Astăzi a fost a cincea zi de înscrieri la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.
Despre admiterea de anul acesta am vorbit, zilele trecute, cu Ilie Murăriţa, secretarul comisiei de admitere. Am aflat detalii despre concursul de înscriere şi de ce ar trebui ca un absolvent să urmeze cursurile acestei facultăţi.
Raluca Săcuianu: Cum s-a desfăşurat concursul de admitere, în primele zile?
Ilie Murăriţa: În ansamblu, au fost două zile cu număr mai redus de candidaţi. Explicaţia noastră este legată de faptul că abia atunci au început să elibereze diplomele la liceu. În plus, în a treia zi, am avut un număr de candidaţi egal cu suma celor din primele două zile.
Comparativ cu anii trecuţi este o reducere, dar tendinţa este evidentă de ani de zile. În fiecare an avem mai puţini decât în anii precedenţi, deci nu este o surpriză. Trendul este evident. Eu am făcut nişte simulări şi clar, ne aşteptăm la o reducere continuă a numărului candidaţilor. Aşteptările noastre generale sunt suplimentate de reducerea numărului de absolvenţi de la BAC.
R.S: Câţi candidaţi s-au înscris până acum?
I.M: Peste 400 de candiaţi s-au înscris până acum.
În anii trecuţi am avut peste 1000 de candidaţi înscrişi în vară, iar acum ne aşteptăm la sub 1000 de candidaţi. În mod cert, înscrierile din toamnă trebuie să fie diferite. Ne mai vin şi atunci în jur de 100 de candidaţi, dar aici avem o tendinţă inversă: crescătoare. Dacă la cei înscrişi în vară tendinţa e descendentă, la cei din toamnă tendinţa e ascendentă.
R.S: Cu ce este diferită admiterea la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, faţă de admiterea la celelalte facultăţi?
I.M: Noi facem admiterea pe facultate. Am văzut că alte facultati au planificată admiterea pe specializări. Taxa de înscriere este de 100 de lei pentru înscrierea la patru domenii, iar pentru orice alt domeniu, 20 de lei. Deci, ajungem undeva la 180 de lei pentru toate domeniile.
R.S: Care a fost specializarea cea mai solicitată?
I.M: În fiecare an Finanţe şi Bănci. Acest domeniu este de departe liderul în solicitări. Pe locul doi se situează Contabilitatea şi Informatica de gestiune, iar pe locul trei Managementul. La acestea sunt cele mai multe locuri şi mediile cele mai mari. Vorbim despre 76 de locuri la buget pentru Finanţe şi Bănci şi 60, respectiv 47 pentru celelalte două.
Facultatea, o investiţie
R.S: Care sunt oportunităţile de angajare ale studenţilor, încă din timpul facultăţii?
I.M: În timpul facultăţii, regula este: se angajează fiecare pe unde poate. Studenţii se angajează la cluburi pentru copii, la restaurante, la asigurări. Mai rar însă, pe domeniu pentru că orice angajator o să prefere întotdeauna absolventul, nu studentul. Aici e un pic mai complicat să te angajezi în domeniu şi asta depinde de fiecare student în parte. Bine, este şi o problemă de liceu. La noi vin şi de la ştiinţe economice, şi de la filologie, iar celor din urmă le e mai greu să se angajeze.
R.S: Ce transmiteţi absolvenţilor care doresc să urmeze această facultate?
I.M: Fiecare trebuie să se gândească la viitor. Tinerii trebuie să se gândească foarte bine ce urmează să facă după cei trei ani de facultate. Pentru că facultatea e o investiţie.
De ce să aleagă această facultate?
În primul rând, pentru că în peste 50% dintre locurile de muncă scoase de Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă, te poţi angaja cu pregătirea de economist.
Am vorbit despre perspectiva angajării. În al doilea rând ar fi baza materială: calculatoare, mobilier, videoproiecţie, aparatură modernă. Sunt şi unele care nu sunt puse foarte bine la punct, dar sunt şi foarte multe care sunt la standarde occidentale. Studenţii au posibilitatea unei pregătiri suplimentare prin bursele Erasmus, care sunt în jur de 20 în fiecare an. De asemenea, prin Poiectul Praxis au posibilitatea să facă practică la firme, iar în acest moment firmele sunt interesate direct de studenţi, de pregătirea lor.