Practică „pe hârtie”

de Raluca Săcuianu

Experienţă. Acesta este cuvântul care îi frământă pe studenţi. Toţi ştiu că experienţa este esenţială la angajare. De multe ori, nu se poate menţiona în CV decât stagiul obligatoriu de practică, din facultate.

Pe viitorii absolvenţi practica îi formează pentru piaţa muncii. Sau, cel puţin, aşa ar trebui. De cele mai multe ori, probleme apar şi aici. Studenţii sunt nemulţumiţi şi dau vina pe nepăsarea celor care ar trebui să-i instruiască.
Practica „pe hârtie” s-a răspândit tot mai mult, însă nimeni nu face nimic în acest sens. Studenţii se mulţumesc cu o adeverinţă şi cu extra-timpul rămas. „Oricum, avem 21 de ani şi mai e până la 30 când o să trebuiască să muncim în adevăratul sens al cuvântului”. Astfel motivează Anda B. (FEAA, anul II) programul nu tocmai fix al orelor de practică: „În fiecare zi terminam mai devreme, dar până la urmă a fost în favoarea noastră”. Ea se pregăteşte pentru a deveni manager. Dar nu unul obişnuit, ci managerul unei case de modă sau al unui artist. Spune că studiază managementul întreprinderii şi a făcut ore de practică la o cunoscută firmă de materiale de construcţii.

„Aşteptările mi-au fost dezamăgite”

Timp de două săptămâni studenta a învăţat să completeze facturi, cecuri şi borderouri. „Am făcut cât de cât practică. Pentru mine a însemnat să văd cum se desfăşoară activitatea într-o întreprindere. Dacă până acum auzeam doar din teorie, acum am văzut şi cum se aplică. Acest lucru m-a ajutat pentru că, dacă eşti un om cu simţul observaţiei vezi cum trebuie să te descurci chiar şi în momentele de presiune”.

Anda are însă şi nemulţumiri: „Prima dată mă aşteptam să fie în fiecare zi, dar nu aveau cum să se ocupe tot timpul de noi, pentru că aveau mult de muncă. Astea erau doar aşteptările mele. Ele mi-au fost dezamăgite, dar am înţeles situaţia”.
Ce înseamnă însă, pentru un absolvent, deja angajat, practica din facultate? Mihai B., licenţiat în Ştiinţe economice, povesteşte cum era în urmă cu patru ani: „Mă puneau să xeroxez şi să capsez foi. Mai ştergeam cu pasta greşelile din acte. Eram supravegheaţi permanent de un paznic, deoarece ne aflam într-una dintre cele mai importante bănci din ţară”.
Fie că vorbim despre „o practică pe hârtie”, fie că ne referim la câteva ore petrecute într-o organizaţie, tinerii se întreabă mereu ce-ar fi fost dacă orele de practică ar fi decurs ca în visele lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *