Andreea Pîrşu: Cred că există câte o carte pentru noi toţi

           Andreea Pîrşu, studentă în anul I la Facultatea de Litere şi la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, tocmai şi-a lansat primul ei roman, „Iubire la jum’de preţ”, din categoria Chick Lit. Curioşi cum este să ai o carte publicată la vârsta de 20 de ani, am mers să stăm de vorbă cu ea. 
Oana Voinic: Ce înseamnă, mai exact, „Chick-Lit”?
Andreaa Pîrşu: Chick Lit, în traducere liberă, înseamnă literatură pentru puicuţe şi în ciuda numelui oarecum superficial, lucrurile stau mult mai profund de atât. Este un gen literar feminist care a apărut în Anglia şi după părerea mea, cele mai bune scriitoare de Chick Lit sunt de origine engleză. De regulă, acţiunea se petrece în mediul urban. Este o literatură pentru oamenii ocupaţi care atunci când sunt foarte prinşi în cotidian, cu toate grijile de zi cu zi, tot ceea ce-şi doresc este să se relaxeze şi eu recomand cu căldură şi cu încredere să citească acest gen de literatură care te destinde, te face să fii tu, să te regăseşti, indiferent de categoria socială.
O.V.: De unde te-ai inspirat în realizarea acestui roman? 
A. P.: Ei bine,  personajele au legătură cu realitatea, însă eu le-am caricaturizat, într-o oarecare măsură. În fiecare mediu există o Medeea, adică o tânără care spune lucrurilor pe faţă, indiferent de consecinţe, o Enileda, o tânără visătoare, naivă sau un Zoltan, care reprezintă tânărul inabordabil. 
O.V.: Ce înseamnă titlul cărţii?
A.P.: Titlul a fost o adevărată provocare fiindcă terminasem de scris cartea şi nu aveam decât numele personajului principal şi anume Enileda, care este „Adelina” scris invers, respectiv o prietenă de-a mea. Titlul l-am ales în urma unor discuţii cu o prietenă foarte dragă mie, Andreea Dascălu. După multe consultări ne-am decis asupra acestui titlu: „Iubire la juma’ de preţ”. De ce tocmai Iubire la juma’ de preţ? Ei bine, eu cred că o relaţie amoroasă este ca o echipă, fiecare vine cu partea lui pentru a forma întregul şi în această carte personajul principal se întreabă dacă să-şi dea iubirea, dacă personajul masculin chiar merită să o primească. 
O.V.: Cât ţi-a luat să scrii acest roman?
A.P.: Aproximativ trei luni, am scris în fiecare zi, de cel puţin de 2-3 ori pe zi.

În general, cartea a fost bine primită

O.V: Cum a fost primită până acum cartea de către prieteni, cunoştinţe şi de către publicul ţintă?
A.P.: Eu mă aşteptam ca această lansare să aibă un real succes, însă cu toţii ştim că în România nu prea se mai citeşte, din păcate. Au fost şi persoane care au apreciat, dar şi unii care s-a dovedit nu foarte încântaţi. Pot spune că în general, cartea a fost bine primită, până acum.
O.V: Tu ai vrea să faci o meserie din publicarea cărţilor?
A.P.: Din vânzarea cărţilor, cel puţin în ţara noastră, nu-ţi poţi câştiga pâinea. În schimb, rămâne satisfacţia aceea că ai scris ceva, că ai făcut ceva, în primul rând, pentru tine şi pentru  cititorii tăi. Eu o să mai scriu, nu o să mă opresc aici în aventura mea în acest domeniu şi sper ca publicul să fie interesat de acest gen care nu prea este cunoscut la noi. Ţin să precizez că este o singură scriitoare de Chick Lit de origine română şi anume Alexandra Ares, care a publicat o carte unde acţiunea se petrece în America.

Vestimentaţia personajelor nu este pur întâmplătoare

O.V: Ce alte hobby-uri mai ai, în afară de citit şi scris?
A.P.: Îmi place foarte mult moda, lucru care se regăseşte şi în cărticică, de altfel, vestimentaţia personajelor nu este pur întâmplătoare ci reprezintă fiecare personaj. Îmi place să citesc şi reviste, nu numai cărţi, am o întreagă colecţie acasă şi îmi place să observ oamenii, să fiu aşa, omul din spatele scenei sau din spatele cuvintelor.
O.V: Care este scriitorul tău preferat?
A.P.: Fireşte că citesc foarte multe Chick Lit-uri şi am o colecţie întreagă de cărţi colorate şi drăguţe. Scriitoarea mea favorită din această zonă este Sophie Kinsella. Cred că majoritatea dintre voi aţi auzit de „Mă dau în vânt după cumpărături”,care a fost şi ecranizat. Îmi place în aceeaşi măsură Zoey Dean, dar şi scriitori precum Fitzgerald cu al său „Marele Gatsby”, care la fel a fost ecranizat şi sper să trezească interesul tinerilor, generaţiei Y, care nu prea mai e aşa de mult interesată de citit. Bineînţeles, îmi place şi André Breton cu a sa „Nadia.

Nu renunţaţi să căutaţi cartea potrivită

Foto: Andreea Dascălu
O.V: Ce se poate face pentru ca un student să devină din nou preocupat de citit, din punctul tău de vedere?
A.P.: În ziua de azi, sunt diverse tentaţii.Mai bine ieşi cu prietenii în oraş, decât să te relaxezi citind ceva. Eu cred că există o carte pentru noi toţi şi dacă nu vă place acest gen literar, nu renunţaţi să căutaţi cartea potrivită. La fel de bine, cred că nu există oameni care nu iubesc literatura, care sunt contra cărţilor, ci oameni care pur şi simplu nu şi-au găsit cartea potrivită, aşa cum am mai spus-o. Indiferent de hobby-urile voastre, de pasiunile voastre, cred că există o carte care v-ar putea stârni interesul.
O.V.: Unde se găseşte cartea?
A.P.: Cartea va fi în curând şi în librării, iar momentan o puteţi achiziţiona de pe site-ul www.aius.ro şi o să vă vină acasă. Dacă nu, o puteţi lua de la mine.

 Oana VOINIC
Andreea DASCĂLU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *