Succesul este adus de curaj, motivație şi dorința de a reuşi. Toate aceste elemente contribuie la temelia unei cariere de succes. Am stat de vorbă cu trei jurnaliste cu experiență pentru a afla ce înseamnă împlinirea profesională în viziunea lor.
Ramona Olaru activează în mass-media din 2001 şi este jurnalist specializat pe domeniul economic. Datorită cunoştințelor acumulate a decis să înfințeze Casa de Ajutor Reciproc (CAR) ECONOMIA, o organizație de servicii sociale din Craiova.
„Teama de eșec omoară mai multe idei de afaceri decât eșecul în sine.”
Cum ați defini succesul profesional din experiența dumneavoastră ?
După o cariera de 20 de ani în jurnalismul economic, a venit vremea sa dezvolt propria afacere. Am ales antreprenoriatul social. Am înfiintat CAR ECONOMIA în anul 2020. În momentul în care economia se comprima, consumul se reducea, populația nu știa ce va urma și era reticentă în a cheltui, eu am decis sa deschid o casă de ajutor reciproc. Nu am crezut nicio clipă că antreprenoriatul social va fi un eșec. Dimpotrivă. Am crezut în forțele mele și am luptat să îmi îndeplinesc visul, pas cu pas. Succesul se atinge cu multă muncă, perseverență, creativitate, dedicație, pozitivism… Și când l-ai atins, îți dorești să urci și mai mult în ierarhia din breaslă, din domeniul de activitate. Îți dorești sa fii mereu în top.
Care este secretul unei vieți profesionale împlinitoare?
Perseverența. Dacă îți propui un țel, dacă vrei să ajungi la un nivel al afacerii într-un anumit interval de timp, atunci trebuie să faci tot posibilul să ajungi la nivelul pe care ți l-ai propus. Va fi greu, vei întâlni zeci de obstacole, dar nu trebuie să te dai bătut. Dacă simți că poți ajunge să îți dezvolți afacerea la un nivel la care consideri ca ai atins succesul, atunci trebuie să perseverezi. Iar când ai ajuns acolo unde ți-ai propus, trebuie să te menții în top. Se spune că atunci când ajungi în vârf, constați că „vântul bate mai puternic”.
Există anumite abilități pe care un om ar trebui să le aibă pentru a atinge succesul profesional?
Da. Am sa enumăr câteva dintre abilitati: Sa ieși din zona de confort. A lua decizii rapide și la obiect în mediul de business te poate scoate din zona de confort cu care te-ai obișnuit. Nu e plăcut. Dar afacerea ta are nevoie de astfel de abilități ale tale. Să ai curaj. Teama de eșec omoară mai multe idei de afaceri decât eșecul în sine. Teoria „drobului de sare” nu este o soluție în business. Dacă nu încerci, nu vei ști niciodată dacă ești bun în acel domeniu. Eșecul nu este un capăt de țara și de lume. Sunt oameni care după ce au cunoscut eșecul s-au ridicat în alt domeniu și au devenit mai puternici în afaceri decât își puteau imagina. Deci, curaj!Sa cunosti domeniul de activitate în care te aventurezi. Dacă ai cunoștințe despre domeniul pe care vrei sa îl dezvolți, atunci îți va fi mai ușor sa atingi succesul.
Oana Danciu a absolvit facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din Bucureşti. Din 2010 prezintă ştiri la TVR Craiova iar în egală măsură iubește şi munca de reporter de teren.
„Trebuie să fii și un comunicator, dar și un om empatic”
Cum ați defini succesul profesional din experiența dumneavoastră?
In primul rând, nu cred că am ajuns încă la nivelul de succes în carieră. Am, în schimb, suficiente reușite care mă ambiționează și mă fac să îmi doresc să mă perfecționez mereu. Iar reușitele au la bază multă muncă, pasiune și lucrul în echipă, în cazul meu, fiind reporter de știri. O bună comunicare este esențială în meseria mea, pe care pot să o realizez doar împreună cu colegii mei. Fiecare zi reprezintă o provocare: o nouă știre, un nou eveniment pe care trebuie să îl relatez cu obiectivitate și promptitudine.
Care este secretul unei vieți profesionale împlinitoare?
Cred că este important, în primul rând, să descoperi ceea ce îți place să faci și să nu îți fie teamă de eșec. Apoi, nu trebuie să sari peste etape, indiferent de profesie. În felul acesta îți clădești baza pe care poti, ulterior, să îți contruiești o carieră. Nu există secrete, ci trebuie să ai răbdare, forță de muncă și disponibilitate. În jurnalism, nu există program fix, ci totul este influențat de eveniment.
Există anumite abilități pe care un om ar trebui să le aibă pentru a atinge succesul profesional?
Înclinație spre meseria pe care o practică, seriozitate, dorința de a te autodepăși mereu și punctualitate. În ceea ce privește meseria de jurnalism, trebuie să fii și un comunicator, dar și un om empatic. Bineînțeles, este esențial să poți să lucrezi bine în condiții de stres.
Ana Maria Predilă este jurnalist specializat pe domeniul sănătății şi fondatoarea Media10. A fost premiată pentru cel mai bun articol despre problemele pacienților cu TBC dar şi pentru cel mai bun reportaj despre problemele pacienților cu boli rare.
„Succesul este rezultatul muncii”
Cum ați defini succesul profesional din experiența dumneavoastră?
Succesul este rezultatul muncii, împlinire. Succesul se poate traduce prin lucrurile bune sau schimbările pe care ai reuşit să le faci în bine prin munca şi dedicarea ta.
Care este secretul unei vieți profesionale împlinitoare?
Secretul este munca, ambiţia, studiul constant, bunătatea şi dorința de a-ți face partea ta foarte bine.
Există anumite abilități pe care un om ar trebui să le aibă pentru a atinge succesul profesional?
Este nevoie în permanență de pregătire, autoperfecționare, stabilirea unor obiective pe termen mediu şi lung şi a strategiei pentru a le atinge.