pe subiect.”
Roxana Ionescu (Litere, Jurnalism, II) crede că înțelegerea și autenticitatea sunt esențiale în redactare: „Secretul unui referat cât mai original este, pur și simplu, înțelegerea temei acestuia și documentarea. Tema trebuie înțeleasă pe deplin. Odată ce ai reușit să pui la punct orice informație legată de aceasta și ai înțeles cerințele pentru întemeierea unui referat cât mai corect, ideile pentru redactare vin de la sine și nu este nevoie să îți iei inspirația din altă parte.
O exprimare proprie oferă autenticitate
Cred că totul trebuie să fie cât mai original și autentic, să ne exprimăm cu propriile cuvinte și să înțelegem pe deplin ce vrem să transmitem. Înainte de toate, ideea referatului nu este să arunci cuvintele doar pentru o notă, ci să rezumi informațiile pentru ca tu să le poți stoca mult mai ușor în memorie. Așa că de ce să ne folosim de alții și să fim în dezavantaj, când putem, pur și simplu, să înțelegem ce avem de făcut și să o facem ca la carte?”
Mario Enuș (Litere, București, Limba și literatura română-Limba și literatura engleză, III) este pasionat de travelling, dar și de scris, considerând crearea propriului stil o metodă eficientă împotriva plagiatului: „La noi, la Facultatea de Litere, plagiatul e considerat fraudă și îl evit pe cât posibil. O tehnică pe care o aplic e să citesc din cât mai multe surse, iar apoi, pentru a nu-mi lăsa ideile sau modul de exprimare să fie influențate, las toate sursele deoparte și mă concentrez strict asupra scrierii eseului.
Creează-ți propriul stil!
Am un stil propriu pe care mi l-am format în timpul facultății și încerc mereu să-l îmbunătățesc și să îi ofer un plus de originalitate. Citesc, iar apoi scriu strict din propria inițiativă, dezvoltând ideile după gândirea mea. Mă mai uit doar când este nevoie să citez ceva. Oricum, o concluzie certă ar fi: cu cât diminuezi aria de răspândire a materialului respectiv, cu atât diminuezi și șansa să fie plagiat. Orice este public este expus plagierii. Și, de altfel, ce rost ar mai avea un research sau o lucrare dacă nu sunt împărtășite masiv?”