În absența unei bune educații financiare, de cele mai multe ori studenții nu știu să își planifice corect bugetul personal și totodată cheltuielile.
Ramona Olaru, jurnalist specializat pe domeniul economic și fondatoarea CAR ECONOMIA, o organizație de servicii financiare din Craiova, ne vine în ajutor cu mici trucuri și sfaturi de management al banilor, ce ne-ar putea fi de folos pentru o mai bună administrare a bugetului personal.
„Sfaturile le primești de la noi (CAR Economia), dar disciplina și perseverența trebuie să vină de la tine.”
Pentru a avea o viață fără complicații financiare este nevoie de o atentă planificare a resurselor materiale.
„În primul rând e necesar să îți faci un obicei din a economisi lunar și să nu cheltui banii pe ceea ce nu îți trebuie cu prisosință. Prima regulă de inteligență financiară pentru planificarea bugetului tău este: 50% cheltuielile necesare: mâncare, utilități, rate, consumabile, haine, transport; 30% satisfacerea dorințelor: concedii, divertisment, vicii; 20% economii.”
Educația financiară este o necesitate. Este esențial să ne conștientizăm greșelile referitoare la alocarea banilor noștri și să învățăm să îi administrăm în mod corespunzător nevoilor noastre. „Să faci alegeri financiare înțelepte este simplu, eficient și la îndemâna oricui. După ce încasăm un venit, trebuie să economisim, apoi cheltuim ce rămâne. Acest concept se poate traduce astfel : plătește-te pe tine prima dată! Apoi cheltuie ceea ce rămâne după ce economisești!”