Sesiunea, bacul studenților

Viața de student e frumoasă, însă nu e scutită de perioade mai dificile. Orice provocare, însă, e o oportunitate de a te dezvolta. Dincolo de informațiile pe care le asimilezi pentru cursuri și examene în sine, în perioada sesiunii îți vei însuși o mulțime de alte abilități foarte importante pe termen lung.

Când te gândești la sesiune, știi că te așteaptă nopți nedormite, stres, cantitate masivă de informații de învățat, nesiguranță. Dacă iei totul sistematic, sesiunea poate fi, însă, o provocare și oportunitate de a te autodepăși. Toți cei care privesc în urmă la anii studenției își amintesc cu nostalgie și cu drag, inclusiv de sesiune. De ce să nu o apreciezi și acum, la timpul prezent?

Studenția este, pe cât de frumoasă, pe-atât de grea și atunci când spunem că este dificilă, ne referim, în special, la sesiunile lungi care parcă nu se mai termină și care ne fac să coborâm pe Terra din bula noastră plutitoare.

Visul oricărui student: zero restanțe

Pentru mulți dintre noi, sesiunea începe, în primul rând, cu o strategie bună de învățare și asta implică, pe lângă o serie de tips&tricks de învățat ușor, și găsirea unor locuri în care să poți învăța în liniște, relaxat. Un lucru este cert: sesiunile vin și trec, iar restanțele sunt dușmanul numarul 1 al studenților.

Denisa Laura Korzsuk (Facultatea de Geografie, Sighetu Marmației, Geografia Turismului, III) ne mărturisește că în perioada examenelor este foarte stresată: „Uneori, când învăț, mă plimb prin cameră și încerc să spun cu cuvintele mele ceea ce am citit”, însă rămâne pozitivă și se consolează cu ideea că totul va fi bine, ceea ce în unele cazuri chiar funcționează.

Temele sau învățatul?

Denisa ne spune că a încercat pe parcursul semestrului să citească și să scrie din suporturile de curs pentru a putea reține mai multe informații, însă timpul nu era de ajuns pentru că avea foarte multe teme „Duceam lipsă de timp din cauza temelor. Erau cam multe, mai ales că sunt în ultimul an și am de făcut lucrarea de licență.” În cazul în care nu înțelege un curs, Denisa apelează la colegi sau la internet, iar dacă o materie nu este pe placul ei, încearcă, cel puțin, să obțină o notă de trecere „Încerc să învăț cât mai logic atât la materiile care îmi plac, cât și la cele care nu îmi plac.” Ea încearcă să diminueze stresul prin ideea că „dacă știu răspunsurile, nu am cum să o dau în bară”.

Tudor Alexandrescu (Facultatea de Științe, Fizică Medicală, I) ne spune că încearcă să rămână pozitiv și focusat pe ce are de făcut, examenele fiind, pentru el, o verificare a cunoștințelor acumulate într-un semestru: „Având în spate experiențele concursurilor, olimpiadelor, experiența bacalaureatului, pot spune că nu sunt speriat de sesiune.” El este dintre cei care consideră că examenele parțiale i-au prins foarte bine, deoarece a reușit să își verifice o parte din materie.

Poți fi controlat de stres sau poți controla tu stresul

Alexandrescu ne spune că stresul nu este o piedică pentru el în timpul examenului, încercând să rămână relaxat, să nu intre în panică și să își fixeze bine informațiile „După ce văd subiectele mă calmez și încep să rezolv în ordinea dificultății.” Înainte de sesiune, cititul este o metodă de diminuare a stresului și de autocontrol „Poate pare ciudat, însă mă relaxez prin citit. Recitesc cursurile și așa sunt mai relaxat, reușesc să fixez și mai bine informația.” Pentru el, învățarea este un proces lung și bine determinat, astfel că „încep cu câteva săptămâni înainte și citesc cursurile, îmi fac scheme și aproape de examenul propriu-zis doar recitesc schemele. Având în vedere că sunt la Facultatea de Fizică, nu e suficient doar să citești, trebuie sa pui mâna pe pix și să rezolvi exerciții.” Alexandrescu consideră comunicarea un lucru esențial, care îl ajută să nu clacheze, iar ieșirile cu prietenii îl relaxează.

Pentru Ioana Mărginean (Facultatea de Științe Exacte și Inginerești, Alba Iulia, Ingineria Mediului, III) sesiunea este o perioadă stresantă, însă reușește să se adune și să dea tot ce are mai bun: „Îmi impun ideea că vor veni examenele și va trebui să fac în așa fel încât să trec peste, bineînțeles cu note bune și fără restanțe.”  

Tot timpul am încercat să fac învățatul mai ușor încercând să memorez logic

Ioana ne spune că este genul de persoană care lasă totul pe ultima sută de metri, „stând până târziu în ultimele zile să învăț sau să fac proiectele”. Deși este conștientă că procedează greșit, și-a format un tic, însă se străduiește să facă bine, reușind mereu să termine totul la timp „Am încercat mereu să fac învățatul mai ușor memorând logic.” Sunt materii care nu îi plac și momente când nu înțelege un curs, iar atunci le cere ajutorul colegilor: „De obicei, am colegi săritori, care mă ajută de fiecare dată.” Din cauza pandemiei, nu se poate relaxa ieșind cu prietenii la un suc, o cafea, însă „mă relaxez stând cu familia, la o poveste și la un ceai cald”.

Fii mereu pregătit!

Pregătirea pentru examen ar trebui să înceapă odată cu semestrul. Asta nu înseamnă că trebuie să înveți cinci ore pe zi încă de la început, însă ar trebui să fii atent la cursuri și să revizuiești ce nu ai priceput. Este întotdeauna bine să ai măcar o idee despre informația care ți-a fost predată la curs, decât să stai să prinzi acea idee cu o săptămână înainte de examen.

Vremuri grele pentru un student, multă cafea, multe ronțăieli, pe alocuri panică și poate chiar plâns. Dar, până la urmă, toate astea fac parte din frumusețea studenției, iar după ce treci de sesiune, nu există bucurie mai mare decât aceea când realizezi că ai scăpat de examene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *