Experiență la nivel american

de Diana Zamfir, Camelia Zeveleanu

Programul „Fulbright” este cel mai prestigios program de schimburi culturale, științifice și educaționale desfășurat de SUA în întreaga lume. Acesta este administrat în România de Comisia Fulbright Româno-Americană, care acordă burse de studiu și cercetarepentru români, dar şi pentru americani, în universități de prestigiu din SUA.

Cei care vor să participe la program trebuie să fie studenți în ultimul an sau trebuie să fie înscriși la master sau doctorat. Pot opta pentru una dintre cele trei burse: Fulbright Junior (12 burse),Fulbright Science and Technology (obursă) și Fulbright Senior (10 burse: post-doctorale) sau pot merge ca studenţi independenţi cu finanțare de la facultatea americană. Pentru ambele metode,studenții trebuie să facă un dosar care să conțină un eseu, foaia matricolă sau diploma de absolvire, un test (GRE, grilă pe calculator cu trei secțiuni: citirea și înțelegerea textului, matematică și eseu). Însă tot ce contează este „calitatea studentului”, spune Mihaela Arsene,directorul Centrului Educațional Fulbright, care precizează că „În America, România este ceva foarte exotic, funny”.

Cel care obține una dintre burse aretotul asigurat în America, chiar și drumul Craiova-București. Tot adica drum, chirie, manuale, loc de muncă. Suma variază între $25.000-58.000 în funcție de domeniu și universitate.

Oricine poate să aplice pentru acest program. Nu este o limită de vârstă și nu se ține cont de forma de școlarizare (taxă sau buget). Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul www.fulbright.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *